Er ikke dette gode nyheter så vet ikke jeg!


Bildet stammer fra Mass Effect 3

Gode nyheter er noe man ikke kan få nok av. Spesielt når det gjelder noe man virkelig setter stor pris på. Derfor er jeg litt i hundre akkurat nå og gleder meg bare mer og mer til det som skal skje etter hvert. I går kunne jeg lese på Gamereactor.no at Mass Effect 4 faktisk er spillbart. Er det en spillserie jeg liker svært godt, så er det nettopp Mass Effect-serien. Jeg har hatt utrolig mange timer med spillserien og da Mass Effect 3 var gjennomført, så opplevde jeg en form for aftermath. 

vet jeg at Mass Effect 4 er på tur, men dessverre er utvikleren Bioware utrolig stille når det kommer til innhold og hva vi får oppleve med deres nye Mass Effect-spill. Innholdsmessig har Mass Effect-spillene vært unike og gitt oss utrolig mye god underholdning. Spesielt historien i Mass Effect 3 synes jeg var top notch. Derfor gleder jeg meg bare mer og mer til Mass Effect 4 og med de muligheter som ligger til rette der. Da med tanke på grafikken hvor spillet garantert vil utvikles til Playstation 4 og Xbox One samt PC. Dette vil gi den grafiske biten en skikkelig ansiktsløftning og sørge for en enda mer unik opplevelse. 

nå er det bare å vente på et nytt livstegn, et filmklipp eller mer info om spillet. Jeg krysser fingrene for at det ikke går alt lang tid før det skjer. 

Hva synes du om Mass Effect-serien? Hvilket av spillene i trilogien likte du best? Er det andre spill som heller fanger din oppmerksomhet?

Savner du julesnø? Jeg vet nøyaktig hvor den har tatt veien…

Været kan være utrolig spennende, variert og herlig. Alt på en gang. Den siste måneden har vi opplevd litt vel spennende vær med kraftig vind, strømbrudd og ødeleggelser. Nå nærmer vi oss jul og som en del av julestemningen vil vi gjerne ha litt snø. I den siste tiden har jeg fått veldig mange spørsmål om det blir snø, hvor mye snø vi får til jul og om hvordan resten av året blir.

For å starte med høsten generelt, så har den vært veldig mild i forhold til normalen. jeg har i mine føringer faktisk en temperatur på 3.4 grader OVER normalen fra november og frem til i dag. Normalt bruker vi å ha en kuldeperiode i både november og desember, men det har vi ikke hatt i år. Selv om det har kommet snø i perioder, har det vært “uforskammet” mildt. Været på jorden er delt inn i soner. Er det “varmt” et sted, så er det kaldt et annet sted. Disse sonene forflytter seg jevnlig. Mange husker nok vinteren 2010 som var bitende kald og hvor kulderekordene falt dag for dag. Da var vi inn i en meget kald sone, mens på Grønnland ble det satt den ene varmerekorden etter den andre. 

Tiden vi har hatt har altså vært mild. Årsak er for det første hvordan høytrykkene har lagt seg til og styrt lavtrykkene i tillegg til jetstrømmen som har ligget stabilt. Dette har sørget for at det ene lavtrykket etter det andre har tatt turen mot oss. Nå har et høytrykk i Europa stabilisert seg og som igjen sørger for at “vestavindsbeltet” virkelig får gjort godt i fra seg. Det vil si, lavtrykkene kommer fra sørvest og vest med milde vinder. Dette gjør at håpet om snø dessverre blir med håpet, i alle fall for kystnære strøk og i lavereliggende områder i Sør-Norge. Slik det ser ut nå og dagene mot nyttår, så blir det for det første mildt i forhold til årstiden, for det andre så kommer det inn lavtrykk på lavtrykk og det med den milde luften, som igjen gjør at vi kommer til å få oppleve veldig skiftende vær. Den ene dagen kan det snø, mens den andre dagen regner det, med en liten pust i bakken med lettere vær. Slik vil det dessverre fortsette mot nyttårsaften, dessverre også sørge for at snøen, spesielt i lavlandet og ved kysten ikke blir liggende selv om det kommer litt i små perioder. Grensen for snø tror jeg vil gå fra i utkanten av Steinkjer og innover mot Snåsa slik av vi snåsninger vil få hvit jul i år. Det blir ikke mye snø og spådommen om 30cm snø gikk rett i dass i år. Marsipangrisen i år går til min bror som spådde 10 cm når julen ringes inn.

