Kan krigsspill skape ustabile mennesker?Jeg
har selv vært i militæret og lært hvordan man skal takle en krigssituasjon både på godt og vondt. Jeg er selv en aktiv gamer som gjerne spiller krigsspill og som ser mange sammenhenger i hvordan spillene er bygd opp og hva vi lærte i militæret. For alt handler om taktikk og hvordan forsvare seg eller angripe om fienden skulle dukke opp. På en måte blir vi hjernevasket i militært hvor vi MÅ følge ordre, vi må gjøre det vi blir fortalt og det er ikke lov til å gjøre ting som ikke er gitt ordre om. Jeg lærte utrolig mye i militæret og spesielt med at jeg fikk anledning til å skyte med mange forskjellige våpen samt lært meg bruken av granater, RPG-er i tillegg til hvordan ta ut kjøretøyer på best mulig måte. Vi ble rett og slett lært opp til å bli krigsmaskiner. 

Dagens krigsspill er ikke så ulike om man tenker på måten spillene er bygd opp og spesielt da tenker jeg på Battlefield-serien. Det siste spillet, Battlefield 4 som jeg for tiden spiller en god del, er utrolig bra lagd og har en tilnærmet fotografisk grafikk og detaljegrad. Alt ser veldig virkelighetstro ut og får meg nesten til å føle meg som i militæret. Bortsett fra at befalet er byttet ut med mine venner og hvor våpnene er byttet ut med mus og tastatur. Vi går til kamp mot andre likesinnede. Vi legger opp taktikker for hvordan vi skal ta ut fienden. Alle får hver sin del med oppgaver og målet er å ta livet av fienden, akkurat slik vi ble opplært i militæret om vi kom ut i krig. Å forflytte seg taktisk og bruke landskapet er veldig viktig. Alle soldater vet at man skal utnytte terrenget best mulig og hindre å bli sett. Dette må man også gjøre i spillet. For løper du ut på en åpen plass, ja så må du være klar på at du kan bli skutt. Ligger man for mye i ro, så kan det fort hende at du enten blir skutt eller så tar fiende frem kniven og stapper den inn i strupen på deg. Taktisk bevegelse er en dyd.

Når vi spiller på lag, noe som jeg ser på som veldig viktig i kamp og krig, så må vi passe på hverandre. Vi jobber sammen, forflytter oss sammen for så å sette inn nådestøtet. Vi prøver å holde oss unna siktet til fienden og gjemmer oss om det så må til for så å sprette opp og overraske fienden. Selv har jeg flere ganger gått omveier bare for å få tatt ut soldatene med min dødbringende kniv. Med den grafikken som finnes i Battlefield 4, kan du utnytte landskapet og dets muligheter.  

vil noen si, “hvordan er det sunt å spiller Battlefield 4 da når målet er å drepe fienden?” Spill er sunt i mine øyne og hvor vi lærer utrolig mye. Battlefield 4 lærer oss å tenke taktisk, lærer oss å spille på lag, lærer oss å ta vare på hverandre “under krig” samt at vi hele tiden må passe oss selv for å ikke bli pepret med dødbringende kuler. I militæret lærer vi også dette. Vi lærer å skyte med skarpe våpen i forskjellige situasjoner samt hvordan vi best mulig skal ta livet av noen. Er militæret virkelig så sunt for oss? Etter 22. juli ble jeg nedringt av medier som gjerne ville høre min mening om at “terroristen” spilte blant annet Call of Duty og om at spillingen hans kunne ha påvirket gjøken til å gjøre det han gjorde. Selvsagt svarte jeg nei, for spill med mus og tastatur kan ikke sammenlignes med det å bruke ekte våpen. Å skyte noen med AK-47 i Battlefield 4 er helt forskjellige å skyte med våpenet i virkeligheten. Det kan ikke sammenlignes i det hele tatt. Er det sunt å lære seg å drepe noen og kan virkelig krigsspill gjøre psykisk syke personer enda mer ustabile? De lærde strides her og ingen kan faktisk med hånden på hjerte si at det er tilfellet. At vi mennesker blir påvirket av det utroligste, er noe alle vet  og da er det selvsagt heller ikke utenkelig, men ikke påvist. Ingen vet hva fremtiden bringer og heller ikke om den som nettopp har blitt godt opplært i militæret en dag flipper ut. Da er det større grad for bekymring enn om man spiller krigsspill som er “mer” virkelighetsfjernt” enn det militæret er. 

