Denne skal jeg se!

Den 12. juni neste år har en film som jeg gleder meg virkelig stort til premiere på norske kinoer. Jeg har ventet i mange, mange år på en oppfølger og endelig kommer den. Filmen jeg gleder meg sykt til er Jurassic World. Jeg elsker dinosaurer og jeg elsker filmeffekter og med disse to tingene i fokus, så skjønner du sikkert hvorfor jeg gleder meg til filmen. 

Flere som gleder seg? 

#jurassicpark #jurassicworld #universal #film #movie #cinema #dinosaur #dino #sommer #summer #summermovie #sommerfilm #gledes 

Warface i vinterdrakt!

Crytek er en av mine favorittspillutviklere. Spesielt spillserier Crysis har gjort stort inntrykk på meg som gamer. Har du hørt om Warface? Dette er et skikkelig online FPS-spill som er gratis å spille. Nylig slapp de en vinterlig utgave av spillet og hvor du blant får oppleve et skikkelig snøskred. Så nå er det bare å fortsette den videre kampen om hvem som er den beste krigeren.

Liker du spill som Call of Duty og Battlefield, ja så kan dette spillet være noe for deg.

#warface #crytek #fps #pc #gamer #pcgamer #pcgaming #intel #gigabyte #kingston #xfx #benq #collermaster #ilovegaming #gaming #spill #spilling #mmofps

Væromslag på gang!

I hele år har vi for det meste hatt vindretninger fra øst, sørøst, sør og tidvis bitte litt sørvest. Har du tenkt på hvor sjelden vestaværet og nordvesten har vært på besøk?Faktisk er det så få ganger at man kan regne visiten på hendene. Nå er ting i ferd med å skje. For de av dere som ikke vet det, så er det jetstrømmen som bestemmer hvordan været på denne delen av kloden blir. Jetstrømmen er en strøm som skiller varmluft fra sør og kaldluft fra nord. Denne beveger seg i bølgedaler over den nordlige delen av jorden vår. I slutten av denne måneden fikk amerikanerne føle hvor kraftig jetstrømmen kan bli hvor de snødde ned og opplevde en bitende kulde.

er ting i ferd med å skje med jetstrømmen og hvor vi i stedet for sørøstlige vinder får veldig mye pålandsvind. Det vil si, vinder fra sørvest, vest og nordvest. Med denne vindretningen blir også været en god del fuktigere og som igjen vil sørge for nedbør i forskjellige kategorier. For de som venter på snøen, så kommer den i tiden fremover og allerede til uka kan vi få besøk av den. Så vil mildere luft sørge for at den forsvinner igjen. Slik blir det de to første ukene av desember. Når først jetstrømmen har slått seg “til ro” så blir den ikke så enkel å flytte. Det vil si at denne tilstanden med pålandsvind kan vare en god stund.

Slik jeg ser det nå, så blir det snø på julaften i år. Tror ikke det bli mye, men mellom 10-.20cm blir det nok for oss som bor på Snåsa og omegn. Det vil i alle fall være med på å gi litt ekstra julestemning. I fjor var det et par tre cm med snø på julaften og hvor det snødde på lille julaften. Men på julaften snudde vinden på sørlig retning og vi fikk oppleve fønvind med temperaturer opp i mot fem seks plussgrader på selveste julekvelden. 

Det tror jeg ikke kommer til å skje og sjansene for pålandsvind på julaften i år er store og da også store sjanser for nedbør av ett eller annet slag, kanskje som snø. 

Venter du på snøen og ønsker du deg snø til jul?

#værogvind #været #værspåmann #vær #snø #vinter #jul #adventstid #stormgeo #Winter #gamer #gaming #ilovegaming 

Spill og spillutvikling!