lurer du sikkert på hvem som har stukket av med julesnøen. Jo, nå skal du høre. Jeg skrev tidligere i bloggen om at været på kloden er bygd opp av soner. For øyeblikket er den “kalde” sonen øst og sørøst for oss. Midt-Østen og Nordøst-Afrika rammes for øyeblikket av massive mengder med snø og i tillegg til kulde. Dette gjør forholdene for mange veldig vanskelig, spesielt i Syria som fra før av er krigsherjet og hvor landet trenger stor humanitær hjelp. Da gjør ikke saken noe bedre at temperaturene er så lave som nå. Det spesielle med denne situasjonen, er at den vil vare en stund og det er ikke er noe tegn til forandringer. Det vil si, langs hele kysten så langt nord som til Bodø, vil det ikke være et snev av julesnø, mens man må inn i landet og opp i høyden for finne den perfekte julestemningen med snø. 

da er det i grunnen bare å gjøre det beste ut av det og få til den julen man selv ønsker, selv om det er små sjanser for julesnø hos de som bor langs kysten og lavereliggende områder. Jul er jul og med det som hører med. Været kan man ikke gjøre så mye med… selv om jeg kunne ønske alle fikk julesnø når julen ringes inn. 

Her er to bilder som er tatt hjemme hos oss nå nylig!

Ikke bli en nisse med lang nese i jula!

Det er så enkelt å gå på limpinnen og tro at alt er bare fryd og gammen uten at det er det. Selv som pappa opplever jeg at barna kan være lure og smarte. Når det kommer til spill, så lar jeg meg ikke så lett lure. Der har jeg peiling, men dessverre er det mange mammaer og pappaer som ikke har det. De går rett på limpinnen i disse tider og blir lurt rett i fella. For er det noe mange av dagens foreldre ikke har, så er det viten om spill og hva barna sine spiller. Dessverre er dette mye på grunn av tidsnøden vi alle opplever og hvor man rett og slett ikke finner tid til å sette seg inn i dette. 

Derfor vil jeg med denne bloggen prøve å hjelpe de som IKKE vil bli lurt i fella og sørger for at spillingen til barna blir så sunn som overhode mulig. Har du hørt om PEGI? Dette er en forkortelse på Pan European Game Information og skal beskrive spillets innhold samt gi en anbefalt aldergrense. PEGI-merkingen vet ikke foreldre om og derfor viktig å sjekke ut før man kjøper ønsket julegave til barna. For hva sier du til at barna dine f.eks. spiller supervoldelige 18-års spill? Faktisk kan dette hende og hvor du selv har kjøpt spillet, uten å være klar over det. 

fremsiden av alle spill står det et tall nederst til venstre. Dette tallet beskriver den anbefalte aldersgrensen. Står det 18, så er det anbefalt 18 års aldersgrense. På baksiden kan du se forskjellige tegn og beskrivelser av spillet. Her får man vite om spillet inneholder mye vold, røft språk, eller om det er andre ting som er viktig å vite. Disse tegnene er i sort og hvitt. Når du har sett dette, kan du også kaste et blikk på bildene som er på baksiden. Da ser du litt hva spillet inneholder, om det ser for rått og brutalt ut.

Et annet hjelpemiddel for å sjekke ut om barnas ønsker ikke er av den voldelige sorten, søk på youtube etter spillet. Der vil du garantert finne noe som kan vekke din oppmerksomhet og om spillet passer alderen til dine barn. I dag blir spillene mer og mer fotorealsitiske og hvor volden ser mer og mer ut som på film, det eneste problemet er at man i spill er den som utfører handlingen og ikke som på film hvor du passiv sitter og ser. Å gjennomføre et spill tar også mange timer, noe en film ikke gjør. Derfor er det viktig å følge med på om spillet passer til dine barns alder.

Jeg mener bestemt at barn fra 8-12 års alderen IKKE skal spille voldelige spill som Grand Theft Auto, Battlefield, Call of Duty. Dette er spill av den voldelige sorten og som har såpass til grafikk at spillene virker veldig realistiske. Hadde du f.eks. sendt 10 åringen din på en 18 års film på kino? Tviler sterkt på det. Derfor er det lov til å bruke huet når det kommer til spill og hvor barna “underholdes” titalls timer.

La deg ikke bli en nisse med lang nese i jula og sjekk for guds skyld ut spillet du kjøper til dine barn i julegave passer. For det skal ikke mange minuttene til for at du får en viss oversikt over spillenes innhold og aldersgrense. Tro meg, det er verdt det. Barn i en viss alder skal så godt som mulig skjemmes for vold, enten man vil det eller ikke. Ta deg tid og vips, så er du med på å sikre at spilling blir til en sunn affære. 

Les mer om PEGI HER!

Spill er sunt – innenfor visse rammer!

Ønsker dine barn seg spill til jul og er du klar over hvilke spill de ønsker seg?

Ser ikke dette ut som en stilig actionfilm og ikke som spill? Husk, skinnet bedrar og spillet er veldig voldelig og har 18 års aldersgrense med god grunn!

Jeg er pokkers så imponert!