Jeg mener at alene kan ikke krigsspill skape ustabile mennesker selv om målet er å drepe. Det er så mye mer enn bare et spill og heller påvirkning av omgivelsene generelt til den psykisk syke. Om så personen i tillegg har fått god opplæring i militæret til hvordan håndtere våpen, ja så er det mer fare for samfunnet enn f.eks. Battlefield 4 forårsaker med mus og tastatur. Frem til i dag er det forsket lite på hvordan spill generelt påvirker oss mennesker og om voldelige spill påvirker oss. Det som en kan tenke på er at alt som er i rundt oss påvirker oss enten vi vil eller ikke. Derfor kan man legge til grunn at spill kanskje også påvirker oss selv om det fortsatt er stor forskjell å bytte ut mus og tastatur med et AK-47 våpen. Der er det store forskjeller her.

Hiv deg med i facebook-gruppen min “Spill er sunt”. Der kan du komme med råd og tips om spill og dine erfaringer med spill. Velkommen skal du være!

Hva tror du? Kan virkelig krigsspill påvirke oss med å utføre dødlige drap eller er det andre påvirkninger som er mer i fokus? Hva med militæret, påvirker det mer i negativ bane enn f.eks. det krigsspill kan gjøre? 

Doble regnbuer!

Hvem har ikke sett doble regnbuer ute i naturen. Det har skjedd meg mange ganger og er utrolig fint å se på. En låt som jeg for tiden hører en god del på er Katy Perys “Double Rainbow”. Låten er nydelig og sørger for å roe meg ned i travle stunder, noe som har vært mye av i den siste tiden. Da er det godt å kunne slappe av med en slik låt som denne.

Har du hørt denne låten? Hva synes du om Katy Pery?

Hvor mye er du villig til å betale?

Er vi gamere blitt for kresne? Jeg bare spør jeg og om vi hadde spurt en spillutvikler, så hadde nok de svart med et klinkende ja. Spill i dag skal være perfekte. Spillene skal underholde oss time etter time i tillegg til så billige som mulige. Jeg har mange ganger hørt av gamere at spillindustrien er kyniske og pengegriske. Spillindustrien gjør hva som helst for å loppe oss for penger. Vi klager om vi må betale ekstra om det er snakk om tilleggspakker eller andre ting som kommer i spillet etter lanseringen. Vi klager om historien ikke avsluttes slik vi hadde forventet (Mass Effect 3) og forventer at spillutvikleren gjør om og lager en anne slutt, selvsagt uten å betale for dette.

Vil denne utviklingen sørge for at spillindustrien kveles av oss gamere. Er vi for kresne? Eller må dette til for å få utviklere, spilldistributører til å skjønne at de ikke kan pille oss på nesen uten at det får konsekvenser? Vi gamere er jo fast bestemte på at et spill vi har betalt for skal være ferdig utviklet når det lanseres. Dessverre er det ikke alltid slik og mange av spillene innehar mangler som gjerne irriterer oss stort. Da må utviklerne i etterkant lappe på spillet slik at spillbarheten blir bedre. Plaster etter plaster blir sendt ut. Om du tror det er utviklerne som ikke vil lage perfekte spill, så tar du helt feil. De som sitter og trekker i snorene er aksjeeierne i spillselskapene. Det er de som vil tjene mest mulig penger og da gir de blanke faen om spillet ikke er ferdig til lanseringen. De vil tjene raske penger og så får utvikleren heller lappe spillet etter hvert. Det vil med andre ord si at det ikke er spillutvikleren sin feil, selv om det er de som har utviklet spillet. Utviklere i dag står ovenfor et forferdelig press med tanke på å holde deadlines ellers lanseringsdatoer. Utviklere jobber 24/7 for at spillene vi skal spille er så perfekte som mulig, men lite hjelper det når de høye kaksene i spillselskapene presser utviklerne til å lansere spillet selv om det ikke er “helt ferdig”.

