Problematisk dataspill!

Det er ikke bare gull og grønne skoger med det som har med dataspill å gjøre, selv om jeg som lever og ånder for nettopp at “Spill er sunt”. Det finnes dessverre flere fallgroper som kan være problematiske og da gjelder det å fange de sjelene som er på tur ned i fallgropen før det er for sent. For å få til dette er det like viktig for foreldre å være delaktige som samfunnet i rundt. Med dette i mente inviterer nå Kompetansesendte Rus – Midt-Norge til fagdag rundt nettopp dette temaet den 5. juni. Det er tre forelesere som har fått i oppgave å informere om nettopp denne problemstillingen deriblant meg. 

Da jeg ble spurt, ble jeg selvsagt beæret over det. For jeg mener bestemt at det finnes flere positive sider med spilling enn negative, da selvsagt at visse rammer følges innenfor rimelighetens grenser. Målet er å få et sunt forhold til spill og da må spesielt foreldre på banen og sørge for at det skjer. Om barnet selv fikk bestemme, så ville det ha blitt kaos i familien og hvor dataspilling ha tatt overhånd. Derfor er det viktig i fra tidlig alder at barna for det første blir introdusert for spilling og elektroniske dippedutter, for det andre får fastsatte grenser for spillingen slik at den ikke tar overhånd. Da blir det så mye mer vanskelig og måtte sette grenser når barnet har blitt større. Oppvekst med spilling er viktig og nøkkelen for å få til dette er at foreldrene, skolen og samfunnet i rundt sørger for at det skjer. Spill er sunt og ikke minst moro. Med dagens mange gode lærerike og pedagogiske spill kan man faktisk sørge for at spillingen blir veldig så sunn. 

Å bli avhengig av blant annet spilling er faktisk noe som skjer hele tiden i samfunnet. De bruker flere timer på spilling enn andre aktivieter i døgnet og der har vi i samfunnet en del å jobbe med. For det er nettopp her ting har skjært seg og hvor samfunnet på en måte har feilet. Ting har rett og slett gått for langt. Så er spørsmålet, er det foreldrene sin feil eller er det resten av samfunnet som har sørget for dette. Flere årsaker kan det være, men det viktigste er å hjelpe de som er blitt avhengig og få gjort noe med strukturen i livet til den rammede. 

Selv om jeg er pro spilling, så er andre ting i livet like viktig og som må tas vare på. Spilling skal være en liten del av helheten og være noe som er underholdende, lærerikt og hvor man kan få tankene på noe annet enn livet man lever. 

Målgruppen for fagdagen er fagfolk som jobber nært opp mot barn, unge voksne, og/eller deres foreldre, hvor problematisk dataspilling kan være en utfordring. Fagdagen passer således ansatte i skoler, helsestasjon/helsesøstre, OT, NAV, Miljøarbeidere/miljøterapeuter, studentveiledere/studenthelsetjenesten, ansatte i psykiatriske klinikker, og andre fagfolk  i rådgivende stillinger. Derfor er de ekstra moro at jeg har blitt spurt til å holde mitt foredrag “Spill er sunt” på en slik dag. 

Om du synes dette høres spennende ut og ønsker enda mer info samt melde deg på, så kan du gjøre det HER -> Onsdag 5. Juni arrangerer Kompetansesenter Rus ? Midt-Norge gratis fagdag om problematisk dataspilling ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) på Røstad/Levanger.

Om du hadde muligheten, ville du ha deltatt på en slik fagdag? Hva er ditt forhold til spilling? Føler du spillingen til tider kan ta overhånd? 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3423

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top