Fra strekgrafikk til fotografisk realisme

Det er lenge siden det aller første spillet dukket opp. Når startet man egentlig å spille digitale spill? Faktisk kan vi spore videospillenes opprinnelse tilbake til slutten av 1940-årene. Det var herrene Thomas T. Goldsmith og Estle Ray Mann som kom med ideen om videospill. I 1958 ble William Highbothams Tennis for Two utviklet og i 1962 ble Spacewar! Sistnevnte er sett på som det første dataspillet. I 1972 ble Magnavox Odeyssey, den første spillkonsollen utgitt. Ralph Baer ble kreditert som mannen bak den første spillkonsollen, «the brown box», som var prototypen for Magnavox Odyssey.

Gjennom disse årene og frem til i dag har det skjedd enormt mye spesielt innenfor det grafiske segmentet. Jeg husker godt mine første små elektroniske spill fra Game & Watch. Enkel grafikk, men gud så spillbart det var. Jeg ble hekta fra første sekund. Så kom tiden da Commodore 64 fikk mitt fokus. Det ene spillet etter det andre med den herlige grafikken. Jeg hadde mye besøk på mitt gutterom og hvor det ble spilt alt fra Stunt Car Racer, Pitstop, Summer & Winter Games. Vi elsket grafikken og spillbarheten. Husker godt et spill jeg brukte mye tid på, nemlig krigsspillet Commando. Grafikken, spillbarheten samt muligheten til å samle opp ammo og sist men ikke minst befri fanger, var det som betød mest for meg. Jeg var hekta fra første sekund.

Jeg har alltid vært interessert i grafikk i spill, spesielt det detaljerte. Å se at spillene i dag stadig blir mer realistiske, gjør gleden min ekstra stor når det kommer til opplevelsen jeg får av å spille. I dag er spillene så realistiske at man nesten tror det er en film man spiller. Fotografisk grafikk har fått en ny betydning og spesielt etter å ha sett masse klipp fra det kommende Battlefield 4, så lurer jeg virkelig på hvor grensen engentlig går for å få spillene så realistiske som mulig.

er det ikke mange dagene igjen til Battlefield 4 kommer ut for salg her i Norge. Kun to dager igjen og jeg har for lengst startet nedtellingen av timer til spillet dukker opp. For meg betyr grafikk utrolig mye og det har det gjort i årenes løp jeg har spilt spill. Jeg er bra sikker på at grafikken i kommende spill også vil bety mye for meg, selv om også spillbarhetene er en viktig del av spillet. 

Hva betyr mest for deg i spill? Er det grafikken, spillbarheten eller er det andre verdier i spillene du setter størst pris på?

Her kan du se grafikken i det kommende Battlefield 4 og er ikke fotografisk, så vet ikke jeg.

Redneck Crazy…

er det straks helg for mitt vedkommende. Det skal søren meg bli godt. Har vært en meget stresset uke med mye som har skjedd både på dagtid og kveldstid. Jobbet en god del med foredraget mitt “Spill er sunt” på kveldene. I tillegg planlegges det andre store ting på The Gathering samt andre events som jeg har på gang og sist men ikke minst, jeg skriver på boken min. Med andre ord, det er mer enn nok å holde på med. Så i helgen skal det bli søren meg så godt å få tankene på noe annet enn jobb, stress og mas. 

Som en fin avslutning og en fin start på helgen, hører jeg nå på denne låten – Taylor Farr med “Redneck Crazy” som jeg synes er nydelig. Liker jo all slags musikk og denne er perfekt akkurat nå som roer ned kropp og sjel. 

Hva synes du om låten? Har du hatt en travel uke? 

Jeg er en taper…

…eller…? Å tape er noe vi alle gjør i løpet av livet og inn i mellom er det dødens kjedelige å tape. Selvsagt kommer det an på hva det gjelder, men for meg er faktisk det å tape i spill med barna mine i grunnen ganske moro. I flere spill er de mye bedre enn meg, men det gjør i grunnen ikke noe. For selv om jeg taper, så ser jeg gleden mine barn opplever med å knuse meg og det er nettopp det som gjør at jeg også elsker å spille sammen med mine barn. Selvsagt så hender det jeg glimter til og knuser de noen ganger, men stort sett er det jeg som må se meg slått. 

Nettopp det å kunne spille sammen med mine barn er noe av det artigste jeg vet. I kveld har jeg lovt meg bort en halvtime til å spille Home Alone på Playstation 2. Et klassisk spill som går ut på å legge opp feller for skurkene. Så da kan jeg legge fra meg husarbeidet en stund og spille sammen med dem. Artig som rakkern og et spill hvor to personer kan spille samtidig. 

