Vil det negative snu til det positive?


Her blir Wii U presentert på foredraget “Spill er sunt” på Grong Barne og Ungdomsskole. De som kom på foredraget fikk prøve konsollen.

Ting
har en tendens til å gå opp og ned her i livet. Man skal aldri ta noe forgitt. Dette gjelder alle uansett hvem du er eller hva du er. Et selskap som blant annet har opplevd dette er Nintendo. De har vært en bauta innenfor spillbransjen med sine meget populære konsoller og sist men ikke minst spill. Selv er jeg en stor fan av Nintendo og deres bragder. Nintendo har betydd mye i livet mitt og til min familie hvor vi flere ganger i uken samles fremfor skjermen og kjører et slag med f.eks. Mario Kart Wii eller Nintendo Land til Wii U.  Alltid artig å spille sammen og spesielt når Wii U f.eks. sørger for at fem personer kan spille samtidig, så blir det fort liv i heimen. 

Det som jeg synes er synd, er at Wii U ikke selger like godt. Etter å ha lest på Gamereactor.no, så har Wii U solgt kun 160 000 konsoller på tre måneder og det er ikke så mye å skryte om. En liten trøst er dog at salget av Wii-en holder seg og det samme gjelder for 3DS. At salget går litt tregt for Wii U kommer av at det ikke finnes like mange “store” spill til konsollen ennå. Dette tror jeg garantert kommer til å snu og spesielt med tanke på at mange store spill er på tur til konsollen før året er omme. 

Pikmin 3, som er det siste spillet som kom ut for salg til Wii U, sørget for et veldig godt salg i Japan for konsollen. Håper dette salget forplanter seg til resten av verden, for i mine øyne er Wii U en meget god konsoll som man kan ha mye glede med. Familien min har i alle fall det. Det beste med Nintendo i mine øyne er satsningen på barne og familie spillene. For i spillene fra Nintendo er det lite vold og dette gjør at jeg som foredragsholder også kan anbefale Wii U for “Spill er sunt”

Utover året kommer som sagt en rekke store spill til Wii U og på listen finner vi blant annet Wii Fit U, Super Mario 3D World, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Legend of Zelda: The Wind Waker HD, Wii Party U og til neste år kommer Mario Kart 8. Disse spillene kommer garantert til å gi et mye bedre salg av Wii U. I tillegg kommer andre spill fra andre aktører uten Nintendo som også kommer til å gi utslag for salget utover året.

Jeg er ikke redd og Nintendo selv tar salget med knusende ro og vet at det vil bli mye bedre, bare de får gitt ut de store spillene.

Om du vurderer å kjøpe Wii U, så ikke nøl. Konsollen er utrolig bra og i tillegg så kan du også spille de gamle Wii-spillene, noe som gjør Wii U-en enda mer brukervennlig. Bare det å kunne spille opp til fem personer samtidig, burde gjøre det mer attraktivt å kjøpe konsollen til familieunderholdningen. Jeg er ikke i tvil, Wii U er og blir en herlig konsoll som jeg og familien min setter stor pris på. Nå håper jeg at salget tar seg opp, for Nintendo har i mine øyne all grunn til å fortjene det.

Wii U – den perfekte familiekonsollen som samler alle til en underholdende opplevelse fremfor skjermen.

Har dere en spillkonsoll fra Nintendo og synes dere Wii U virker som en spennende konsoll?


De to minste barna spiller Nintendo Land mens regnet plasker ned ute…

Du er ikke redd mørket, er du?

Å være redd for mørket er noe mange er. Faktisk flere enn du tror. Mange lider faktisk av å være mørkredd og som sliter om du må ut en tur når det er mørkt. Flere sover med lyset på mens andre må ha lys i rundt seg hele tiden. 

En film hvor du blant annet “får spørsmålet” om du er redd for mørket, er den kommende Riddick som blir å finne på norske kinoer den 6. september. En av mine favorittskuespillere er med i filmen og det er actionfilmspesiallisten Vin Diesel. Spesielt i filmene Fast & the Furious spiller han godt.

er altså Vin Diesel altså klar i en ny film og som for meg ser veldig bra ut. Elsker sci-fi og action i en og samme oppskrift. Masse herlige effekter ser ut til å fylle innholdet som for meg frister godt. Jeg er i alle fall klar som et egg til filmen kommer på kino fra 6. september.