Her er jeg enig at mange feilslåtte beslutninger har blitt tatt og gjort til at kjente spillserier har fått ufortjent kritikk, men på grunn av press fra høyeste hold, har spillet blitt lansert selv med feil og mangler. Vi har jo krav på å få et ferdig produkt når vi betaler for det og det skal vi. En annen klagesang som kommer fra en del gamere, er at vi må betale for tilleggspakker som utvikles. Dette er noe jeg skjønner vi må betale for. Får vi ekstra godbiter i form for flere brett, flere våpen, flere kjøretøyer med mer, så skjønner jeg at vi må betale for dette. Å utvikle spill koster penger og da må vi bare finnes oss i å betale selv om mange mener dette burde ha vært med i spillet fra utgangspunktet. Kritikerne her mener at spillet da ikke er ferdig, når det kommer tilleggspakker i etterkant av lanseringen og at vi da ikke skal betale for dette. Er det rett da?

Selv er jeg villig til å betale for det som er ekstra, slik som f.eks. Premium i Battlefield 4. Premium-abonnementet mitt gir meg fem tilleggspakker med ekstra våpen, nye/gamle brett samt masse andre godbiter og da er jeg villig til å betale. For jeg vet at dette krever ekstra resurser å utvikle, men når det kommer til spill som helt fra lanseringen inneholder feil og mangler, så bør spillet heller utsettes slik at spillet er helt ferdig og ikke lanseres på grunn av noen pamper av aksjonærer som vil tjene raske penger på det. Så hva er du villig til å betale for et spill? Er det rett av spillselskapene å forlange ekstra penger for tilleggspakker, Premium og andre pass som gir deg ekstra underholdning eller er dette noe som bør være med fra utgangspunktet?

Med våre kresne meninger, vil vi på sikt ødelegge spillindustrien med å forlange ting uten å ville betale for det? Vil endingen bli at store prosjekter velges bort for mindre Free to play-spill hvor du betaler for ekstra innhold i spillene underveis eller betaler månedlige beløp? Når du kjøper et spill, hva skal da være med i beløpet du betaler for det?

Et av spillene som har fått kritikker for blant annet feil og mangler er Battlefield 4 pluss deres Premium som flere synes burde ha vært med i spillet fra utgangspunktet.

For et nerdeprodukt, men vil ha!

At jeg er en nerd kommer kanskje ikke som noe sjokk for dere. I dag har jeg oppdaget et meget nerdete, men stilig produkt som jeg mer enn gjerne kunne ha tenkt meg. Tenk deg å kunne sitte i sofaen og spille spill mens dine hender hviler på en Couchmaster. Hadde ikke det vært deilig? Denne lekkerbisken av et produkt innehar alt hva du trenger av tilkoblinger. Her er det bare å sette seg godt til rette og nyte spillingen så behagelig som mulig.

Nå, hva synes du? Er dette noe du ville hatt?

#couchmaster #gaming #spilling #hardware #pc #komplett #fun #nerd #gamer

La meg få spørre deg?

Som dere vet så er jeg en foredragsholder for Spill er sunt og i den forbindelse kjører jeg for tiden en spørreundersøkelse hvor målet mitt er å kartlegge litt av spillkulturen her i Norge. Selv om mye er fryd og gammen, så skjuler det seg også noen interessante tall og det er nettopp disse tallene jeg nå er på utkikk etter. Det å kunne få ut disse tallene, gjør at jeg også kan tilpasse foredraget mitt slik at det blir best mulig. Utover våren skal jeg holde en del foredrag og det gleder jeg meg stort til. Et av foredragene det jobbes med er et som skal foregå på Hitra og i Hitrahallen. Dette vil være et foredrag hvor det kan komme flere hundre deltakere. Foredraget vil innlemme flere skoler på øysamfunnet.  

Å snakke engasjert om spill er noe jeg liker godt, for i mine øyne er det mer positivt med spilling enn negativt. Det man bare må passe på er å sette grensene balansert nok slik at man kan gjøre andre ting i tillegg til spillingen. For er det noe man ikke ønsker, så er det at spillingen går utover blant annet skolegang, soving, mat med mer. Alt med måte med andre ord. 

Nå håper jeg at du har muligheten til å delta på min spørreundersøkelse slik at jeg for kartlagt litt av spillkulturen i Norge. Da hadde jeg blitt veldig glad.