Mitt råd til dere foreldre selv om dere kanskje ikke har så mye å stille opp mot barna. Spill sammen med dem, se gleden de opplever og vit at du da har gjort noe barna setter stor pris på. Selv om du kanskje ikke har kunnskapen, så prøv. Barna vet hva som skal gjøres. De kan gi deg råd og vise deg hvordan det fungerer. Dette gjør at du får et godt forhold til barna og ting blir mye mer åpent når det kommer til spillingen familien innad. Du trenger ikke å spille på timesvis, men fra en halvtime nå og da, gjør underverker. Tro meg. 

Rådet mitt er altså, spill sammen med barna dine. Flott kvalitetstid for hele familien. 

PS! Kommer du på foredraget mitt Spill er sunt så kan jeg komme med gode tips om spill gir god familiehygge nå som høsten og vinteren stadig kryper nærmere.


Bildet tatt av Tore Viem i Ni-Avisa -> Spill er sunt – innenfor gitte rammer!

Ikke noe barnespill dette her heller……men
for meg er det et spill jeg har ventet på leeeeeeenge. Et spill som kommer til å forsyne seg godt av fritiden i årene fremover, et spill som vi gi meg mye underholdning både alene og sammen med mange av mine venner. Spillet er Battlefield 4. Den 31. oktober kommer spillet og jeg gjort meg klar til årets kanskje største spill for meg. Selv om flerspillerdelen kommer til å kapre mest av min fritid, så må jeg si at jeg gleder meg til enspillerdelen også. Historien ser faktisk ganske så spennende ut med flotte karakterer som jeg etter hvert får møte i spillet.

En annen ting som er verdt å nevne for de av dere som har barn som spiller. Battlefield 4 er ikke noe barnespill og er et fullverdig krigsspill. Anbefalt aldersgrense på spillet er 18 år. Selv om min sønn har mast høl i huet mitt om å få spille Battlefield, så har jeg nektet han det, for jeg synes det blir litt i råeste laget for en 12-åring. 

Her er et klipp som viser deg litt av historien.
 

Gleder du deg til Battlefield 4? 

Er det en ting jeg gleder meg til…

…så er de faktisk animasjonsfilmen Frozen (Frost) fra Disney. Den ser utrolig bra ut og veldig humoristisk. Kall meg barnslig, men jeg har sansen for animasjonsfilmer og har hatt det siden jeg var liten. Målet mitt er å ta med hele familien på kino for å se den 1. juledag. Visste du at studioet bak filmen faktisk har hentet mye inspirasjon fra Norge, noe du sikker kan se på bildet ovenfor. Det synes jeg er veldig moro og gir litt ekstra glød til å se filmen. 

Som vanlig bidrar kjente artister med musikk til filmen og en av disse er Demi Lovato hvor hun synger “Let it go”. Låten er nydelig og blitt flittig spilt her på kontoret mitt i det siste. 

Her er litt om filmens innhold:
Når en trolldom forhekser et kongedømme til evig vinter, bestemmer den uredde optimisten Anna, seg for å legge ut på en episk reise for å finne sin søster Elsa, Snødronningen og sette en stopper for hennes iskalde forbannelse. Med seg på reisen har hun den erfarne fjellfareren Kristoff og hans gode venn, reinsdyret Sven. På reisen gjennom dal og over fjell i ett landskap som minner om Norge, møter de mystiske troll og en fantastisk morsom snømann som heter Olaf. Det er magiske tilstander på hver en fjelltopp og de må sammen kjempe mot de iskalde elementene for å redde kongeriket fra evig forbannelse. 

Her er et filmklipp fra filmen som altså har kinopremiere 1. julidag. 

Synes du filmen ser bra ut? Liker du animasjonsfilmer? Hva synes du om musikken? 

La meg bare gå…“Love that once hung on the wall, used to mean something, but now it means nothing. The echoes are gone in the hall, but I still remember, the pain of December…”
Dette er noe av teksten i en nydelig låt av den kjente artisten Avril Lavigne. På denne låten som har tittelen “Let me go” er ikke Avril helt alene og sammen med seg har hun Chad Kroeger som blant annet er vokalist i den kjente gruppen Nickelback – en gruppe som jeg også liker svært godt. 