Å holde foredrag om spill og spillutvikling for rådgivere og skoleledere fra ungdomsskole og videregående skole, aktører fra næringsliv og næringsforum, politikere med engasjement for utdanning og næringsliv samt studenter, lærere og elever var moro. Fikk veldig gode tilbakemeldinger på foredraget og hvor jeg også fikk muligheten å dele ut noen premier til de som kom med gode innlegg. 

nå er det straks jul for Spill er sunt og kan puste godt ut etter en travel høst med flere store foredrag rundt omkring i Norge. Spill er sunt vil til neste år fortsette å holde foredrag i vårt langstrakte land og fortsette å snakke godt om spill, spillutvikling og sist men ikke minst spillutdanning. 

Som en avslutning vil jeg legge opp noen bilder fra mitt siste store foredrag før jul. 

Ønsker du at Spill er sunt skal ta turen der du bor og holde et foredrag, så er det bare å kontakte undertegnede.

#spillersunt #foredrag #healthygaming #spillutvikling #spilling #gamer #pcgamer #pcgaming #qpad #ilovegaming #intel #kingston #gigabyte #xfx #benq #coolermaster #lecture #stjørdal 

Astro A50 trådløs 7.1 lyd for spillentusiasten!Astro
er ikke så superkjent her til lands, men i det siste året har lydspesialisten gjort seg bemerket med flere gaming headset. Selv har jeg ikke så altfor stor kjennskap til Astro som merke, men etter å ha vært vitne til A50, så er det ikke noe tvil om at produktserien har mye å gi oss spillentusiaster.

For å være helt ærlig er jeg ikke så altfor stor fan av det som er trådløst. Spesielt trådløse headset har jeg opplevd litt forskjellig med. Du sitter konsentrert, det er horder av fiender i rundt deg. Du hører det beveger seg noe stort like bak deg. Ørene spisses og du prøver å lokaliserer hvor lyden kommer fra. Plutselig, så inntreffer en pipelyd. Huff, det er batteriet som holder på å gå tomt. Febrilsk leter du etter ladekabelen til headsetet. Du mister fokuset på hva som skjer i spillet. Lyden bak deg kommer nærmere og nærmere. Du begynner å få panikk. Bak skjermen ligger ladekabelen og du skynder deg med skjelvende hender å plugge inn kabelen til headsetet. Plutselig får du deg et slag bakfra og du ser helsen på karakteren din faller markant. Nå er fokuset tilbake, du snur deg rundt og ser det enorme monsteret stå bak deg. Du kan ikke annet å løpe med halen mellom føttene. Å møte dette nå er du ikke klar for. Headsetstyret forstyrret fokuset. Etter å ha løpt litt tilbake, så er du klar for å møte din skjebne, for monsteret gir ikke opp. 


Det er så mye som kan gå galt når slike ting skjer, spesielt om du må begynne å lade headsetet midt under en kamp. Enten er ledningen du plugger i for kort eller så har den tvinnet seg slik at ledningen ligger ubehagelig og du kjenner den kommer i veien får hånden din.

Først så må jeg begynne å skryte litt av Astro A50. For med dette headsetet slipper jeg å måtte lete etter ladekabelen. Sammen med headsetet, fotstøtten, så kommer selve lydsenderen og mottakeren. I denne kan du plugge kabelen  i og om du kjapt må lade opp headsetet, så er det bare å plugge kabelen inn i headsetet på en enkel måte. Uten tvinning av ledning og uten å måtte lete.

Her har Astro vært smarte. For med mottakerboksen kan alt kobles inn i og det gjør at alt av lyd med mer går via den. Boksen har også optisk inn og ut samt USB og utgang til ladekabelen. Huset vi bor i er ikke spesielt stort, men fra den ene enden til den andre er det en del vegger. For å si det slik, ikke noe å si på rekkevidden. Faktisk funker headsetet om jeg går ut av huset. Det gjør at jeg kan høre på musikk når jeg driver med forskjellige huselige ting og tang.

