Passiv spilling hindrer at hjernen utvikler seg…

Helt siden jeg kjøpte min egen Commodore 64, har jeg vært aktiv på bruken av datamaskinen. Selv om jeg ikke er spesiallist, så har jeg mange års erfaring og spesielt med at jeg også liker å spille spill og da mest på PC. Jeg spiller selvsagt også på mine mange konsoller, men best synes jeg det er å sette meg ned fremfor PC-en min og spille spill jeg liker godt. For tiden går det mye i spill som SimCity, Battlefield 3, Metro: Last Light og Call of Juarez: Gunslinger. 

Å spille er for meg min egen terapi hvor jeg får min flukt fra virkeligheten. Mange tror jeg spiller mye og sitter på timesvis og det gjør jeg ikke. For med fire barn og en søt dame, så kan jeg selvsagt ikke det og bruker tiden på min herlige familie. Jeg mener bestemt det er sunt å spille og det via mine foredrag som nettopp heter “Spill er sunt”. I mine foredrag legger jeg også vekt på at man ikke skal overdrive og sammen med spillingen også være aktiv på andre områder. Selv om mange av spillene og konsollene i dag sørger for at man får rumpa opp av sofaen for å spille, så er ikke dette tilstrekkelig når det kommer til god fysisk aktivitet som mange idretter, sykkel og løpeturer gir. Her gjelder det å finne den rette balansen slik at man får mulighet til begge deler. 

Jobben min er i grunnen ganske så stillesittende med at jeg dagen lang sitter fremfor PC-en min og hvor mailer, telefoner og andre “viktige” ting gjennomføres slik at annonser kan selges for spillmediet Gamereactor. Derfor er det også viktig for meg å holde meg litt i aktivitet. Familien sørger selvsagt for at jeg får litt aktivitet, men ikke at jeg får slitt meg ut og får hjertepumpa til å slå hardt med blodsmak i munnen. Da er det fotballtreninger, sykkelturer med mer som må til. 

Dagens forskere er enige og ueninge i mange forskjellige ting og det er ikke enkelt å kunne konkludere med at “slik er det”. For alle har en eller annen form for mening på hvordan vi som mennesker reagerer på omgivelsene i rundt oss. Vi er alle forskjellige, på godt og vondt og da sier det seg selv at vi også reagerer ulikt på det som skjer i rundt oss, enten vi vil eller ikke. For meg som holder foredragene “Spill er sunt”, er det viktig å se ting fra mange forskjellige vinklinger selv om jeg er mer positiv til dagens nye teknologier og måter ting blir enklere på. Spillene er en av tingene og som jeg føler er viktig å ha med seg i livets “kretsløp”. Om man er ung eller gammel så er det viktig å kunne utfolde seg med spill. For i dag finnes det spill for alle, om du vil bruke dine kjappe reaksjoner, din unike kreativitet eller rett og slett la deg bli underholdt. 

I dag leste jeg en spennende artikkel om “hvordan hjernens utvikling påvirkes av datamaskinen” og her var det ting som slettes ikke var så positive som jeg hadde håpet. Hjernen vår en et kompleks organ som gjennom livet stadig er i forandring. Selvsagt har dette litt med levemåten og hvordan livets gang påvirkes fra omgivelsene. En rykende fersk NTNU-studie har funnet ut at aktive barn faktisk blir mer lykkeligere i voksen alder. Det vil si at fysisk aktivitet faktisk påvirker humøret senere i livet ditt. Forskerne fastslo at trening og et aktivt liv faktisk har langtidseffekter utenom det å unngå å bli fete, få helseproblemer med mer. 

Som ung var jeg veldig aktiv og var med på mange idretter og spilte aktiv fotball. Om dette er årsak til at jeg stort sett er blid og fornøyd vites ikke, men kanskje ligger det noe i det? Martin Rasmussen (Psykologisk Institutt ved NTNU) sier at de som var aktive i alderen  16-18 år oftere oppga positivt humør som voksne. Det kom også frem at de som var mest aktive som barn og unge, faktisk dro med seg den høye aktiviteten som voksne. Det er også spikret at trening har en positiv innvirkning på spesielt konsentrasjonsevenen og som igjen påvirker hjernens læring og modningsprosess.

Senere forskning sier også at barn i fra fødselen av og frem til skolepliktig alder ikke bør sitte fremfor en datamaskin. I disse årene bør barnet mest mulig være aktiv slik at lære og modningsprosessen i hjernen utvikles best mulig i tillegg sørger for at barnet blir mer lykkelig som vosken. Det sies også at datamaskinen gjør oss depresive og skader hjernens læring. Jo mer du er i aktivitet, jo bedre blir blodomløpet til hjernen, som igjen sørger for at hjernen utvikles slik den skal gjøre. Faktisk anbefales det å trene minst tre ganger i uken for å få best mulig utbytte av lære og modningsprosessen, i alle fall noe de fleste forskerne er enige i. 