Her er det flere spørsmål som jeg håper du kan svare på -> Spill er sunt – spørsmålsrunde 2

#spillersunt #foredrag #healthygaming #spill #survey #spørreundersøkelse #hitra #skole #gaming #spilling 

Skrekkblandet fryd…Jeg
kan vel si at jeg fort blir “skremt”, det vil si om noen skremmer meg, står bak et hjørne for så å rope høyt, kan dere banne på at jeg spretter opp og setter avtrykk i taket. Gjennom mine mange år som gamer har jeg opplevd å blir skikkelig skremt mang en gang. Skal være helt ærlig å si at jeg ikke vet hvor mange merker det er i taket ovenfor meg, men det er mange. Gud, som jeg har blitt skremt. Det kan være hvor fienden plutselig har hoppe rett fremfor meg og hvor jeg på et brøkdel av et sekund må ta et valg over hva jeg skal gjøre med fienden, eller fiender som har dukket opp rett bak meg for så å gi meg hjerteklapp. 

Som spiller liker jeg stort sett alt av spill til og med grøssende spill. Et slikt grøssende spill som jeg nå er veldig spent på, er Alien: Isolation som utvikles av gjengen bak blant annet spill som Total War-serien, nemlig Creative Assembly. Denne utvikleren har merket seg med sine kvalitetssterke spill og som for meg er en bauta innenfor spillutvikling. Da jeg fikk høre at de ville utvikle et nytt Alien-spill, stod jubelen i taket. Spesielt når man også vet at spillet utvikles rundt samme univers som de kjente filmene, da kan det ikke bli bedre enn det.Oppdage
den sanne betydningen av frykt i Alien: Isolasjon, et survival horror spill satt i en atmosfære med konstant frykt og livsfare. Femten år etter hendelsene i Alien, Ellen Ripley datter, kommer Amanda i en desperat kamp for å overleve, på oppdrag for å avdekke sannheten bak morens forsvinning. Som Amanda, vil du navigere gjennom en stadig mer fryktinngydende verden som vil gjøre alt for å gi deg panikk med en desperat befolkning og en uforutsigbar, hensynsløs Alien. Totalt tatt på senga må du søke etter ressurser, improvisere løsninger og bruke kløkt, ikke bare for å lykkes i oppdraget, men for å holde deg i live.

Om ikke dette får deg til å sikle, så vet ikke jeg. Bare så synd at det er en stund til spillet er ferdig utviklet, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Gleder du deg til dette spillet eller kan du ikke fordra grøssende spill? 

#alien #spill #creativeassembly #totalwar #scary #videogame #pc #Xbox360 #xboxone #playstation4 #playstation3 #alienisolation #survival #fun #sega

Frustrert og hekta!

Jeg river av meg håret, klapper meg selv til pannen og roper høyt til meg selv – “hvordan er det mulig?”. Du snakker om å bli frustrert og hekta på en og samme gang! 

Når en spillutvikler klarer å få meg hekta, ja så har spillutvikleren klart jobben sin. I den siste tiden har jeg blitt forferdelig hekta selv om jeg har mange andre spill å spille, som er “mye” bedre enn dette. Men hva hjelper det når jeg er blitt fanget inn i verdenen til Flappy Bird. Grafikken er så simpel som det går an, spillbarheten så enkel at en oldemor kunne ha klart bragden, men så stopper det hele her. For spillet i seg selv er ikke enkelt, i alle fall ikke fra mitt ståsted. Målet er å ved å trykke en gang, holde en fugl i luften. Hvis du ikke trykker, faller fuglen mot den sikre død. Man dauer også om fuglen toucher rørene. Så målet er altså å få fuglen til å passere rørene uten å komme i kontakt med noe som helst. På papiret høres det veldig enkelt ut, men for å si det slik, hårmanken min har blitt en god del mindre etter at jeg startet å spille Flappy Bird. Det er utrolig sjelden jeg blir frustrert over spill, men det har jeg så til de grader blitt av Flappy Bird, men like forbasket kan jeg ikke la være å spille. Spesielt når jeg vet at mange av mine venner spiller, pluss gjengen i familien min. De utfordrer meg til stadighet og som igjen gjør at jeg hele tiden med nebb og klær prøver å knuse rekordene deres. Derfor går fritiden nå til dette frustrerende Flappy Bird-spillet…

Har du prøvd Flappy Bird? Om du fort blir frustrert, tror jeg ikke dette er det rette spillet for deg! 

Spillet anbefales av Spill er sunt!

#spillersunt #flappybird #spill #android #zte #fun #easy #hard #frustrerende #mobil #nettbrett