Jula e tebake – Ny julelåt fra Torleif og Anna!

 

Må innrømme at julen nå virkelig skrir frem både bevisst og ubevisst. I helga er det første adventshelg med det som hører til. Da er det bare å finne frem adventslys, julestjerner samt annen julepynt som hører med. På søndag er det 1. desember og vi er på fullt alvor i gang med førjulstiden. Skal innrømme at jeg gleder meg til jul og jula er den beste tiden på året. For få julestemning hører det til at man må høre på julemusikk. 

 

Torleif og Anna Formo fra Namdalen har lagd en ny julelåt som de har kalt “Jula e tebake”. Dette er ei låt som virkelig har fanget meg. Catchy, koselig og som oser av julestemning. Hva mer kan man ønske seg for en som er glad i juletiden. 

 

Om du også vil høre sangen så tune deg inn på Spotify hvor du finner sangen. Anbefales! 

 

Hva skal til for at du får julestemning? Er det julemusikk, julepynt, julekalender eller er det annet som må til for at julestemningen skal komme krypende?  

 

Transport Fever 2 i bilder!

 

Nå er det et par dager siden en kode til et av årets mest etterlengtede spill i mine øyne dukket opp. Spillet jeg har ventet lenge på og gledet meg sykt til er Transport Fever 2. Det er utviklet av Urban Games og Good Shepard Entertainment noe som bedyrer at kvaliteten er i ypperste klasse. De tidligere spillene (Train Fever og Transport Fever) har en stor stjerne hos meg. Spillene er utrolig hvor moddere verden rundt har bidratt til tog, bygninger pluss masse annet spennende. At andre kan være med å bygge på spillet gjør at alt blir så mye mer variert og som sørger for at holdbarheten går ut i det uendelige. 

 

 

Siden jeg fikk koden har jeg fått spilt litt. Storkoser meg rett og slett. Selvsagt tar det litt tid å venne seg på menyer m.m. i forhold til de andre spillene, men det jeg hittil har fått testet og spilt så lover dette meget godt. En skikkelig omtale kommer jeg med om ikke så altfor lenge. Skal nok benytte meg stort i tiden fremover å spille Transport Fever 2. En annen ting som er verdt å nevne spesielt med tanke på at spillet ikke lanseres før den 11. desember. Faktisk så ligger det mods, tog, vogner, bygninger m.m. i Workshop. Har lastet ned flere ting derfra allerede. Faktisk er det en nordmann som blant annet står for noe av det som finnes nedlastbart der. Ola Haldor Solvik Voll har lagd norske tog og vogner. Her finner du klassiske NSB-tog fra tidligere år. Flere av disse har jeg selv minner til, men mer om dette kommer jeg tilbake til. Da blir det et eget innlegg om Ola Haldor Solvik Voll. 

 

 

Venter du med stor spenning på Transport Fever 2? Har du spilt de andre spillene? Hva liker du best med Transport Fever og evt. Train Fever?

 

Snakk om å bli satt ut av en melding…

 

Er det noe jeg ikke skal skryte på meg så er det at jeg er perfekt. Selv om flere mener det så har jeg mine feil og mangler. Inn i mellom gjør man dumme valg. Om jeg en sjelden gang må heve stemmen kommer fort angeren krypende. Sånn er jeg bare. Noe av det beste som finnes er å hjelpe andre og prøver så godt jeg kan å hjelpe de som trenger det. Dessverre når man ikke tidsmessig den siste biten. Har til og med fått hørt at jeg egentlig burde ha vært psykolog, men det er jeg “heldigvis” ikke da. Har vært perioder der man selv hadde trengt litt psykologhjelp, men heldigvis er det langt i mellom disse periodene.