Syns du filmen ser bra ut og liker du Vin Diesel som skuespiller. Hvilken film synes du han spiller best i?  

Nytt spennende brett til SimCity…

Er det noen av dere som fortsatt spiller SimCity? Jeg er i alle fall blant de som legger igjen litt tid til spillet og da sammen med min bror og en god venn .Vi sitter på timesvis og spiller SimCity og bygger opp den ene herlige byen etter den andre. Om du leste min forrige blogg -> Mine ønsker i SimCity. Hva er dine? så er det en del ting jeg ønsker blir med i spillet i tiden fremover. Foruten raskere tilleggspakker og oppdateringer, så så vil jeg også ha nye brett å kunne utfolde meg på. 

Å bygge en stor by som går godt er ikke enkelt og krever en del kreativitet og man må bruke huet slik at ikke byen går konkurs på grunn av feilslåtte investeringer. SimCity gjør at jeg må tenkte godt når jeg bygger og passe på at alle i byen min er fornøyde. 

Et nytt brett som nå snart dukker opp ser meget stilig ut. Veldig kupert er det i alle fall og krever at man bygger fornuftig. Store fjell omkranser en liten innsjø og inn i mellom fjellpartiene kan man bygge sine byer. Ut i fra skjermisene nedenfor så kan jeg ikke si annet enn at jeg gleder meg stort til dette nye brettet som dukker opp i løpet av neste uke

Som foredragsholder for “Spill er sunt” vil jeg selvsagt anbefale SimCity som et sunt og godt spill. 

Les mer om spillet på Gamereactor.no

Her er noen skjermiser som jeg nå fristes av;

Brokenhearted…

Kjærlighetssorg er noe alle i løpet av livet opplever. Om man er ung eller gammel kan det skje. Kjærligheten er ikke helt enkel alle ganger.

En låt som har tittelen “Brokenhearted” klatrer nå oppover diverse hitlister rundt omkring i verden. Låten spilles av Lawson hvor de har med seg B.O.B. Akkurat nå ligger den på en 19. plass på den engelske hitlisten og tipper den kommer til å klatre oppover på listen.

Hva synes du om låten? Er det andre låter du liker med Lawson?  

Skolen elendig på digital satsing!

Leste en artikkel nylig om at skoler får meget hard kritikk når det kommer til digital satsing og bruken av denne fremtidsrettede teknologien. Det viser seg nemlig at det er lærerne som bremser og at elever faktisk vet mer enn mange av lærerne når det kommer til digital opplæring. 

Er det fortsatt “gubbe” og “kjærring” preg på skolene hvor disse eldre lærerne ikke tørr og hoppe ut i den nye teknologien? Selv kjenner jeg flere lærer som ikke er helt trygge på å bruke en PC og vil heller gå tilbake til tradisjonell opplæring med tavle og kritt. Vil det da si at disse lærerne bremser den digitale satsningen som gjøres på skolen hvor blant annet elever skal ha rett til sin egen skolePC?

Heldigvis finnes det også lærer som har sett at det nytter å bruke blant annet spillteknologien i opplæringen. Flere skoler har blant annet brukt spill for å lære om f.eks. tidsepoker. En videregående klasse på en skole i Bergen brukte blant annet Assassin’s Creed III hvor spillet tok for seg den Amerikanske revolusjonen og dette synes jeg er veldig sprekt av en lærer. 

Nettbrett blir også heldigvis tatt mer og mer bruk av i skolesammenheng. Dette er også en positiv utvikling synes jeg og selv tror jeg det er enklere å lære med slike metoder enn “tavle og kritt” læringen. Jo mer praktisk ting blir, jo enklere er det å lære ting. I alle fall er det slik med meg. 

Hva tror du? Er skolen din flink til digital satsning eller havner de også blant den gruppen som er elendige? Har du din egen PC du kan bruke på skolen og hva brukes den til f.eks. i opplæringsøyemed? 
 

