Battlefield 4 – Showdown – EU vs USA

Da har kampen mellom Europa og USA gått av stabelen og i dette youtube-klippet får du altså vite hvem som vinner den store kampen. Selv er jeg en stor fan av Battlefield og det på bakgrunn av at serien er bygd opp i rundt det å samarbeide. For om man skal vinne er samarbeid veldig viktig og dette har DICE med Battlefield klart å holde et godt fokus på. Derfor er det også en fryd å spille Battlefield 4 hvor lagspillingen er veldig viktig om man skal nå sine mål. 

Så hvem tror du vinner kampen mellom Europa og USA? Det får du se i klippet nedenfor. Let’s the game begin!

Foxes – Youth – 12. plass på den engelske hitlisten

Jeg er som du sikkert har fått med deg veldig opptatt av musikk. Har jo vært DJ og med det har jeg også lært meg å høre på all slags musikk. En låt som for øyeblikket spillet ganske så ofte på kontoret mitt er Foxes med “Youth”. Synes den er nydelig. For øyeblikket ligger den på 12. plass på den engelske hitlisten

Har du hørt den før og hva synes du om den? 
 

Er det likestilling på slagmarken i skytespill?

Helt siden tidenes morgen har det vært maskuline mannfolk i rollene som krigsmaskiner. Vi har fått med morsmelken at de beste soldatene er mannfolk og ikke jenter. Før i tiden så jentene ned på oss gutta om vi var gamere og beskrev oss som tapere. I dag har rollen snudd ganske så ettertrykkelig. Jentene er på full fart inn i spillmiljøene, klanene, datapartyene og spillmessene. Om du snur deg i rundt på en spillmesse, så kan du se ganske så mange jenter som både er interessert i spilling og som snakker høylydt om hvor herlig det er å være en gamerjente. Tenk på dette om du skal på spillmessen SpillExpo som åpner dørene i dag.

Jeg spiller i en klan som heter Trønderbataljonen og i det siste har faktisk to jenter meldt seg inn og vil spille sammen med oss. Ikke noe er bedre enn det synes jeg. Det beste, de spiller faktisk like godt som oss gutta og biter liker hardt i fra seg på slagmarken. Det jeg nå stiller meg spørsmål om, er det nå på tide at jentene kan spille som jenter i krigsspill. I diverse RPG-spill kan jentene lage sine egne “jentete” karakterer, men i krigsspill som Call of Duty og Battlefield, så er ikke dette mulig. Hvorfor? Nå som jentene faktisk er aktive på spillfronten som aldri før og som elsker krigsspill, så burde jo det være mulig. 

Det er ikke alltid man kan se på nicket at det er en jente som spiller. Flere har nick som så absolutt skjuler at de er jenter. Er det bevist eller ikke? De jeg har snakket med sier at det ikke er tilfelle at de skjuler seg bak nicket at de er jenter, men heller at det er et bra nick. For er det noe jentene liker så er det å banke rotta av oss gutta på slagmarken i krigsspill. For gutta sin del, ville det være ekstra surt om nicket hadde bevist at det var en jente de spilte mot og som nettopp knivet dem. 

DICE er en stor spillutvikler og står bak Battlefield-serien. Jeg skal ærlig innrømme å si at jeg synes det i dag er litt merkelig at det ikke finnes kvinnelige karakterer i f.eks. Battlefield 4. Det var mange jenter som håpet da DICE presenterte en kvinnelig karakter i singleplayerdelen. Mange trodde faktisk at denne jenta kanskje ville være en del av multiplayerdelen og hvor man kunne velge å spille som. Heller ikke i Call of Duty: Ghosts kan man spille som jente selv om jeg vet om mange jenter som spiller spillet. 


Tøff jente, rå soldat…

Er jentene for forsiktige og ikke ønsker å spille med kvinnelige karakterer i spill som Call of Duty: Ghosts og Battlefield 4 eller tørr de ikke å samle seg for å påvirke de som utvikler spillene til å ønske det. Nå mener jeg faktisk at det er på tide for jentene å stå frem og kreve jentekarakterer i de populære krigsspillene. Det er dere verdt. Jeg synes det er ekstra moro om du hadde sett jentekarakterer i f.eks. Call of Duty og Battlefield spille sammen/mot deg. Med dagens likestilling er det sannelig på tide at jentene kommer med som egne karakterer i Call of Duty og Battlefield-serien eller hva mener dere gutta? 

Er dere jenter enige i dette eller er det noe dere ikke bryr dere om? Er dere gutter enige i dette? Hvordan føler du som gutt når en jente tar rotta på deg i Battlefield 4?

I singleplayerdelen til Battlefield 4 dukker det opp en kvinne. Er hun en like god soldat som gutta?

Seventeen…

…he was working at the record shop. I would kiss him in the parking lot. Tasting like cigarettes and soda pop. Seventeen. He would tell me I was beatiful. Sneaking in the neigbour’s swimming pool. Yeah, he told me how to break rules…

Dette er teksten starten av låta “Seventeen” av Avril Lavigne. Låten ligger ikke på noen hitliste ennå, men tror det kun er et tidsspørsmål før den blir å gjøre det. Selv liker jeg musikken til Avril veldig godt og synes den er fin. 