 

Uansett, i 2010 var jeg veldig aktiv på mange arenaer og arrangert en god del aktiviteter for spesielt barn og unge. For meg er det viktig at denne gruppen får være med på å arrangere ting og tang. Slike ting sørger for god mestringsfølelse for de som er med. I 2010 ble jeg nominert flere ganger og plutselig fikk jeg en melding med en link av noen jeg kjenner. Personen lurte på om jeg husket dette…

Ble rett og slett helt rørt jeg og spesielt når jeg leste teksten som stod i linken

 

“For jeg har jo egentlig ikke arbeidet noe med deg. Jeg har egentlig ikke bodd i Snåsa de siste årene, men jeg følger med på det som skjer og får høre mye. Og ofte handler disse nyhetene om deg. Mange mener Snåsa er et “høl” uten noen ting å finne på. Men i løpet av bare noen få år, har du fått en tillit til mange ungdommer, du hører på ungdommen, du er kreativ og får ting til å skje. Det beste er at du samarbeider med ungdom for å få til ting og det er det mest beundringsverdige mener jeg”. 

 

“Når jeg skrev nominasjonen pratet jeg med ymse ungdom for å høre hva de har og si om deg. Dette sa de i forhold til det berømte bondeLAN:
“Bernt Erik startet bondeLAN for ungdommer som ikke drev med de typiske ungdomsaktivitetene bygda har å tilby. Det er ikke så mange som ville ha gjort det for bygda. Bernt Erik vil hele tiden at det er ungdommene som skal styre det som skjer. Han vil bare være en slags rådgiver for ungdommene sånn at de ikke er helt alene. Bernt Erik har gjort så mye for ungdommen. Folk tror at på et dataparty så sitter alle og er usosiale. Men det er stort sett noe som skjer hele tiden på scenen eller i andre rom. Mange ungdommer har fått seg ett nettverk via bondeLAN. Bernt Erik vil at de som interesserer seg i Data skal ha aktiviteter og gå til, for det er jo faktisk kultur. “

 

-” Han er 100% engasjert. Han er alltid blid og positiv. Han prater aldri stygt om noe eller noen. Jeg har faktisk aldri sett han sint.”
-“Han er en skikkelig ildsjel. Hvis jeg ikke hadde blitt med på de tingene han gjør, hadde jeg sikkert sittet på rævva og gjort ingenting. “‘
-” Han sier ikke nei, han er alltid gira på å prøve nye ting. Og det er enklere å jobbe med en som sier ja i stedet for nei. Det er altfor mange som sier nei”
-” Jeg personlig er så glad for at Bernt Erik bor i Snåsa og har det engasjementet han har. Det er gøy og jobbe med han, samtidig han som han lar ungdommen styre. Det er viktig.”
– ” Bernt Erik er ikke bare den spillfyren i gamereactor. Han har jobbet med å få til en ballbinge utenfor ungdomsklubben i Snåsa. Han er egentlig med på alt som skjer i Snåsa og ser det positive i ting. “

 

“Dette bekreftet det jeg har trodd, du er en bra person. Du er en bra person for Snåsa og mest av alt; du er bra for Ungdommen i Snåsa. Du virker på meg alltid positiv. Du gir ikke opp og har et stort pågangsmot. Jeg kan tenke meg det er noen motbakker, men det må man ha for å komme seg oppover. meldingen her er egentlig bare for å skryte av deg, for det fortjener du virkelig. Jeg tror faktisk at Snåsa har blitt en bedre plass å være for ungdommen. Du er en sånn person som viser at alt går an, hvis man bare prøver. Man kan si mye stygt om Snåsa, men det du har vært med på å bidra til, veier opp det ganske mye synes jeg. Så jeg håper du vil stå på videre. Du gjør en fantastisk bra jobb og du fortjener heder og ære.”

 

I 2010 ble jeg nominert til Ung kulturpris i Nord-Trøndelag pluss fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1 avd. Snåsa. 

 

Er det noe jeg liker så er det å hjelpe andre…

Vinn koder til Overwatch til Nintendo Switch med Spill er sunt!