Å sitte passifieserende fremfor en datamasking er i følge forskerne skadelig og kan i verste fall sørge for skape mer stress, ødelegge konsentrasjonen samt også i verste fall sørge for at du kan få andre helseproblemer av f.eks. fedme.

Et annet negativt ladet ord er “avhengighet”. Forskerne mener at det å bli avhengig av f.eks. spilling, er like alvorlig som å bli avhengig av kokain. Du får nærmest de samme symptomene, selv om helsen blir mer forverret med kokainmissbruk. Her er det opp til deg som mamma eller pappa og sørge for at tiden fremfor spillkonsollen eller datamaskinen brukes på mange forskjellige ting og ikke kun et bestemt spill/program. Da er det veldig kort vei til å bli avhengig og som igjen gjør at livet videre på langt nær blir like positivt. I dag finnes det spesiallister i helsevesenet som behandler barn og unge med nettopp spillavhengighet. Her det altså viktig å ta et tak fra barnet er i ung alder. Sett skikkelig grenser og ikke la spillingen og datamaskinbruken ta overhånd. 

Flere forskere har også kommet frem til at voldelige spill, TV-programmer og filmer gjør oss aggresive. Dr. Vincent Mathews ved Indiana University School of Medicine i USA påvirker hjernens fysiologi og måten hjernen fungerer på. Amerikanske forskere mener at voldelige spill/filmer kan skade et bestemt senter i hjernen som styrer avgjørelser og selvdisiplin. Dette skjer også hos mennesker som ikke er voldelige i fra utgangspunktet. Selv om jeg spiller voldelige spill, så har jeg ikke blitt mer voldelig av den grunn. Selvsagt skal jeg ikke undervurdere forskningen, men heller legge til at vi mennesker er forskjellige og reagerer annerledes på omgivelser i rundt oss. Å holde tritt med hva gutten eller jenta spiller er viktig uansett og her har du som mamma eller pappa råderetten på din side.  

Selvsagt er jeg enig i mye av dette som kommer frem her og mener at det er like viktig å holde seg aktiv om du er ung eller gammel. Fysisk fostring er viktig, men i mine øyne er det like viktig å være helt optimalisert med dagens teknologi selv i tidlig alder. I dag skjer utviklingen veldig fort og blir du forbigått, kan dette også være ødeleggende for deg når du vokser opp og skal ut i arbeidslivet hvor alt mer eller mindre består av datamaskiner. Når jeg får spørsmålet om når barn helst skal begynne å trykke på en datamaskin, bruker jeg å anbefale rundt 1 til 2 års alderen. Man skal ikke presse barnet og liker ikke barnet å holde på med teknologiske dippe dutter, så heller vent til det er mer modent for det. En annen ting som er viktig er å passe på at barnet ikke sitter for lenge i gangen og heller kjøre småøkter. Klare grenser her kan føre til at barnet kanskje lærer seg dette når det blir eldre. Her er du som mamma eller pappa unik med at du kan forme barnet og med grenser innen databruken komme i forkant.

Aktivitet i dagens “mye” stillesittende liv er viktig selv for meg som har familie og fire aktive barn. Derfor prøver jeg på best mulig måte å legge inn trening og da er det fotball som frister mest. Om jeg er ute og sykler, så presser jeg meg selv slik at jeg kjenner at hjertet må jobbe litt. Å spille er også viktig for meg selv om det ikke tar over livet mitt, så føler jeg at flukten min fremfor datamaskinen min gjør meg lykkelig og som sørger for at jeg kan underholde meg med spill.  

Alt med måte er det noe som heter og her gjelder det å legge til rette slik at man får et så sunt liv som mulig om det er med spilling, datamaskinbruk eller om du er avhengig av trening hver eneste dag. For mye av ting er ikke sunt. Spill er sunt også for hjernens utvikling og som påvirker deg med måten du tenker på hvor det finnes mange gode spill som øker kreativiteten din, gir deg bedre reaksjoner og som gjør at du må tenke flere trekk i forveien. Ikke sitt for lenge og når du har sittet en stund, så bli med venner ned på fotballbanen og spill litt fotball, for begge deler er gjør at livet blir sunt. 

“Spill er sunt” og alt med måte. Vi er alle forskjellige og vi reagerer ulikt på omgivelsene i rundt oss. Slik er det og slik kommer det alltid til å være. 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3424

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top