Passiv spilling hindrer at hjernen utvikler seg…

Helt siden jeg kjøpte min egen Commodore 64, har jeg vært aktiv på bruken av datamaskinen. Selv om jeg ikke er spesiallist, så har jeg mange års erfaring og spesielt med at jeg også liker å spille spill og da mest på PC. Jeg spiller selvsagt også på mine mange konsoller, men best synes jeg det er å sette meg ned fremfor PC-en min og spille spill jeg liker godt. For tiden går det mye i spill som SimCity, Battlefield 3, Metro: Last Light og Call of Juarez: Gunslinger. 

Å spille er for meg min egen terapi hvor jeg får min flukt fra virkeligheten. Mange tror jeg spiller mye og sitter på timesvis og det gjør jeg ikke. For med fire barn og en søt dame, så kan jeg selvsagt ikke det og bruker tiden på min herlige familie. Jeg mener bestemt det er sunt å spille og det via mine foredrag som nettopp heter “Spill er sunt”. I mine foredrag legger jeg også vekt på at man ikke skal overdrive og sammen med spillingen også være aktiv på andre områder. Selv om mange av spillene og konsollene i dag sørger for at man får rumpa opp av sofaen for å spille, så er ikke dette tilstrekkelig når det kommer til god fysisk aktivitet som mange idretter, sykkel og løpeturer gir. Her gjelder det å finne den rette balansen slik at man får mulighet til begge deler. 

Jobben min er i grunnen ganske så stillesittende med at jeg dagen lang sitter fremfor PC-en min og hvor mailer, telefoner og andre “viktige” ting gjennomføres slik at annonser kan selges for spillmediet Gamereactor. Derfor er det også viktig for meg å holde meg litt i aktivitet. Familien sørger selvsagt for at jeg får litt aktivitet, men ikke at jeg får slitt meg ut og får hjertepumpa til å slå hardt med blodsmak i munnen. Da er det fotballtreninger, sykkelturer med mer som må til. 

Dagens forskere er enige og ueninge i mange forskjellige ting og det er ikke enkelt å kunne konkludere med at “slik er det”. For alle har en eller annen form for mening på hvordan vi som mennesker reagerer på omgivelsene i rundt oss. Vi er alle forskjellige, på godt og vondt og da sier det seg selv at vi også reagerer ulikt på det som skjer i rundt oss, enten vi vil eller ikke. For meg som holder foredragene “Spill er sunt”, er det viktig å se ting fra mange forskjellige vinklinger selv om jeg er mer positiv til dagens nye teknologier og måter ting blir enklere på. Spillene er en av tingene og som jeg føler er viktig å ha med seg i livets “kretsløp”. Om man er ung eller gammel så er det viktig å kunne utfolde seg med spill. For i dag finnes det spill for alle, om du vil bruke dine kjappe reaksjoner, din unike kreativitet eller rett og slett la deg bli underholdt. 

I dag leste jeg en spennende artikkel om “hvordan hjernens utvikling påvirkes av datamaskinen” og her var det ting som slettes ikke var så positive som jeg hadde håpet. Hjernen vår en et kompleks organ som gjennom livet stadig er i forandring. Selvsagt har dette litt med levemåten og hvordan livets gang påvirkes fra omgivelsene. En rykende fersk NTNU-studie har funnet ut at aktive barn faktisk blir mer lykkeligere i voksen alder. Det vil si at fysisk aktivitet faktisk påvirker humøret senere i livet ditt. Forskerne fastslo at trening og et aktivt liv faktisk har langtidseffekter utenom det å unngå å bli fete, få helseproblemer med mer. 

Som ung var jeg veldig aktiv og var med på mange idretter og spilte aktiv fotball. Om dette er årsak til at jeg stort sett er blid og fornøyd vites ikke, men kanskje ligger det noe i det? Martin Rasmussen (Psykologisk Institutt ved NTNU) sier at de som var aktive i alderen  16-18 år oftere oppga positivt humør som voksne. Det kom også frem at de som var mest aktive som barn og unge, faktisk dro med seg den høye aktiviteten som voksne. Det er også spikret at trening har en positiv innvirkning på spesielt konsentrasjonsevenen og som igjen påvirker hjernens læring og modningsprosess.