 

Den 7. desember er det klart for årets happening på Elkjøp Stormarked Amfi Steinkjer. Da vil Spill er sunt arrangere masse konkurranser hvor du blant annet kan delta i FIFA 20 og Mario Kart 8 Deluxe turnering. I tillegg vil vi trekke en kalendergave blant alle deltakere. Her er det altså mulighet for å kunne vinne fete premier i tillegg til å bli underholdt. Hva er vel ikke bedre enn det? Fra kl. 12 og frem til kl. 17 vil vi holde liv på Elkjøp Stormarked Amfi Steinkjer. 

 

 

En av premiene sponset av Blizzard som du kan vinne, er det meget populære spillet Overwatch til Nintendo Switch. Vi har to utgaver som kan vinnes pluss 3 mnd gratis abonnement med Nintendo Online membership. Er ikke det en fet premie så vet ikke vi. 

 

Ta deg turen til Elkjøp på Steinkjer den 7. desember og bli med på et av årets happenings.

 

Velkommen skal du være! 

 

FIFA 20 og Mario Kart 8 Deluxe cup den 7. desember!

 

Tradisjon tro så vil Spill er sunt sammen med Elkjøp Stormarked Amfi Steinkjer arrangere trivelig julehandel. Årets utgave vil foregå den 7. desember fra kl. 12 og holde på til rundt kl. 17. Med dette som utgangspunkt har jeg tenkt å kjøre igang med konkurranser i to spill. Spillene som i år får kjørt seg er FIFA 20 og Mario Kart 8 Deluxe. Dette er fra utgangspunktet meget populære spill spesielt sistnevnte har jeg fått spilt en del sammen med familie og venner. Mario Kart 8 er et spill som virkelig slår an og som treffer mange. Sant skal sies at FIFA-spillene også gjør det. Derfor er det med glede å kunne invitere til cup i disse spillene.

 

 

Som vanlig vil det kunne bli mulighet for å vinne flotte premier. Her vil man kunne vinne fete premier både fra meg og Elkjøp. I tillegg vil jeg også sette sammen en kalendergave som jeg trekker blant alle som deltar.

 

 

Den første som kommer med her og som jeg presenterer premier fra er Bungie. Snakk om affeksjonspremier og det med fokus fra deres populære spill Destiny 2: Shadowkeep som nå er gratis å spille. Tenk deg å kunne vinne fete premier fra dette fantastiske spillet. Er ikke det bra så vet ikke jeg. 

 

Så får vi se fremover om det er mer spennende som kan vinnes…Stay tuned for more! 

 

Sett av den 7. desember til en tur på Amfi Steinkjer og Elkjøp Stormarked. Her skal vi ha det moro! Velkommen skal du være! 

 

 

 

Volbeat med forrykende show for 12000 i Trondheim Spectrum!

 

Først vil jeg takke mine gode venner og naboer Jan Aage og Siv for billetter til Volbeat-konserten som gikk av stabelen i Trondheims nye storstue Spectrum. Skal heller ikke glemme Erik og Anita. Tusen <3 lig takk!

 

Jeg har helt siden jeg jobbet med markedsføringskampanje for Volbeat for noen år siden vært helt trollbundet av musikken til denne danske gjengen. Det var gjennom Gamereactor at jeg fikk denne anledningen og hvor jeg fikk solgt inn en stor kampanje. I tillegg til lage en konkurranse hvor to heldige vinnere kunne få møte Volbeat samt være med backstage. Fra da og frem til i dag har jeg vært hekta på Volbeat.

 

I går mårrest fikk jeg plutselig vite at det var to billetter til meg og dama som vi kunne få. Første kommentaren til dama da jeg skrev det til henne om billettene var…“seriøst!!!!!” Hun trodde jeg lurte henne. Gleden ble desto større da hun skjønte at vi skulle på konsert med selveste Volbeat. Konserten i sin helhet for mitt sitt vedkommende var råbra selv om lyden kunne ha vært litt bedre. Savnet litt trøkk i lyden samt at ting hørtes litt grautede ut inn i mellom og hvor mellomtonen til tider var fraværende.  