Astro A50 er et headset hvor produsenten har tenkt på utseende. Jeg kan sitte med headsetet time etter time uten at jeg føler noe form for press på hodet eller ørene. Bøylen er bygd slik at den sitter behagelig rundt hodet i tillegg til at den selvsagt kan justeres. Ikke alle hoder er som mitt. Øreklokkene er dekket med tøystoff som gjør at headsetet føles enda med behagelig i bruk. Om du svetter mye, så sitter ikke headsetet fast slik det ville ha gjort om øreklokkene var dekket av skinn. Bøylen i seg selv virker også veldig slitesterk. Det vil si at det for meg virker som det tåler en god del. Det er ikke alle headset som er slik bygd, men så skulle det også bare mangle da med en prislapp på i overkant av 2000 kroner. 

høyre øreklokke sitter lydvoluminnstillingene pluss på og av-knappen. Om du skal skru opp eller ned musikken, så kan du rulle på volumhjulet på undersiden av øreklokken eller trykke på dekslet. Enkelt og genialt.

Lydbildet er også bra, selv om lyden ikke var helt optimal når den jeg stilte den ned. Da kom ikke detaljene like godt frem. Jeg prøvde også å stille opp lyden på maks og her ble jeg overrasket. For å si det slik, så klarte jeg ikke å få headsetet til å vrenge lyden med meget høy avspilling. Bassen og diskanten fungerte godt. Mellomlydbildet er også forholdsvis bra noe som gir en balansert lyd. Er det noe jeg digger, så er det å få med lyden i massive eksplosjoner. Lyden skal kile ørene og sørge for at det føles ut som om du befinner deg midt i krigen og det gjør det med dette headsetet. Astro A50 har 7.1 surroundlyd. Det vil si at du skal høre lyder hele veien i rundt deg når du spiller spill. Dette oppdaget jeg veldig godt da jeg spilte Far Cry 4. For i dette spillet er det ikke bare mennesker som kan sette kjepper i hjulene til deg. Det finnes et rikt dyreliv og disse lager selvfølgelig lyder. Å høre hvor disse lydene kommer fra er alfa omega om du skal overleve. Flere ganger ble jeg reddet av omkringlyden i Astro A50 og det er jeg veldig glad for. Slitsomt om man ikke hører det som skjer i omgivelsene rundt seg når man spiller. Jeg digger også å bruke headsetet når jeg ser film og hører på musikk. Godt lydbilde sørger for at jeg koser meg. Har
 selvsagt også spilt en del sammen med mine venner og da med bruk av mikrofonen. Denne funker helt fint og gir god lyd som mine venner hører når jeg snakker. I tillegg fanger den opp lite omkringstøy og når du ikke vil snakke noe mer, så er det bare å heve mikrofonen opp mot bøylen og mikken slås av.

Jeg har blitt veldig glad i Astro A50 og spesielt med tanke på at jeg kan bruke det overalt hvor jeg beveger meg i huset. Nå når det nærmer seg jul, så blir det også en del vasking. Da kan jeg med dette headsetet høre musikk fra PCen min uansett hvor i huset jeg befinner meg. Om det er i andre etasje eller helt ned i kjelleren. Lyden er like god. Når det ikke sendes lyd over til headsetet, så går det ikke lange stunden før det slår seg av bare for å spare på batteriet. Så nå er det opp til deg om du ble fristet og jeg kan med en gang si at med Astro A50 så har du en enorm  til frihet når du spillet og hvor headsetet og funker til PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360 og selvsagt PC. Anbefaler deg å sjekke mer ut rundt Astro A50 og se om dette er noe for deg. Jeg er i alle fall fornøyd med headsetet som gir meg det jeg er ute etter når jeg spiller spill, hører musikk eller ser film.

#astro #astroa50 #headset #gamingheadset #wireless #trådløst #gamer #pcgamer #pcgaming #ilovegaming #gaming #pcgaming #intel #kingston #gigabyte #benq #xfx #coolermaster #gamingprodukt 

Hungry Higgs, et taktisk spill til undervisningen!

utfordrer jeg skolene. Hvordan legge til rette for annerledes, lærerik, taktisk og underholdende undervisning? Selv om flere og flere “unge” lærere drar med seg nye læremetoder, så gjennomsyres fortsatt skolen av gammeldagse metoder. Her føler jeg det er mye mer som kan gjøres og som kan få flere elever til å bli flinke og interesserte. I dag finnes det digitale spill som blant annet kan brukes. Da alt fra spill som Minecraft, The Last of us til Assassin’s Creed. Alle disse spillene kan faktisk brukes i undervisningen og gi elevene en mer spennende skoledag.