Enkelte ganger trenger det ikke å være rare greiene for å imponere meg, mens andre ganger må det litt ekstra spice for å slå fletta av meg. Det er et spill jeg har fulgt med lenge nå, helt siden det ble annonsert og det er spillet Tom Clancy’s The Division. Jeg la fort merke til den herlige detaljegraden i spillet og måten omgivelsene fanget meg. Jeg har flere ganger kløpet meg i hånden for å se om jeg har drømt eller ikke. Flere ganger har jeg for meg selv høyt utropt “WOW” og latt øynene gli bortover skjermen mens hjertet stadig har slått hardere og hardere. Er det mulig? Jepp, i aller høyeste grad. 

Med Ubisofts grafikkmotor Snowdrop, så klarer de å lage en verden som ser så fotorealistisk at man nesten ikke kan få sagt det. Alt er så innmari flott lagd og ikke til å tro. Spillet Tom Clancy’s The Division beviser at spillene stadig blir mer og mer realistiske og at man snart ikke ser forekjellen på virkelighet og spill. 

Hva synes du? Ser ikke dette bra ut? Tom Clancy’s The Division kommer ut til neste år og da til PC (som jeg gleder meg til), PS4 og Xbox One. 

I’m sorry…

Jeg har flere ganger lovt meg selv at jeg må bli flinkere til å blogge, men tiden er uransakelig og kjemper som bare det å få nok av den. Hvorfor har vi ikke døgn på 48 timer? Det hadde vært midt i blinken det. Dessverre går nok ikke det og jeg må nok finne meg i at tiden går så altfor fort. 

En låt som har blitt spilt en del i det siste er Sara Bareilles med Brave. En nydelig låt er det i alle fall og som får en i fin stemning. Faktisk jobber jeg kjappere med å høre på musikk. Flere som har det slik? 

Hva synes du om låten? Synes du tiden går for fort? 

 

Snøen kommer…

…og snøen forsvinner. I alle fall har dette vært gjennomgangstonen her jeg bor og i Trøndelag. Makan til ustabilt vær skal man lete lenge etter. Det ene kraftige lavtrykket etter det andre har tatt turen innom oss med massive mengder nedbør og mye vind, til og med sterk vind som har ført til strømbrudd flere stedet i fylket. Selv har vi vært uten strøm i noen timer, så der skal vi ikke klage i forhold til de som har vært uten strøm på dagesvis. 

Siden jeg startet å notere været i 1987, har jeg faktisk ikke opplevd en så ustabil høst/førvinter som dette. Sist men ikke minst, og så mye sterk vind. Nedbøren har også lavet ned og slått alle rekorder i mine føringer i mot det som er normalt. Derfor må jeg si dette også har vært en spennende tid, i og med at jeg aldri har opplevd dette her. Lavtrykkene har dannet seg sør og sørvest for Grønland og hvor de så har tatt turen inn til “lille” Norge. I tillegg har flere høytrykk stabilisert seg i rundt Storbritannia som igjen har sørget for godt vær der. 

Fra i dag av (3. desember) og dagene fremover blir det en god del kjørligere og hvor det vil snø mange steder. Her i Trøndelagen vil vi faktisk få en god del snø, mens sør og øst nok en gang blir liggende i le og vil ikke få rare greiene. Mens fra Vestlandet og nordover til Troms og Finmark, vil få snø og snøbyger med korte perioder lettere vær. 

er det store spørsmålet om snøen som nå kommer blir liggende. Dessverre ser det ut til at den ikke gjør det og at mildere luft fra Atlanterhavet vil komme inn igjen neste uke fra mandag 9. desember. Så er spørsmålet, hvor mye regn vil det da komme og vil snøen forsvinne igjen? Slik det ser ut, så kan den faktisk gjøre det, for det er veldig mild luft som er på tur og det kombinert med mye regn, vil føre til at snøen krymper fort. Om alt forsvinner, kommer an på hvor lenge mildværet holder stand og hvor mye vind og regn som slår innover oss.

Jeg har i det siste fått en del spørsmål om det vil være snø på julaften og slik det ser ut nå, så vil det bli det. Jeg har faktisk gått så langt og spådd av vi her i Snåsa sentrum skal ha opp til 25cm med snø når julen ringes inn 24. desember klokken 17:00. Det er i grunnen en ganske spenstig spådom i og med at gjennomsnitten ligger på ca. 10cm. En stor marsipangris står her på spill. Om jeg nå får rett vil tiden vise, men jeg er bra sikker på en liten kuldeperiode nærmere julen og hvor snøen vil lave ned. Jeg håper i alle fall det og slik det ser ut i værsyklusene så kan dette stemme. 

Så hvordan har været hos deg vært i det siste. Ønsker du deg snø og da til jul eller er det ett fett? 


Adventstid med julestemning…