 

 

De 12000 fremmøtte fikk med seg et bra sceneshow hvor lyssettingen betydde en god del. Store fete skjermer sørget for at vi fikk med oss det som skjedde på scenen i tillegg til at det ble visst diverse “musikkvideoer” fra tidligere opptredener. Under låten “For Evigt” (min favorittlåt) ble det skutt opp tonnevis med konfetti som virkelig førte til et fyrverkeri av sanseopplevelser. Sammen med store sorte ballonger, myriader av mer konfetti pluss lange konfettislør så skapte dette en helt annen dimensjon til konserten. Skal innrømme at jeg kanskje hadde håpet på litt pyroeffekter, men det er vel noe som helst skjer på utendørs konserter.

 

 

Alt i alt var konserten med låtvalg med mange fete gitarsoloer, lyssetting, konfetti og stemning meget, meget bra. Noen en god del fullere enn oss fire og slet med å holde seg på føttene, mens andre var som oss, bare nøt konserten til det fulle. Om jeg skulle ha trillet et terningkast så hadde det nok blitt en femmer. Dette på bakgrunn av at jeg elsker Volbeat som igjen gjør at jeg er litt vel patriotisk. Spennende var det også å se Trondheim Spectrum og hvordan byens storstue har formet seg. Her kommer det til å bli mye god underholdning fremover om det er av det musikkalske slaget eller mer sportslige aktiviteter. Bare å glede seg med andre ord.

 

Tusen hjertelig takk til Jan Aage og Siv samt Erik og Anita som ga meg og dama muligheten til å oppleve dette! 

 

Liker du Volbeat og i så fall hvilken låt liker du best?

 

 

Nedenfor ser dere noen bilder fra konserten med Volbeat i Trondheim Spectrum!

 

OMTALE: Roccat Kain 120 AIMO – Julegavetips som virkelig kicker!

 

Det har skjedd mye på gamingmusfronten gjennom tidene. Husker min aller første gamingmus. Den var stor, flat og hadde knapper som var harde å trykke ned. Min aller første gamingmus var til min kjære Amiga 500 og snakk om en koloss. Mange av dere som husker disse gamle gaming musene? Spesielt kulen som var i musen og som vi hele tiden måtte rengjøre i tillegg til hjulene på innsiden av musen. Gud for en pest og en plage. Husker godt hvor nøye en måtte være med rengjøringen av hjulene og kulen inne i musen. For rengjorde man ikke så kunne du banne på at nøyaktigheten ble som en dass. Lite styring og hvor musepilen på skjermen bare hoppet seg fremover.

 

 

Heldigvis har det skjedd mye i utviklingen på denne fronten og hvor en av bidragsyterne er Roccat. De har gjennom en god stund servert det ene gode gamingproduktet etter det andre. Nå kommer de med en ny gamingmus som virkelig har tatt meg med storm. Å være forutbestemt på et merke er umulig i dag når det finnes så mye bra å velge i mellom. Her finnes muser for alle og enhver. Produsentene gjør hva de kan for å få oss gamere til å bite på, kjøpe deres produkter og til sist bli trofaste slik at man kjøper samme merke. Når det kommer til gamingmuser så finnes det tusenvis av forskjellige merker. Selv Roccat har et koble å velge i mellom. Det er rett og slett en skikkelig jungel å velge blant. For mitt sitt vedkommende betyr brukerfunksjonalitet mest hvor nøyaktighet betyr aller mest. Har spilt med gamingmuser som virkelig har vært helt på jordet her. Er det noe som virkelig kan irritere så er det unøyaktige muser som ikke holder mål. Spesielt i spill som Battlefield, Call of Duty, Counter Strike m.fl.