Hva synes du om låta? Liker du Avril Lavigne? Hvilken musikk liker du? 

Forsikring er viktig…

Jeg skal slutte å bekymre meg nå. Endelig sier jeg bare. For alle vet hvor viktig forsikring er og at hvis uhellet er ute,så får man dekket utgiftene skaden har forårsaket. Dette er også tilfellet nå i SimCity. For Maxis har vært så gavmilde og gitt oss et forsikringsselskap kalt Progressive hvor vi kan forsikre oss mot naturkatastrofer. Skulle en katastrofe skje, så får du tilbake en viss prosent av kostnaden til byggene dine som går tapt. Denne funksjonen har jeg savnet og spesielt etter de utallige tornadoene, monstrene, jordskjelvene og sist men ikke minst zombiene som har gjort livet surt for meg. Nå kan jeg i alle fall få tilbake noe av kostnadene for nye bygg. 

Dette skriver Maxis selv om Progressive:

Forsikre byens bygninger med det supre Progressive-kontoret. Hvis byen rammes av en katastrofe mens du er forsikret, får du en prosent av kostnaden til bygg som går tapt tilbake. Juster forsikringsdekningen så den passer til spillestilen din ? vil du leve farlig eller gå for det trygge? Kunder i byen din vil handle på Progressive-kontoret. Forsikring for byen? Progressive hjelper til.

? Forsikre byens bygninger: Ingen liker å måtte kjøpe bygninger du har plassert i byen på nytt etter en katastrofe. Med Progressive-kontoret kan du forsikre bygningene dine og få litt penger tilbake etter en katastrofe.

? Velg din dekning: Som standard er byens bygninger forsikret med 50 %, men du kan justere denne dekningen fra 0 % til 90 %. Prisen vil selvsagt avhenge av dekningen din.

? Simmer handler på Progressive: Simmene dine vil føle seg trygge og glade etter å ha besøkt Progressive-kontoret.

? Oppdrag fra Flo: Fullfør to nye oppdrag mens Flo hjelper deg med å forsikre byen din. 

Spill er sunt anbefaler SimCity som et spill for alle aldre. SimCity er kreativt, gjør du må tenke, kunne samarbeide samt 

Ære være…

…min venn og en tro ambasadør til Trønderbataljonen, Kim “Tussi” Røstenskar. Jeg har i en god stund nå spilt sammen med Kim i Battlefield 3 og Battlefield 4. Han har vært en bauta i Trønderbataljonen og gjort veldig mye bra for communitiet. Det siste sprellet fra godeste og snilleste Kim er at han har leid hele seks Battlefield 4-servere i Trønderbataljonens navn. 

Om du nå føler for å spille sammen med oss på våre TB-servere, så finner du dem her;

Trønderbataljonen – Public 1 Conquest Large 32p (hvor 2 er commander)

Trønderbataljonen – Public 2 TM/Defuse 18p

Trønderbataljonen – Public 3 Rush 32p (hvor 2 er commander)

Trønderbataljonen – Public 4 Domination 16p

Trønderbataljonen – Public 5 Obliteration 18p

Trønderbataljonen – Public 6 Rush Inf Only 16p

 

Jeg kommer til å spille masse på disse servere i tiden fremover og kanskje er det deg jeg spiller i mot! 

Spiller du Battlefield 4?

Kim, min gode venn – tar av meg hatten for dette og kårer deg til årets ambasadør for Trønderbataljonen!

Foreldre har ikke peiling!

har jeg holdt mange foredrag rundt omkring Norges land og erfaringene er mange. Spesielt en ting som gjenspeiler seg godt. Mammaer og pappaer har ikke peiling når det kommer til spill. De vet ikke hva barna sine spiller og har ofte liten kontroll på når det spilles samt hvor mye det spilles. Selv er jeg en engasjert pappa når spill angår og prøver mitt beste å gjøre at oppveksten til mine barn inneholder spilling. I tillegg prøver jeg på best mulig måte å sette grenser og holde et åpent forhold til barna når det kommer til spilling. 

Dagens mammaer og pappaer har et stresset liv og hvor de hele tiden havner i tidsklemmer. Dette er også noe jeg som far til fire opplever til stadihet. Barna er aktive på mange områder både i skolesammenheng samt aktiviteter utenom skolen. Barna har også venner som besøkes og hvor vi får besøk. Ukedagene flakser avgårde og man vet liksom ikke hvor uken har blitt av når søndagene omsider går ut i sine siste timer.