Senere forskning sier også at barn i fra fødselen av og frem til skolepliktig alder ikke bør sitte fremfor en datamaskin. I disse årene bør barnet mest mulig være aktiv slik at lære og modningsprosessen i hjernen utvikles best mulig i tillegg sørger for at barnet blir mer lykkelig som vosken. Det sies også at datamaskinen gjør oss depresive og skader hjernens læring. Jo mer du er i aktivitet, jo bedre blir blodomløpet til hjernen, som igjen sørger for at hjernen utvikles slik den skal gjøre. Faktisk anbefales det å trene minst tre ganger i uken for å få best mulig utbytte av lære og modningsprosessen, i alle fall noe de fleste forskerne er enige i. 

Å sitte passifieserende fremfor en datamasking er i følge forskerne skadelig og kan i verste fall sørge for skape mer stress, ødelegge konsentrasjonen samt også i verste fall sørge for at du kan få andre helseproblemer av f.eks. fedme.

Et annet negativt ladet ord er “avhengighet”. Forskerne mener at det å bli avhengig av f.eks. spilling, er like alvorlig som å bli avhengig av kokain. Du får nærmest de samme symptomene, selv om helsen blir mer forverret med kokainmissbruk. Her er det opp til deg som mamma eller pappa og sørge for at tiden fremfor spillkonsollen eller datamaskinen brukes på mange forskjellige ting og ikke kun et bestemt spill/program. Da er det veldig kort vei til å bli avhengig og som igjen gjør at livet videre på langt nær blir like positivt. I dag finnes det spesiallister i helsevesenet som behandler barn og unge med nettopp spillavhengighet. Her det altså viktig å ta et tak fra barnet er i ung alder. Sett skikkelig grenser og ikke la spillingen og datamaskinbruken ta overhånd. 

Flere forskere har også kommet frem til at voldelige spill, TV-programmer og filmer gjør oss aggresive. Dr. Vincent Mathews ved Indiana University School of Medicine i USA påvirker hjernens fysiologi og måten hjernen fungerer på. Amerikanske forskere mener at voldelige spill/filmer kan skade et bestemt senter i hjernen som styrer avgjørelser og selvdisiplin. Dette skjer også hos mennesker som ikke er voldelige i fra utgangspunktet. Selv om jeg spiller voldelige spill, så har jeg ikke blitt mer voldelig av den grunn. Selvsagt skal jeg ikke undervurdere forskningen, men heller legge til at vi mennesker er forskjellige og reagerer annerledes på omgivelser i rundt oss. Å holde tritt med hva gutten eller jenta spiller er viktig uansett og her har du som mamma eller pappa råderetten på din side.  

Selvsagt er jeg enig i mye av dette som kommer frem her og mener at det er like viktig å holde seg aktiv om du er ung eller gammel. Fysisk fostring er viktig, men i mine øyne er det like viktig å være helt optimalisert med dagens teknologi selv i tidlig alder. I dag skjer utviklingen veldig fort og blir du forbigått, kan dette også være ødeleggende for deg når du vokser opp og skal ut i arbeidslivet hvor alt mer eller mindre består av datamaskiner. Når jeg får spørsmålet om når barn helst skal begynne å trykke på en datamaskin, bruker jeg å anbefale rundt 1 til 2 års alderen. Man skal ikke presse barnet og liker ikke barnet å holde på med teknologiske dippe dutter, så heller vent til det er mer modent for det. En annen ting som er viktig er å passe på at barnet ikke sitter for lenge i gangen og heller kjøre småøkter. Klare grenser her kan føre til at barnet kanskje lærer seg dette når det blir eldre. Her er du som mamma eller pappa unik med at du kan forme barnet og med grenser innen databruken komme i forkant.

Aktivitet i dagens “mye” stillesittende liv er viktig selv for meg som har familie og fire aktive barn. Derfor prøver jeg på best mulig måte å legge inn trening og da er det fotball som frister mest. Om jeg er ute og sykler, så presser jeg meg selv slik at jeg kjenner at hjertet må jobbe litt. Å spille er også viktig for meg selv om det ikke tar over livet mitt, så føler jeg at flukten min fremfor datamaskinen min gjør meg lykkelig og som sørger for at jeg kan underholde meg med spill.  