 

 

Først som sist kan jeg innrømme at jeg har blitt tatt litt på senga. Roccat har sørget for den biten. Deres nye Kain 120 AIMO er helt fantastisk på mange måter. Den er helt fantastisk og gir meg alt det vil en gamingmus skal gjøre. Det første som tiltaler meg er designet. Å finne opp kruttet på nytt er ingen vist og det trenger ikke Roccat å gjøre. Designet på denne musen er veldig likt alt du igrunnen har sett. Den har fire knapper. To frempå og to på venstre side. Alle sammen kan selvfølgelig vis programmeres slik du ønsker. Gjennom deres software Swarm kan du sette de innstillinger du ønsker. Om det er sensitivitet på knapper, fargekombinasjoner eller hva det måtte være. Her er alt gjennomtenkt ned til den minste detalj.

 

 

Bak musehjulet, som forøvrig er perfekt tilpasset motstand på, så finner du en DPI-knapp. Her kan du stille inn oppløsningen på opp til 16000 DPI noe som er sykt høy oppløsning. Selv under dette funker musen perfekt og er supernøyaktig selv om musepilen flyr avgårde på skjermen. I blant annet spill er det ikke noe godt å spille med høy oppløsning. Her må jeg justere ned DPI-en, men når jeg sitter og surfer på nett eller gjør andre ting utenom å spille så går det fint med høy oppløsning.

 

 

På undersiden av Kain 120 AIMO sitter det to glideflater. Disse sørger for at musen glir godt uansett overflate. Selv på mitt harde kontorbord gled musen godt og hvor den sensoren sørget for en god nøyaktig spilling. I musehjulet og i logoen bak på musen sitter det to ledlys. Disse sørger for et fargesprakende utseende på Kain 120 AIMO. Gjennom Swarm kan du stille inn alt av lys, farger og kombinasjoner etter hvordan du selv ønsker det.

 

 

Musen ligger svært godt i hånden og har en fin avrundet form. Enkelte gamingmuser har en mer gummiaktig overflate hvor formålet er at man skal få et bedre grep. Selv om det ikke er noe gummiaktig overflate på Roccat Kain 120 AIMO så ligger den sykt godt i hånden noe som gjør den meget behagelig å spille med.

 

Under knappene frempå har Roccat utviklet en helt spesiell teknologi som sørger for en supernøyaktig sensitivitet. Roccat har valgt å kalle denne teknologien “Titan Click”. I følge produsentene skal denne teknologien sørge for at den reagerer 16ms raskere enn andre merker. Okei, jeg kan innrømme at den er kjapp. Den får meg til å treffe godt spesielt i spill som Battlefield 1 og Battlefield V. Her er det viktig at alt skjer når det skal skje uten noen form for forsinkelser. Det gjelder å treffe først, rett og slett.

 

 

Med sine kun 89gram så er Roccat Kain 120 AIMO en lettvekter. Selv om den ikke er tyngre så føles det meget godt å spille med den. Den lystrer alt jeg skal ha den til å gjøre Musen er akkurat så nøyaktig som jeg krever. Her må det funke og nøyaktigheten MÅ være på topp om skal kunne prestere på slagmarken. Roccat har virkelig lagt seg i selene for å få til et godt produkt. Det har de klart til gangs.

 

 

Er så utrolig fornøyd med Roccat Kain 120 AIMO og kunne ikke ha fått spilt med et bedre produkt. Her ligger alt til rette for at du skal kunne oppleve suksess i spillingen din. Ingen forsinkelser, fett design samt veldig behagelig å holde på gjør denne musen til en ener i mine øyne. Roccat har gjørt alt rett med Kain 120 AIMO. Hadde jeg skulle trille et terningkast for denne musen så måtte det definitivt ha blitt en klar 6. Med en pris på litt i overkant 600 kroner for den billigste så får du her sykt mye for pengene. Den er så til de grader verdt hver eneste krone. Roccat, snakk om å imponere meg. Det har dere klart til gangs denne gangen. Tusen hjertelig takk! 

 

 

Om du vil vite mer om dette fantastiske produktet så gjerne klikk deg inn på deres nettside. Her vil du finne mer tekniske spesifikasjoner samt studere mer om denne lekkebisken av en gamingmus. 