Det er lærernes plikt å sørge for at elevene gjør det godt på skolen og får med seg det undervisningen har å by på. Som spillentusiast vet jeg at det finnes flere læremetoder som kan brukes, men hvor lærere heller vil følge gamle metoder. Et spill jeg har fått øynene opp for er spillet Hungry Higgs fra Gravity Board Games. Hungry Higgs er et spill hvor eleven skal bruke sine taktiske evner og hvor målet er vinne med tyngden. Kast terninger, ta over viktige brikker og flytt balansen til din favør. Har gjelder det å tenke godt før man velger sine trekk, nesten på samme måte som sjakk, bortsett fra at her er det vekten på brikkene som bestemmer om du vinner eller ikke.

Slike spill som f.eks. Hungry Higgs er genialt å bruke i undervisningen på grunn av at man må regne ut hva som lønner seg og spesielt i matte og naturfag kan dette spillet brukes. Lærere, tenk nytt og sørg for at klassen din får en lærerik, taktisk og underholdende undervisning med Hungry Higgs. Sats nytt og sørg for å få med elever som sliter med å introdusere nye og spennende metoder å lære på for disse.

Om skolen din er interessert, så kan jeg låne bort noen spill slik at dere får prøve. 

Spill er sunt anbefaler Hungry Higgs!

Vil du vite mer om spillet, så gå inn på nettsiden til Gravity Board Games og de har også en facebookside hvor dere kan lese og se hvordan spillet kan brukes. 

Her er en liten introduksjon av spillet Hungry Higgs og et spill jeg vil anbefale.  

#hungryhiggs #gravityboardgames #spillersunt #skole #lærere #utdanning #utdannelse #spill #brettspill #læremetoder #læring #gamer #spillentusiast #pcgamer #ilovegaming 

Ikke lenge igjen til USA-tur!

Gud som jeg gleder meg. Nå er det ikke lenge igjen til jeg skal besøke USA. Jeg skal dra fra østkyst til vestkyst. Gjennom snø, sol, ørken, fjell og enorme skoger. Tenk, jeg skal krysse USA på langs med bil. Det skal bli innmari moro. 

Okei da, det blir ikke på ordentlig, men turen tar til i digital form. For den 2. desember lanseres et av høstens store bilspill som nettopp gir deg muligheten til å krysse USA fra østkyst til vestkyst. Bilspillet heter The Crew. Jeg har fra før av vært med på to betatester og vet at dette kommer til å bli et unikt bilspill. For som om ikke det er nok, så kan du også pimpe bilene dine til det ugjenkjennelige med tusenvis av oppgraderinger. Du kan omgjøre en gatebil til å bli en offroadbil som kan kjøres overalt i skog og mark. Bare den delen gleder jeg meg stort til. Spillet minner meg stort om Need for Speed Underground og oppfølgeren hvor du kunne pimpe bilene dine. 

Spill er sunt anbefaler The Crew!

Her er i alle fall et filmklipp fra spillet og regner med at du også gleder deg. 

#thecrew #ubisoft #racinggame #needforspeedunderground #racing #offroad #streetcars #bilspill #Ivorytower #gamer #pcgamer #pcgaming #pcgame #intel #xfx #gigabyte #kingston #benq #coolermaster #ilovegaming 

Førjulsvinter uten snø?