Her er i alle fall låten og som garantert kommer til å klatre på de mange hitlister rundt omkring i verden. 

Hva synes du om Avril Lavigne? Hvilke låter liker du best av henne?

Minnene strømmer på fra tiden som DJ!

Det er noen år siden jeg var DJ, men minnene fra tiden er mange og husker godt de sene nattetimer hvor jeg spilte på proppfulle diskotek. Det var utrolig moro og hvor jeg møtte utrolig mange flotte mennesker. Å sette på en låt og se dansegulvet ble overbefolket med danseglade ungdommer var drømmen. Som DJ lærte jeg meg å like mye forskjellige musikk. Så nå liker jeg alt fra pønk, metal til soft pop og klassisk musikk. Selvsagt kommer det an på hvilket humør jeg er i. 

En låt som faktisk fikk frem minnene fra den tiden jeg dro rundt som DJ, er den som The Saturdays nå har på den engelske hitlisten og som ligger på en femte plass der. Låten heter “Disko Love” og skal innrømme at refrenget fenger meg. Happy tune til de grader med bra diskotakt. Så nå drømmer jeg meg bort til de overfylte dansegulvene hvor jeg stod bak miksebordet og spilte låt etter låt. DJ – hit me one more time! 

Tipper at låten etter hvert vil finne veien inn på norske hitlister etter hvert. 

Hva synes du om låten? Er du ofte på diskotek? Hva er dine beste opplevelser på diskotek? 

Spill er sunt – så det så!

Det er i alle fall mitt budskap når jeg drar land og strand rundt omkring i Norge for å snakke om spill. For meg og min familie gir spillingen mye bra og vi har alltid hatt et åpent forhold til spill. Selv om jeg har vokst opp med spill og nærmest fått det med morsmelken, så vet jeg om å passe på barna slik at de blir skånet mest mulig for spesielt voldelige spill. Da finner jeg heller frem spill som passer, som de og hele familien kan kose seg med. 

Ikke noe er så moro som å spille sammen hele familien. Selvsagt blir jeg knust langt ned i støvelskaftet, men moro er det uansett, for inn i mellom glimter jeg til og slår barna. Da får de høre at fossilen slår tilbake. Det er flere positive sider med spilling enn negative og det er nettopp det som er så viktig å få frem til Norges mange mammaer og pappaer. For det er fortsatt en del skepsis når det kommer til spilling blant foreldre og dette er noe jeg prøver å avlive med mine foredrag om at spill er sunt. 

Ta deg en tur på mine foredrag og kanskje får du et helt annet syn på spillingen!

Om du vil lese artikkelen om meg og foredraget mitt, så kan du det på her -> SPILL ER SUNT – INNENFOR VISSE RAMMER! 
 

Gratis spill – guds gave eller en kostbar affære?

I dag satses det over en lav sko på såkalte “Free to play” eller “Play for free”. Det er snart ikke en eneste spillutvikler som i en eller annen forbindelse har lagd et slikt spill. På papiret høres det veldig flott ut og at spill er gratis er jo musikk i mange gameres ører, men blir det så billig som man håper på? Hva tror du er målet til spillutviklere verden rundt? Jo, for det første å få deg hekta på deres spill, for det andre å få deg til å bruke så mye penger som mulig på spillet. Om det er på tilleggspakker, vip pass, sesong pass eller kjøp av objekter i spillet. Det gjør at å være en gamer kan koste en del penger og spesielt om du i tillegg har bygd deg en superfet gamerPC. Da har tusenlappene fra før av fått vinger og flydd ut av lommeboken.

Det er flere og flere spillutviklere som har funnet ut at dagens modell med hovedspill pluss masse tilleggspakker er gammeldags. De kjører nå et annet løp som i deres øyne faktisk kan gi de mer penger i inntjening og det via “Free to play”. Disse spillene er fra utgangspunktet gratis og lastes ned på spillutviklerens nettside. Spillene virker flotte og sørger for at du blir fort blir hekta. Inne i spillet ligger det en butikk og det er her utvikleren virkelig vil tjene penger. I denne butikken kan du kjøpe deg ære og berømmelse i form av utrustninger, våpen, gadgets med mer og alt dette for å gjøre deg som spiller så spesiell som mulig. Om du lever deg skikkelig inn i spillet og vil oppleve alt det har å by på, kan du faktisk risikere å bruke mer penger enn om du hadde kjøpt et spill på butikken og betalt tilleggspakkene etter hvert som de har dukket opp.