 

ANBEFALES!

 


 

 

Gameplay video for Transport Fever 2!

 

Nå er det ikke så altfor lenge til Transport Fever 2 ser dagens lys hvor vi nærmer oss en lansering av spillet. Jeg har for lengst merket av 11. desember i kalenderen og er klar som bare det for et av årets spill i mine øyne. Det er Urban Games og Good Shepard Entertainment som sammen står bak oppfølgeren til Transport Fever. Deres første spill var Train Fever fikk meget gode kritikker spesielt med tanke på hvor få som var med og utviklet spillet. Både Transport Fever og oppfølgeren fikk med seg Good Shepard Entertainment på laget. Med flere resurser på laget fikk Transport Fever en real ansiktsløftning i forhold til Train Fever. Transport Fever 2 ser jammen meg ut til å fått enda større ansiktsløftning noe som gjør at jeg selv sikler stort etter spillet. Nå er det altså ikke så altfor lenge til spillet lanseres. Dagene føles ut som går i sirup med tanke på ventetiden. 

 

Nylig la Urban Games og Good Shepard Entertainment ut en video som viser gameplay fra spillet. Gjør ikke saken bedre med tanke på ventetiden mot den 11. desember. I tillegg får du også 10% avslag om du forhåndsbestiller spillet på Steam

Gleder du deg til spillet? Hva gleder du deg mest til?  

 

Det spirer og gror i Orkanger Badmintonklubb!

 

Er det noe som virkelig gleder meg for tiden så er det hvordan det spirer og gror for Orkanger Badmintonklubb. Ekstra artig er det å være en del av denne oppturen vi nå opplever med tanke på antall spillere som dukker opp hos oss. En klubb opplever til tider at det kommer og går spillere, men i det siste så har flyten av spillere i Orklahallen vært stigende. Det er ikke bare barn og unge som strømmer til på treningene, men også godt voksne som finner ut at badminton er en god, variert idrett.

 

Det beste med badminton er at denne aktiviteten passer alle uansett om man er ung eller gammel, trent eller ikke trent. Badminton er noe alle kan være med å delta på og som ikke krever så mye som mange andre idretter gjør. En enkel racket, innesko og pågangsmot så er det bare å slå seg løs. For å si det slik, du kjenner at du har spilt badminton om du ikke har gjort det så mye før. I badminton må du bevege deg og det fører igjen til at du også bruker en del muskler. Kan mer enn gjerne innrømme at jeg har hatt vondt i muskler jeg ikke trodde jeg hadde. Spesielt rumpeballene får kjørt seg spesielt om man tar seg helt ut på trening eller i kamp. Dette beviser at badminton er en allsidig idrett på alle mulige måter. Visste du at når du spiller badminton så trener du koordinasjonen godt. Badminton kan gjerne sammenlignes med å spille sjakk hvor man hele tiden må tenke flere trekk i forveien. Derfor anbefales badminton til alle aldre både for allsidigheten og sist men ikke minst at det er god trening. 

 

På tirsdager har vi kun barn og ungdomstreninger fra kl. 18:00 til 19:30. Det beste med disse treningene er at det har vært meget god tilflyt av spillere som kommer på denne treningen. På den siste treningen var det hele 17 barn og unge. Med så mange skulle vi egentlig ha satt opp fem baner noe som i så fall hadde blitt rekord. Glad som bare det er jeg for det og beviser at vi i Orkanger Badmintonklubb gjør noe riktig. Jeg og Jan Aage er sammen med Ida som du kan se midt på bildet nedenfor (t.v. i helsort treningstøy) holder vi liv i treningene for barn og unge. Ida har spilt på landslaget og har masse godt å lære bort til de som kommer på treningene. Hun går på med frisk mot hver eneste trening. Her lærer de unge alt fra hvordan man skal holde racketen til gode fotbevegelser m.m. Foruten barne og ungdomstreningen har vi også treninger mandager og torsdager (kl. 18:00 til 21:00) og da er det åpent for alle som ønsker. 