Selv om vi de siste årene ikke har opplevd så altfor mye snø før jul, så er årets oktober og november veldig lik 2009. Det vil si, disse måneder sammenlignet temperatur og vindretning, så er det veldig mange likhetstrekk. Til og med vindretningen er mye av den samme som i 2009. Husker du når snøen kom før jul i 2009? For å si det slik. Den første tiden i advent gikk vi uten så mye som et snøfnugg. Snøen kom ikke på skikkelig vis før 13. desember det året. Den kvelden og natten snødde det rundt 10 cm. Tiden etter den 13. var fylt med snø, kulde og i romjulen ble det påfyll med mer snø til stor glede for de som fikk ski til jul. 

er vi snart kommet oss til desember og slik det ser ut nå, så blir det ikke noen enorme snømengder i tiden som kommer. Det blir litt kulde avbrutt med mildere vær og regn og tidvis sludd. Vindretning vil være stabil med vinder mellom sørøst og sørvest, men hovedvekten av vinden vil komme fra sørøst. Dette er selvsagt dårlig nytt for de som venter på snøen og vil teste ut den nye snøscooteren eller twintipen. Du må nok enten langt til fjells eller så må du dra til fjellet i Sør-Norge for å oppleve gode snøforhold til disse aktivitetene. I alle fall frem til og med midten av desember ser det dårlig ut for noe snø og denne tendensen kan i verste fall fortsette mot jul og da ser det også dårlig ut for julesnøen, så fremt det ikke skjer som i 2009 at snøen kommer på skikkelig vis rundt midten av desember og sikrer både julestemning og hvit glede. 

Dessverre kan vi ikke påvirke været og det blir som det blir, men skal ærlig innrømme at jeg håper på snø til jul bare for å få den ekstra julestemningen. 

Flere som ønsker snø i julemåneden desember?  


Bildet er fra 14. desember 2009. 

#snø #værogvind #desember #julemåned #julestemning #snartjul #2009 #været #yr #storm #gamer #ilovegaming #pcgamer #konsollgamer #nydelig 

Spill er sunt på Konferansen Design, utdanning og næringsutvikling!

I den siste tiden har jeg dratt land og strand rundt med foredraget Spill er sunt. Først ute var foredraget på landskonferansen for ungdomsarbeidere i Tromsø den 10. november. Forrige torsdag var jeg på Elkjøp Megastore Lørenskog hvor målgruppen var foreldre som har barn som spiller spill. Førstkommende torsdag skal jeg holde nok et foredrag og denne gangen på Konferansen Design, utdanning og næringsliv hvor jeg skal snakke om spill og spillutvikling. 

Målgruppen for foredraget torsdag 27. november er rådgivere og skoleledere fra ungdomsskole og videregående skole. Aktører fra næringsliv og næringsforum. Politikere med engasjement for utdanning og næringsliv samt studenter, lærere og elever. 

Spillutvikling i Norge vokser som aldri før og hvor det ene selskapet etter det andre dukker opp. Noen mer suksessfulle enn de andre. I dag drømmer mange om å utvikle det perfekte spillet som selger på millionvis av eksemplarer og drar inn millioner på millioner i inntekter. Det er kanskje ikke så rart når spillserier som Call of Duty plottes inn til 68 milliarder kroner i inntekter. Det er ikke lite penger og noe som sier at det er mye penger i spillutvikling. 

Med mitt foredrag skal jeg prøve å fortelle litt hva man skal satse på og hvordan man skal overleve som spillutvikler? Hvordan er markedet bygd opp og hvordan fungerer det? Hva skal til for å kunne bygge opp et stabilt spillselskap og hva må til for å utvikle det rette spillet? 

Gleder meg stort til dette og blir et litt annerledes foredrag enn det jeg normalt holder. 

Om du ønsker og jobbe innenfor spillbransjen så anbefaler jeg deg å ta turen til Ole Vig videregående skole på Stjørdal torsdag 27. november. Konferansen Design, utdanning og næringsliv starter kl. 10:00 og varer frem til 16:10. 

Meld deg på GRATIS her -> KONFERANSEN DESIGN, UTDANNING OG NÆRINGSUTVIKLING!

Velkommen skal du være! 