Alt med måte er det noe som heter og her gjelder det å legge til rette slik at man får et så sunt liv som mulig om det er med spilling, datamaskinbruk eller om du er avhengig av trening hver eneste dag. For mye av ting er ikke sunt. Spill er sunt også for hjernens utvikling og som påvirker deg med måten du tenker på hvor det finnes mange gode spill som øker kreativiteten din, gir deg bedre reaksjoner og som gjør at du må tenke flere trekk i forveien. Ikke sitt for lenge og når du har sittet en stund, så bli med venner ned på fotballbanen og spill litt fotball, for begge deler er gjør at livet blir sunt. 

“Spill er sunt” og alt med måte. Vi er alle forskjellige og vi reagerer ulikt på omgivelsene i rundt oss. Slik er det og slik kommer det alltid til å være. 

Mine ønsker i SimCity. Hva er dine?

Har du hørt om utvikleren Maxis? Maxis er kjent for to spillserier og det er SimCity og sist men ikke minst The Sims. Begge disse spillseriene har gjort utvikleren verdenskjent. Jeg har vært en stor fan av Maxis siden det første SimCity så dagens lys i 1989 til MS-DOS. Selv spilte jeg spillet mest på min kjære datidens Amiga 500. Det gikk med mange timer for å si det slik og kan nok innrømme først som sist at jeg ble sittende til langt på natt og spill til min mors store frustrasjon. SimCity har alltid hatt et godt tak på meg som gamer og jeg har alltid likt å kunne bygge min egen metropol med mange hundre tusener med innbyggere.

7. mars i år ble SimCity lansert “på nytt” av Maxis og Electronic Arts med en helt ny grafikkmotor som virkelig tok pusten av oss. Jeg ble hekta fra første sekund og har sammen med min sønn (12 år) spilt spillet over 180 timer. Det sier litt. vi er skikkelig hekta begge to og samarbeider på best mulig måte for å få byene våre til å bli unike. For i det “nye” SimCity har man nemlig muligheten til å samarbeide på en helt ny måte hvor det du bygger får innvirkning på de andre byene i rundt (samme region). Den ene metropolen etter den andre har blitt bygd opp og hvor vi har studert, lært og gitt hverandre råd i byggeprosessen. SimCity
er uten tvil et veldig lærerikt spill som ikke bare gjør at du må bruke dine kreative sider, men du må også tenke taktisk og smart for at byen din skal kunne overleve og bli en metropol. For alle bygninger har sin innvirkning på byen din og som igjen gjør at den får sitt eget særpreg. Nettopp dette gjør at SimCity også blir et variert spill hvor ingen byer er like. Et av de SimCity-spillene jeg har spilt mest er SimCity 4. Dette var et spill hvor jeg tilbrakte flere hundre timer på. Ikke bare å bygge byer, men å gjøre det unike med å laste ned mods som andre SimCity-spillere har lagd ved bruk av en editor. Gjennom City Exchange var det mulig å dele sine bygninger med resten av verdenen. Et sosialt community jeg liker svært godt og som fortsatt lever i beste velgående er Simtropolis.com. Om du tar deg en tur innom nettsiden, så finner du masse stilig du kan pynte opp SimCity 4 med. Her bruker dedikerte SimCity-fans tiden med å lage egne bygninger, ting og tang fra den virkelige verden som de igjen deler med oss. Dette gjør at SimCity 4 holdes i live selv om det “nye” SimCity har blitt sluppet 7. mars i år.

Det er flere ting som jeg faktisk savner i dagens SimCity og som ville ha tatt spillet til en helt nytt level om Maxis hadde hørt på oss trofaste fans. For ikke lenge siden ble en spørreundersøkelse sendt ut til en rekke SimCity-spillere og hvor de ble spurt om hva de ville ha i kommende tilleggspakker og hvilke muligheter de ønsker seg i spillet den kommende tiden. I denne spørreundersøkelsen så jeg mye som blant annet er med i SimCity 4 og som gjør det så unikt.

For å ikke virke for grådig, så må jeg si jeg ønsker meg MYE mer til spillet og som ikke finnes i dag. Dette er ting som var med i SimCity 4 og som gjorde spillet så unikt som det er i dag. Derfor har jeg lagd en aldri så liten ønskeliste til Maxis over hva jeg ønsker meg i SimCity og som vil gjøre at jeg blir enda mer hekta på spillet. Så om Maxis skulle snuble over bloggen min, så har jeg satt opp en liste over noe av det jeg mener “MÅ” komme i tiden fremover…

Massive skyskrapere som inneholder flere soner (Residential/commercial).