 

Vi er veldig takknemlige for det som nå skjer i klubben og er veldig takknemlige for all støtte av spillere. Vi skal heller ikke glemme foreldrene til de som er med. Uten dem så hadde det ikke blitt så bra som det er nå her i Orkanger Badmintonklubb. Tusen hjertelig takk til dere alle.

 

Om du ennå ikke spiller badminton, så ta deg en tur til oss i Orkanger Badmintonklubb. Da kan vi love deg en god runde med sosial trening. Vi hjelper deg gjerne å komme i gang slik at du får slått deg skikkelig løs. Vi er her for deg. Velkommen skal du være. 

 

Spiller du badminton? Har du spilt badminton før? 

 

Hvordan blir førjulsvinteren?

 

Siden vinteren 1987 har jeg ført værstatistikker. Interessen for vær og vind startet som barn. Var ikke gamle gutten da jeg leste værvarslingen på baksiden av avisa. Måtte jo få med meg hvordan været skulle bli. Siden da og frem til i dag har det blitt en god del værbøker, en god del excelark og en god del selvstudie. Med det har jeg litt erfaring når det kommer til vær og vind. Gjennom flere år har jeg vært fast gjest som værspåmann i diverse medier deriblant lokalavisa Snåsningen, Trønder-Avisa og nå Sør-Trøndelag.

 

For ikke mange dagene siden ble en spådom for førjulstria publisert i avisen Sør-Trøndelag og her kunne man lese litt hvordan jeg ser for meg været blir tiden fremover mot jul. Først må jeg innrømme at dessverre kommer det til å bli en mer ustabil værtype enn det vi har opplevd tidligere. Høsten så langt har vært rimelig fin på mange måter med lite uvær med lange perioder med tørt, stabilt vær.

 

 

Som du sikkert kanskje har fått med deg så skal vi i løpet av et år ha en bestemt mengde nedbør. Det vil si, det fra år til år skiller det ikke rare greiene. Hittil i år har vi fått 792,5 millimeter nedbør (oktober). Gjennomsnittlig nedbør i en periode på ni år (Orkdal – Thamshavn) ligger på 865mm. Hittil i år ligger nedbøren på 792,5mm. Det igjen vil si at vi har en differanse på ca. 72mm. Selv om det stort sett ikke er de helt store variasjonene nedbørsmessig så kan det inntreffe hvor det har vært år med over 1000mm. I år tror jeg nok vi vil havne over gjennomsnitten og ligge på underkant av 900mm til sammen. Tallene er hentet fra Norsk Klimaservicesenter.

 

I artikkelen i ST sa jeg at vi må nyte det fine været vi har for plutselig blir det ragnarock. Før jul vil nok dessverre et par kraftige lavtrykk treffe oss og hvor det i sammenheng med disse komme en del nedbør. Om det blir snø eller regn kommer litt an på banen lavtrykkene velger. For kommer lavtrykkene mer fra vest og nordvest er det større sjanser for at det blir snø, men kommer lavtrykkene fra en sørligere bane vil nok mye av nedbøren kommer ferdig måket. En ting som vi ikke er garantert mot er polare lavtrykk. Disse lavtrykkene er meget intense og kan skape mye vind og en god del nedbør. Om lufta blir kald og havet fortsatt er varmt er det gode groforhold til at slike polare lavtrykk dannes. Om dette skjer før jul er vanskelig å vite, men tidligere år har det faktisk skjedd før jul. Husker godt et av årene det skjedde og hvor vi fikk sykt mye nedbør i form av snø. 