#spillutvikling #konferanse #3ddesign #utdanning #studie #læring #spilliskolen #utvikling #næringsutvikling #melddegpå #gamer #ilovegaming #gaming #pcgamer #pcgaming #konsollgamer #consolegamer # 

Please, ikke kjøp 18 års spill til dine barn!

Å bli sjokkert over hvor lite foreldre vet om spill har jeg sluttet med. I starten da jeg dro land og strand rundt omkring i Norge for å holde foredraget Spill er sunt, så opplevde jeg at den informasjonen foreldre hadde om spill var veldig liten. På alle spill som selges i Norge finnes det en aldersgrense, eller for å være helt korrekt, en anbefalt aldersgrense. Denne aldersgrensen finnes på alle spill man kjøper i Norge. Dessverre er det flere foreldre som ikke vet om dette. 

alle mine foredrag som jeg holder spør jeg alltid foreldre hva PEGI er for noe og hvor man se hvilken aldersgrense spillene har. Men flere sier at de ikke vet det. Da blir det veldig enkelt for barna å kunne lure foreldrene trill i rundt med å si at de ønsker 18 års spill uten å være gamle nok og hvor foreldrene ikke har peiling på at de kjøper disse voldelige spillene. 

Her trenger foreldre fortsatt mye info om hvordan spillenes hverdag er og derfor drar jeg også land og strand rundt for å holde foredraget mitt Spill er sunt, nettopp for å opplyse om spillene og hvilke farer som lurer. Selvsagt snakker jeg også om de positive sidene med spilling, for de er det mange av.  

nå når det nærmer seg jul og hvor julegaver kjøpes, så er jeg bra sikker på at supervoldelige spill som Grand Theft Atuo V kjøpes til mindreårige uten at foreldrene er klar over det. Barna har ønsket seg spillet i julegave og foreldrene går rett på limpinnen og kjøper spillet som blant annet er forbudt solgt i flere land og i tillegg er supervoldelige med torturscener. 

Opplevde noe meget hyggelig de siste dagene. På torsdag var jeg på Elkjøp Megastore Lørenskog og holdt foredraget Spill er sunt. Før foredraget var det en far som skulle kjøpe et spill til sin sønn som var med. Han hadde plukket ut Far Cry 4, men betjeningen ante hva som var i ferd med å skje og spurte om det var et spill til sønnen. Da svarte faren ja. Sønnen var nok rundt 10-11 års alderen og hvor betjeningen videre fortalte at Far Cry 4 hadde 18 års aldersgrense og var et voldelige spill. Faren så sjokket på betjeningen og videre på sønnen og sa at det ikke ble snakk om å kjøpe dette spillet. Sønnen ble lei seg, men kunne ikke si noe. 

lørdag var jeg på Elkjøp Steinkjer og hvor en tante skulle kjøpe et spill til sitt tantebarn. Betjeningen fortalte at spillet hadde 18 års aldersgrense og hvor tanten plutselig ble usikker. For den som skulle få gaven var 15 år. Tanten ringte på moren og fortalte om spillet som gutten hadde ønsket. Moren sa at tanten ikke fikk kjøpe spillet på grunn av aldersgrensen. 

Ved begge disse tilfellene vil jeg skryte av betjeningen som handlet helt korrekt og gjorde tingene etter læreboka. Stor skryt til Elkjøp for hvordan de taklet dette. 

Om du er mamma, pappa, tante, onkel, bestemor eller bestefar og skal kjøpe spill til dine søte små, så snakk betjeningen om aldersgrensen og innholdet av spillet, eller så kan du enkelt og greit søke opp spillet på youtube. På youtube får du se om spillet passer til den som skal få det i julegave. Det er mitt råd til dere som skal kjøpe spill i julegave til barn og unge. Bruk fornuften og tenk om spillet passer den som skal få det.

#pegi #spillersunt #supervoldeligespill #voldispill #aldersgrense #violence #games #game #spill #gamer #pcgamer #konsollgamer #ilovegaming #gaming #foredrag #lecture