Flere transportmuligheter som t-bane, monorail, tog fra ene enden av byen til den andre, sette opp egne bussruter.

Terraforming (forandre på landskapet etter eget ønske).

Kunne sette på egne navn på bygninger, gater med mer. 

Flere veityper å velge i mellom.

Spesielle events i byen som strekker seg gjennom årstidene.

Snølandskaper og høye fjell med snø.

Større byer (minst 2x størrelsen som finnes i dag og opp til 4x).

SimCity Exchange (egen editor som gir deg muligheten til å lage egne bygninger, biler med mer for så å dele dette med andre Simcity-spillere. 

Start fra et årstall og se byen din forandre seg etter hvert som årene går med nye arkitekturer.

Kunne bygge gårder, militærbaser, flere parker, flere internasjonale arkitekturer som setter preg på byen. 

Flere kulturelle bygninger. 

Større vasiasjoner i båter, fly, tog med mer (kan lages av andre via en editor).

Flere utvidelser som blir sluppet kjappere.

Flere utfordrende områder å bygge på. 

Flere variasjoner i været. 

Kunne selv bestemme hvor mye strøm og vann som kan selges til nabobyer.Her
er en hel del som jeg gjerne vil ha med i SimCity og som jeg tror ville ha gitt enda større engasjement blant spillerne som forguder spillet. Selv liker jeg Simcity svært godt og spiller det så ofte jeg har anledning sammen med min bror. Om jeg sammenligner dagens SimCity med f.eks. Simcity 4, så har det mye flere muligheter enn dette spillet har og som igjen gjør at det lever i beste velgående gjennom flere store communitier verden rundt. Dette er noe jeg selvsagt også ønsker meg i SimCity og håper inderlig Maxis nå fanger opp bloggen min og gir oss dette. 

Om disse ønskene hadde blitt oppfylt, ville jeg ha blitt veldig glad. 

Via spillforedraget Spill er sunt, anbefaler jeg SimCity som et kreativt og engasjerende by-bygge-spill.

Hva ønsker du deg mer av i SimCity om du hadde fått valgt det? 

 

Tivoliet her kan du kjøpe som en ekstra tilleggspakke. Jeg ønsker at tilleggspakken slippes kjappere…

8. plass på den engelske hitlisten…

Det er mye bra musikk som for tiden ligger på diverse hitlister rundt omkring. En artistene jeg liker godt er Jason Derulo og en låt som for øyeblikket ligger på 8. plass på den engelske hitlisten. Låten er “The other side”. En låt med bra trykk som passer og bli spilt utover de sene nattetimer. Har du hørt låten før?

Hva synes du om artisten Jason Derulo og liker du låten? 
 

Wild…

Det er en god stund siden jeg har merket meg til en låt med Jessie J, men plutselig som lyn i fra klar himmel er hun her og det med en veldig så energisk låt som for øyeblikket ligger på en 13. plass på den engelske hitlisten. Låten er fengende som rakkern. På denne låten er hun ikke alene og sammen med seg har hun Big Sean og Dizzee Rascal. Låta har fått tittelen “Wild”

Hvilken låt synes du er den beste av Jessie J og liker du denne?
 

Snakk om å bli hekta på en låt…

Huff-a-mæ sej i bærre! Så ble du vitne til litt skriftelig Snåsadialekt på bloggen min. Akkurat nå er jeg hekta, så innmari hekta for å si det rett ut! Etter å ha cruiset rundt på diverse hitlister, var det en låt som virkelig fanget min oppmerksomhet og låten ligger for øyeblikket på førsteplass på den nederlandske hitlisten samt VG Lista. Låten er Avicii med Aloe Blacc og har tittelen “Wake me up”. En skikkelig happy tune og som man får gode vibber av. Skjønner godt den ligger på førsteplass i Nederland og faktisk også i Norge på VG Lista. Så ja, jeg er hekta…

Her er låten som for øyeblikket har fanget min oppmerksomhet. Liker du låten?