Jul

Savner du julesnø? Jeg vet nøyaktig hvor den har tatt veien…

Været kan være utrolig spennende, variert og herlig. Alt på en gang. Den siste måneden har vi opplevd litt vel spennende vær med kraftig vind, strømbrudd og ødeleggelser. Nå nærmer vi oss jul og som en del av julestemningen vil vi gjerne ha litt snø. I den siste tiden har jeg fått veldig mange spørsmål om det blir snø, hvor mye snø vi får til jul og om hvordan resten av året blir.

For å starte med høsten generelt, så har den vært veldig mild i forhold til normalen. jeg har i mine føringer faktisk en temperatur på 3.4 grader OVER normalen fra november og frem til i dag. Normalt bruker vi å ha en kuldeperiode i både november og desember, men det har vi ikke hatt i år. Selv om det har kommet snø i perioder, har det vært “uforskammet” mildt. Været på jorden er delt inn i soner. Er det “varmt” et sted, så er det kaldt et annet sted. Disse sonene forflytter seg jevnlig. Mange husker nok vinteren 2010 som var bitende kald og hvor kulderekordene falt dag for dag. Da var vi inn i en meget kald sone, mens på Grønnland ble det satt den ene varmerekorden etter den andre. 

Tiden vi har hatt har altså vært mild. Årsak er for det første hvordan høytrykkene har lagt seg til og styrt lavtrykkene i tillegg til jetstrømmen som har ligget stabilt. Dette har sørget for at det ene lavtrykket etter det andre har tatt turen mot oss. Nå har et høytrykk i Europa stabilisert seg og som igjen sørger for at “vestavindsbeltet” virkelig får gjort godt i fra seg. Det vil si, lavtrykkene kommer fra sørvest og vest med milde vinder. Dette gjør at håpet om snø dessverre blir med håpet, i alle fall for kystnære strøk og i lavereliggende områder i Sør-Norge. Slik det ser ut nå og dagene mot nyttår, så blir det for det første mildt i forhold til årstiden, for det andre så kommer det inn lavtrykk på lavtrykk og det med den milde luften, som igjen gjør at vi kommer til å få oppleve veldig skiftende vær. Den ene dagen kan det snø, mens den andre dagen regner det, med en liten pust i bakken med lettere vær. Slik vil det dessverre fortsette mot nyttårsaften, dessverre også sørge for at snøen, spesielt i lavlandet og ved kysten ikke blir liggende selv om det kommer litt i små perioder. Grensen for snø tror jeg vil gå fra i utkanten av Steinkjer og innover mot Snåsa slik av vi snåsninger vil få hvit jul i år. Det blir ikke mye snø og spådommen om 30cm snø gikk rett i dass i år. Marsipangrisen i år går til min bror som spådde 10 cm når julen ringes inn.

lurer du sikkert på hvem som har stukket av med julesnøen. Jo, nå skal du høre. Jeg skrev tidligere i bloggen om at været på kloden er bygd opp av soner. For øyeblikket er den “kalde” sonen øst og sørøst for oss. Midt-Østen og Nordøst-Afrika rammes for øyeblikket av massive mengder med snø og i tillegg til kulde. Dette gjør forholdene for mange veldig vanskelig, spesielt i Syria som fra før av er krigsherjet og hvor landet trenger stor humanitær hjelp. Da gjør ikke saken noe bedre at temperaturene er så lave som nå. Det spesielle med denne situasjonen, er at den vil vare en stund og det er ikke er noe tegn til forandringer. Det vil si, langs hele kysten så langt nord som til Bodø, vil det ikke være et snev av julesnø, mens man må inn i landet og opp i høyden for finne den perfekte julestemningen med snø. 

da er det i grunnen bare å gjøre det beste ut av det og få til den julen man selv ønsker, selv om det er små sjanser for julesnø hos de som bor langs kysten og lavereliggende områder. Jul er jul og med det som hører med. Været kan man ikke gjøre så mye med… selv om jeg kunne ønske alle fikk julesnø når julen ringes inn. 

Her er to bilder som er tatt hjemme hos oss nå nylig!

Category: Jul
Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3350

2 thoughts on “Savner du julesnø? Jeg vet nøyaktig hvor den har tatt veien…

  1. Er på tide å ønske seg et lite “julemirakel” vindene snur og vi får kulde inn i steden. Så kan vi få litt snø til jul! Er ikke fan av grønne regnfulle Juletider!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top