Som dere vet, liker jeg å skrive om barnespill. Det jeg vet, er at det er en del foreldre som leser bloggene mine nettopp for at de skal få gode råd med tanke på hvilke spill de skal kjøpe til sine søte små. Å skrive om barnespill er artig og interessant, for i dag er ikke barnespillene et b-prosjekt med dårlig grafikk og elendig lyd som vi opplevde for noen år tilbake. Nei, i dag har mange av barnespillene like god grafikk som vi finner i de spillene vi eldre spiller. Om barna er mer kresne vet jeg ikke, men utviklingen går i de baner at barnespillene også skal se pene ut. For barna sin del, blir med andre ord spillene bare bedre og bedre.
Når jeg spør mine barn om hva som skal fungere best i barnespill, så svarer datteren min at hun vil at spillet skal være greit å spille og satser mer på gameplay, mens sønnen min liker grafikk og svarer at den må være best. For å finne ut om guttene var mer grafikkrevende enn jentene, spurte jeg et par nabogutter om nettopp det samme og de svarte også at grafikken var den viktigste i spillene. En venninne av datteren min mente også at spillet måtte ha et godt gameplay. Hmmm! Så sånn er det altså, vi guttene vil se fet grafikk, mens jentene heller vil ha et godt gameplay.
I dag har jeg og mine to sønner sett nærmere på Lille Øisteins Store Reise som i grunnen passer til barn fra tre år og opp til ca. ti år. Datteren min 13 år syntes spillet ble litt for barnslig, mens de to sønnene mine på henholdsvis seks og ti år slukte spillet rått. De elsker det og om de hadde fått lov, ville de sittet på timesvis og tegnet.
Har du hørt om Øistein Kristiansen? Ikke jeg heller og lurer på om jeg har gått glipp av noe stort. Etter å ha søkt litt på nettet for å finne ut mer ut om denne barneglade mannen, så får jeg mer og mer inntrykk om at stikkordet her er tegning. Han er meget kjent i Asia med sitt eget stand up show, TV-serier både for barn og voksne. Faktisk har Øistein over 300 millioner ukentlige seere og det er noe jeg tar av meg hatten for. For å beskrive han enda litt mer, så er han en tegner, karikatør, maler og multidesigner. I Asia går han under navnet Einstein Kristiansen og hans mål er å lære verden å tegne. Det å kunne utøve vår egen kreativitet gjennom tegning er Øisteins hovedmål og nettopp dette finner man fort ut er spillets hovedingrediens.
Å legge inn spillet krever ingen doktoravhandling og heller ikke mye plass på harddisken. Etter et par minutter er du i gang og du får en kort presentasjon av selveste Øistein og her møter du Lille Øistein. Det vil si, lille Øistein er en tro kopi av store Øistein. Like mye hår har store Øistein som den lille og tegneferdighetene er det heller ikke noe å si på for noen av de aktive krabatene.
At spillet er beregnet for de aller minste, er lett å se, for med både animasjoner og filmklipp får vi både se og oppleve lille og store Øistein. Alt er selvfølgelig på norsk. Selve spillet bygges opp på en reise hvor lille Øistein kommer opp i diverse situasjoner hvor spilleren må utforske sin egen fantasi, nysgjerrighet og ikke minst tegneferdighet. Her reiser vi gjennom flere kontinenter og må klare en rekke aktiviteter og artige små spill hvor man skal via turen sin samle opp filmer til samlingen i videorommet sitt.
Tegner du en tegning, kan denne lagres som en film og du ser selv hvordan den blir til. Barna mine elsket dette og jeg brukte mer tid på å se filmene enn å spille i visse perioder. Sønnen min på seks år digget spesielt det å tegne, for der fikk han frie tøyler og kunne sette sitt eget “barnslige” preg på tegningene. Mens sønnen min på ti år ville tegne biler, hus, personer og andre ting som fyller hans aktive hjerne.
I spillet finnes mange oppgaver for barnet, noen litt mer vanskelige enn andre. Oppgavene er ikke for vanskelige, men for de aller minste er det nok lurt at vi voksne kan hjelpe til litt når det trengs eller hør på hva kua Berit har å si. Alt i fra å tegne på fri hånd, til å tegne og fargelegge plakater, tegne fra prikk til prikk, legge puslespill, finne to like, dra og slipp på riktig plass samt å treffe korrekt, spennende klatring og til slutt hoppe trampoline. Alle disse spillene suger barnet inn i spillet og gjør at de blir veldig oppslukt. Klart dette er bra, for det beviser at utvikleren og Øistein klarer å fenge barnet med noe som i grunnen er viktig – å bruke sin egen fantasi som også er grunnpilaren i spillet.
Grafikken i spillet er veldig enkel, men også innholdsrik – akkurat perfekt for barna. Lyden og musikken er på norsk noe som gjør det enklere for de aller minste å skjønne hva som skal gjøres. Masse oppgaver sørger for at barnet bruker en del tid på spillet samtidig med at levetiden er lang på grunn av “tegnefilmene” og alle oppgavene som finnes.
Barna mine har til sammen sittet i mange, mange timer og de er fortsatt like oppslukt av spillet som gir de alt hva de kan ønske seg. For tegning er en viktig del av livet til barn og det å kunne gjøre dette på dataen er meget gunstig med tanke på at skolen mer og mer innlemmer dataen på sine læreplaner og det i tidlig alder.
Nok en gang er jeg dypt imponert over et godt barnespill spesielt tilegnet for de minste. Det kommer ikke så altfor mange slike barnespill og da er det viktig for meg å kunne skrive litt om disse hvor vi foreldre ikke vet hva vi skal kjøpe til våre barn. Det er en jungel av spill som ikke egner seg og disse spillene vil de før eller siden få opplevd. Nå er det viktig å la barna få spilt det som passer de og ikke spill med mye vold og annen skummel handling.
Jeg bøyer meg i støvet for Øistein Kristiansen og hans måte på å “forføre” våre barn med å bruke sin egen fantasi. Takk også til Netron og Norsk Spill Distribusjon som tar barnespill på alvor. Vi foreldre er evig takknemlig for dette. Da jeg spurte min eldste sønn på ti år hvilken karakter han ville ha gitt spillet, svarte han uten å blunke – 9, mens svaret til sønnen min på seks år var litt mer utydelig. Her valgte jeg selv å gi spillet det samme som den eldste sønnen min. Med andre ord, nok et spill jeg vil anbefale alle dere foreldre å skaffe til deres barn, dersom du føler at dataen er en viktig del under oppveksten.
Ønsker du se hva mer Øistein har å by på så er det bare å klikke seg inn på www.oistein.com
Liker du å tegne og har du barn som gjerne vil tegne?
Fin blogg!
aldri hørt om 😛