I mine øyne er det flere faremomenter som flasher opp i denne “Free to play” kategorien. For det første så vil man ende opp å kunne bruke flere tusen kroner på spillet. Det vil igjen si at om du fortsatt er avhengig av mor eller fars penger, så kan det koste de dyrt og spesielt om du har tilgang til deres Visakort. For i spill, vil du jo være så unik som mulig og ha det beste som finnes. For det andre så er jeg skeptisk til hvordan balansen i disse spillene blir i forhold til hva du kjøper og hvem du spiller i mot. Har du et megafett våpen som ødelegger nesten alt som rører på seg, så vinner du jo lett i forhold til de som ikke har kjøpt våpenet. Da får du noe som heter “Pay to win”. Dette er noe jeg virkelig er skeptisk til og vil i lengden ødelegge moroa med å spille. For i mine øyne skal det være likt og hvor skills heller skal skille mellom de forskjellige spillerne og ikke hva man har råd til å kjøpe.

Tenk deg om du har brukt mange tusen kroner og så finner utvikleren at de vil legge ned serverne med spillet. Det har hendt at spillutviklere har lagt ned servere på grunn av for liten inntjening og om du da selv har brukt på tusenvis av kroner, vil dette da være tapt. Derfor er jo også fysiske spill man legger på sin egen harddisk også best og man slipper den grufulle opplevelsen og se pengene fly ut av ruta om en spillserver legges ned.

Utviklerne har sagt at det “vil bli” balansert og de som kjøper seg mye stæsj, fetere våpen med mer havner sammen på en egen server, mens de som ikke kjøper like mye havner på en annen server. Vil denne balansen fungere? Det er nå midt spørsmål. Vi mennesker er også bygd slik at vi helst vil at ting skal være så billig som mulig og i tillegg så bra som mulig. Da vil det være mange som ikke vil koste på seg ekstra tøft stæsj i spillet, men heller bygge seg sakte men sikkert opp. Selv er jeg slik og vil heller bruke tid på å bli god i spillet enn å kjøpe meg til suksess. Har utvikleren tatt høyde for dette? Vil da deres økonomimodell innbringe masse penger på bok? Vil det bli nok til å opprettholde spillet og serveren?

Det tredje jeg bekymrer meg litt for og da som foredragsholder for “Spill er sunt”, så er det avhengigheten til et spill. For når man har brukt masse penger på et spill, så vil man også føle seg avhengig av å få valuta for pengene og dermed også bruke masse tid på det. Når man først er blitt avhengig, så er det fort gjort å nærmest “melde” seg ut av samfunnet og det er slettes ikke sunt. For selv om målet til en spillutvikler er å få oss avhengig av deres spill, så er det viktig å for oss å ikke bli for knyttet til spillet, noe jeg tror “Free to play”-spillene kan føre til. Selvsagt, man er sin egen herre og kan avgjøre hva man skal gjøre, men jeg er redd for at spillingen slettes ikke blir like sunn med alle de “Free to play”-spillene som nå finnes og kommer.

Som mamma eller pappa er det viktig å passe på barna sine mot å bli avhengige om det er av stoffer, alkohol, pengespill eller rett og slett vanlige spill. Det er opp til de å balansere dette. Men når “Free to play”-verdenen tar over for fullt blir det fort større utfordringer og passe på både pengebruken, men også tidsbruken. Det er ikke for ingenting at stadig flere og flere spillutviklere satser kun på denne modellen. Det er i følge flere rapporter en god del mer penger i såkalte mikrotransaksjoner i spill og derfor satses det også på denne modellen. Så jeg har et råd til foreldre, pass på for spill som er gratis. Ikke alt som glimrer som er gull. 

Har du hørt om “Free to play” og har du spilt spill med denne modellen? Hvilke spill har du hørt om som kommer med “Free to play”? Hva synes du er best mellom slik spillkjøpene er i dag eller vil du også satse på “free to play”?

Et av spillene som kommer innunder paraplyen “Free to play” er Cryteks Warface – klipp nedenfor.

Kan ikke la være å spise…

Det er mye man blir fristet av når det kommer til spiselige ting. Selv sliter jeg big time inn i mellom og spesielt når dama mi mekker en kake til min og hennes bursdagsfeiring, da kan man ikke la være å nyte. Kaken ble rett og slett nydelig. Dama mi er spesiallist på å lage kaker med fint og spennende utseende og i helgen ble det en “trekake” med blomster som ble resultatet. Nydelig kake og som smakte himmelsk. 

Her er kaka…