Mange mammaer og pappaer er flinke til å følge barna i idrettssammenheng, men når det kommer til spill, så er de rett og slett for dårlige til å følge med. Kommer dette av at man ikke har tid eller er det andre årsaker? Erfaringene mine fra foredragene Spill er sunt, er at foreldre er litt “redde” for teknologien og som igjen fører til at de ikke tørr å sette seg inn i spill og konsoller. Å ikke ha peiling på hva barna bedriver med er for meg en skummel greie. For da vet de jo heller ikke om barna spiller f.eks. voldelige spill med både sexuelle handlinger og hvor tortur forekommer. De vet ikke om de f.eks. blir hakket på eller for å gå enda mer direkte på sak, mobbet av av andre spillere. For i spill kan man faktisk bli mobbet. Barna kan få stygge kommentarer, oppleve stygge kommentarer når det spiller. Ting som dette kan faktisk i verste fall gå inn på barna. Dette er for meg veldig alarmerende og veldig viktig for oss foreldre å få vite om slik at man ta vare på barna så godt som mulig. Har du da ikke et åpent forhold til barna i spillsammenheng, er det ikke sikkert at du får vite om det og da kan det i verste fall gå for langt. 

Faktisk er det ingen unnskyldning her. Foreldrene skal uansett følge med på det barna gjør. Å ikke ha peiling er slettes ikke bra og hvor man da heller bør finne ut hvordan man skal få vite hva barna spiller, bruker tiden fremfor skjermen på. Mitt råd er som følger. Allerede fra tidlig alder, få til en åpen dialog rundt spill. Start fra barna er rundt to til tre år med å spille sammen med dem. Finn frem iPad-en/nettbrettet og la barna trykke, spille og når barna blir modne nok, så få tak i håndholdte maskiner som 2DS og 3DS. Pass videre på å være like interessert i det barna spiller og kanskje kan dere spille sammen eller mot hverandre. Når årene går og barna blir trygge på spill og dere snakker åpent om spill, vil det bli så mye enklere når barna vokser opp og kommer i den vanskelige ungdomsstiden. For har dere da et åpent forhold, vil dette bli enklere å videreføre slik at dere fortsetter å sette grenser sammen.

Er det noe jeg liker utrolig godt, så er det å spille sammen med mine fire barn. Selv om de knuser meg i flere av spillene, så er det verdt å se gleden de opplever med å spille. Vi har sjelden problemer når det kommer til spilling og hvor alle barna har en åpen dialog. Faktisk kommer barna og spør meg om spill og om de kan spille de. Spesielt om spillene er på kanten i forhold til alder og innhold. I tillegg har vi også et åpent forhold til sosiale medier slik at jeg får vite det som skjer og om det er ting som de ikke liker å være tilgjengelig i disse mediene. Hadde ikke jeg startet med et så åpent forhold til barna, så hadde ikke dette vært mulig. 

Mitt råd til dere foreldre som “IKKE” har peiling. Bruk noen minutter hver dag og spør veldig åpent (uten gestapostemme) om spill, hva de liker å spille. Spør om de kan vise deg litt og prøv å være like interessert i spillingen som du er når barnet spiller fotballkamp. Da vil du finne ut at det også blir enklere å sette grenser som alle parter kan leve med. Sjekk cover og se hvilken alder man bør være for å spille spillene. Står nederst til venstre på coveret, anbefalt alder (PEGI) samt se bak på coveret. Der får du også en viss ide over hva spillet handler om. Passer spillet for tiåringen din? Det får du da vite. Gå på youtube og søk opp spillet. Der får du også vite hvordan spillet er. Det finnes utrolig mange måter å tilegne seg kunnskap om spill og spillernes verden. Du trenger ikke å bruke lang tid på dette, i tillegg til at du også garantert for en god kjemi mellom deg og barna når det kommer til spill. 

Sett av en kveld i uken/måneden og spill sammen med barna. Dette gjør at du får t godt forhold til barna og spillene de spiller. Gjerne la barna lære deg opp og du vil se hvordan barna lyser opp. Ikke noe er mer moro enn å lære opp voksne på noe som er deres verden. Jeg og barna har flere seanser i løpet av en måned hvor vi spiller sammen. De knuser meg i flesteparten av spillene, men det gjør meg ingenting. Jeg koser meg uansett og ser gleden de viser av å vinne over meg. Selvsagt, inn i mellom glimter jeg til og da er det min tur til å juble, mens de må kjempe enda hardere for å slå meg neste runde. Dette gir et sunt forhold til spill for hele familien.  

Heldigvis finnes det også foreldre  som er veldig oppegående når det kommer til spill og som gjerne spiller sammen med barna, har kontroll på hva barna spiller. Til disse foreldrene har jeg en ting å si. Stå på og gjør spillingen til en sunn opplevelse for hele familien. 

Vær like delaktig i spillverdenen som du er når barna er med på andre aktiviteter som fotball, håndball eller idretter som de er med på. Det er tro det eller ei like viktig og om du jobber for det, så vil dere etter hvert oppleve en åpenhet rundt spillingen som gjør det hele til sunne holdninger fra alle parter. Spill er sunt og hjelp familien til å nettopp leve opp til det. 

Bli med og delta på en facebook-gruppe hvor foreldre kan dele råd og erfaringer om spill til seg eller barna. Velkommen til Spill er sunt!

Hvordan stiller du deg som mamma eller pappa til spilling? Har du kontroll på hva barna spiller eller føler du spillingen går over stokk og stein?


Er foreldre for blåøyde når det kommer til spilling og barna gjør hva de vil?