 

 

Uansett, selv om vi kommer til å få perioder med ustabilt vær og til tider kraftig værbruk så vil vi også oppleve noen roligere tider værmessig. Det vil si tørt, kaldt og fint vær. Resten av november blir ikke råille og hvor vi vil få greit vær uten alt for mye vind og nedbør. Litt blir det og for oss i lavlandet blir det mer regn og forholdsvis mildt vær, men lengre oppe i høyden blir det nok snø som daler ned. Kun i slutten av måneden at vi kan oppleve litt av den hvitere nedbøren. Da kan det hende vi må frem med snøskuffen for første gang her i lavlandet denne sesongen. Det kommer inn et nedbørsområde og etter det har passert med regn, snur vinden og vi vil få en mer vestlig til nordvestlig vindretning og da er det store sjanser for at kong vinter virkelig gjør sitt inntog og skaper litt førjulsstemning. 

 

Desember kommer også til å bli en variert måned i perioder med mye vær. Det vil si, et par kraftige lavtrykk kommer inn og slipper i fra seg en god del nedbør, både vårt og tørrere nedbør. Vi må nok beregne og må frem med snøskuffen inn i mellom. I høyden kommer det en del snø og det vil bli veldig gode forhold til skigåing i høyden stort sett gjennom hele desember. Nedbøren som kommer vil nok for det meste komme som snø der. Inn i mellom disse periodene kommer det inn mildere vær og slik det ser ut nå så kan det også bli en dag eller to med rimelig mildt vær og temperaturer på over fem grader og kanskje opp i mot ti grader. Da vil snøen som har lagt seg krympe fort spesielt i lavlandet. 

 

 

Hvor mye snø det vil ligge når julen ringes inn kl. 17:00 på julaften er fortsatt litt vanskelig å si. Om jeg skal bruke gjennomsnittlige målinger etter at jeg flyttet hit til Orkanger så kan jeg ikke annet enn å si at det er 50/50% sjanse for snø på julaften og skulle det tilfeldigvis ligge snø så er det ikke den store mengden. Maks 5cm. For Snåsa sin del hvor jeg har bodd mesteparten av livet mitt så kan de forvente seg (“gjennomsnittlig” målt fra 1987 og frem til 2015) rundt 15cm i år. I begynnelsen av desember ser jeg litt mer hvordan tendensen værmessig mot julaften blir og da vil det også være enda lettere å spå om det blir snø eller hvor mye snø det blir på den store kvelden. 

 

Vintersesongen i sin helhet blir også mer normal i år. Det vil si, vi vil ikke få en så fin vinter vi hadde 2017/2018. Den vinteren var magisk sett under ett med jevnt kald temperatur og bra med snø. vintersesongen i fjor var delvis utstabil og hvor det i perioder var grønt og med lite snø. Selv i høyden var det ikke særlig mye snø og hvor alpinanlegget her i Orkdal (Knyken) var stengt i perioder. Dessverre får en nok oppleve det denne vintersesongen, men en får nyte de stundene det er snø for det som liker å gå på ski. Syv av de største meteorologiske instituttene i verden har spådd at vintersesongen i år kommer til å bli unormal mild. Minst to til tre grader mildere enn normalen. I mine føringer tror jeg ikke på den biten. Det vil si at vintersesongen i år her i Orkdal og omegn kommer til bli mer normal med både flott vintervær og delvis mildere vårvær. Vintersesongen i år blir litt som i fjor med variert vintervær. 

 

 

Så da har jeg prøvd meg på en aldri så liten spådom for førjulstiden. Vi kommer til å få variert vær hvor temperaturene vil ligge mer mot normalen. Det vil bli perioder med snø, men også perioder med våtere vær og hvor snøen kommer ferdigmåket. Et par kraftige lavtrykk vil også dukke opp før vi kan sette tenna i juleribba, medisterkaker, surkål og det som hører med til jul av mat. Det blir heftig til tider, men også små perioder med brukbart tørt vær. Når det tørre været inntreffer vil temperaturene gå ned. Som jeg alltid har sagt, været kan vi ikke styre, men hva vi har på oss. Været blir som det blir og lite vi kan gjøre noe med det. 

 

Hvordan har november måned vært hos deg værmessig? Hvordan håper du vinteren skal bli der du bor?