Mine største spilløyeblikk!

Med mine snart 41 år har jeg opplevd mye innen mine mange år som gamer og det har opp igjennom tiden blitt mange store spilløyeblikk. Noen er VELDIG store mens andre ikke fullt så store. Opp igjennom tiden har jeg hatt mange spillmaskiner og de maskinene jeg husker best er Commodore 64, Amiga 500, Amiga 600 og Amiga 1200. Etter Amiga 1200, kjøpte jeg meg min første PC som var en Compaq Pressario 486 DXII med interegrert skjerm. Var meget fornøyd med den maskinen og på den gjennomførte jeg det aller første Need for Speed-spillet.

Som flere av dere vet, så er jeg en stor fan av Last Ninja-serien på Commodore 64 og et av mine største spilløyeblikk var da jeg gikk igjennom Last Ninja 2. Spillet var vanskelig og krevde både presisjon og kløkt for å komme igjennom. Grafisk var spillet ufattelig bra sammenlignet med andre spill på den tiden. Lyden og musikken var vanedannende og jeg gikk og nynnet på den i lange tider.

fikk jeg min første Amiga som var en 500 og der var det spill som Great Giana Sisters (Super Mario-klone), Sensible Soccer og Settlers som skapte de største minnene…okei da sjø, skal vel heller ikke glemme Super Frog. Det kom mange fete spill til Amigaen og vi så på den som den maskinen som skulle redde oss gamere i fremtiden. For de av dere som ikke vet det, så ble Amiga 500 produsert av Commodore og med tiden kom både Amiga 600, Amiga 1200 og tilslutt PC-lignende maskinen Amiga 4000 som også var flaggskipet til Commodore. Mine største spilløyeblikk kommer fra den tiden da gutterommet mitt var fyllt til randen med venner og samlet til kamp i Sensible Soccer, Super Cars, Mortal Kombat eller Bomber Man. Vi hadde turneringer som strakk seg i månedsvis og det beste var vi alle sammen vant en runde. Det var ingen av oss som var overlegen gode og dette førte til massiv spenning.

kom PC på markedet med sine 486-maskiner og jeg ble lamslått av den grafiske fremstillingen spillene fikk. Det første spillet mitt ble Need for Speed etterfulgt av Little Big Adventure. Begge disse spillene har satt dype spor i minnet mitt og har hatt utrolig stor glede av de. Men så kom spillet Dune og jeg var fortapt. Utvikleren Westwood lagde et strategisk spill tatt fra Dune-universet og jeg elsket det spillet. Dune 2 kom i kjølvannet og etter det var det Command & Conquer som virkelig var grensesprengende på mange måter. Med sine mange filmsekvenser og heftige grafikk, hunsker jeg den dag i dag avslutningsekvensen der jeg knuste Kane og kunne se hans palass kollapse. Ville Kane overleve. Jo da, han overlevde og ett godt eksempel på det var hans tilbakekomst i Command & Conquer 3: Tiberium Wars.

Opp igjennom min gamingtid har det blitt både Xbox, Xbox 360, PS2, PS3, PSP, PS Vita Gameboy Advanced, Nintendo DS, DSi, DSi XL, 3DS, Wii og Wii U hvor det har blitt en god porsjon små og store spilløyeblikk. For ikke å glemme mange store PC-spill som har kommet. Far Cry er et av de spillene som har gitt meg de største øyeblikkene på PC. Fet grafikk som var langt forut sin tid (Crytek var unike) pluss de mange heftige Battlefield-spillene. Med mange store spill som er på tur, håper jeg selvsagt på mange store spilløyeblikk i fremtiden…

Hva med dere? Har dere noen store spilløyeblikk som du kunne tenkt deg å delt med oss andre? Det er alltid moro å lese slikt!


Bildet stammer fra Last Ninja 2


Burn…

“We, don’t have to worry about nothing because we got the fire and we’re burning on hell of a something. They, gonna see us from outer space, outer space light up, like we’re the stars of the human race…” Dette er litt av teksten til en hit som klatrer på hitlister rundt omkring i verden for tiden. Akkurat nå ligger hiten på en første plass på en engelske hitlisten. Låten er “Burn” med Ellie Goulding. En låt som for lengst har satt seg i “netthinnen” min og spilles høyt på anlegget mitt. Musikk til arbeid er det noe som heter og for meg så betyr det at jeg jobber mye bedre. 

Hva synes du om låten? Liker du Ellie Goulding som artist? 
 

Jeg er hekta rett og slett!

Okei, jeg skal innrømme det først som sist. Jeg er hekta, veldig hekta for å si det mildt. Å bli hekta er forholdvis enkelt så fremt man har et åpent sinn, noe jeg “dessverre” til tider har. Hekta er i grunnen et ganske å negativt ladet ord, men i denne sammenhengen er det heldigvis ikke så negativt da. For jeg er hekta på en låt. Låta er “Promise” med Sirius feat. Daniel De Bourg. En utrolig nydelig låt som står å surrer nesten hele tiden her mens jeg jobber, skriver på boka mi eller rett og slett sjekker hva som har skjedd på nettet. 

Merkelig om ikke denne låten vil klatre fort oppover hitlistene her i Norge eller hva tror du? Liker du låten?

Pass på barna – skumle greier!

Å være foreldre er ikke enkelt alle ganger og spesielt med tanke på at man skal forebygge slik at barna ikke kommer ut i problemer. I den siste tiden har det blitt tatt opp barns påvirkning av spill og det har blitt en del meninger både for og i mot om barna virkelig blir påvirket av voldelige spill. Jeg er aktiv gamer selv og spiller når jeg har anledning. En av spillsjangerne jeg da spiller er supervoldelige spill og hvor mine mål blant annet er å drepe mine fiender om det er å skyte dem eller å sette min blodige kniv i strupen. Selv har jeg fire barn som alle har tilgang til alt av spill og konsoller, men det er en ting jeg er ganske streng på og det er at barna ikke får spille supervoldelige spill og de spillene jeg spiller. 

Spill som Call of Duty, Battlefield, Grand Theft Auto er spill som i høy klasse er veldig voldelige. Her er det drap på dagsorden fra første sekund. Om jeg hadde latt mine barn spille supervoldelige spill, så er det ikke dermed sagt at de hadde blitt massemordere når de har vokst opp, men jeg tenker forebyggende. For selv om jeg kjenner mine barn veldig godt, så vet jeg ikke hvordan fremtiden vil bli og hvordan de påvirkes oppover årene. Da er det for meg som pappa viktig og å forebygge slik at de for et sunt forhold til blant annet spill og ting som kan oppleves i spillverdenen. 

Det samme gjelder film. Der prøver jeg også være konservativ og passer på at de ikke får se supervoldelige filmer. Jeg ville aldri i verden ha latt min 12 årige sønn dratt på en 18 års film på kino. Det hadde ikke skjedd. Det samme gjelder også spill. Her gjelder det selvsagt å passe like godt på.

En annen ting som man skal tenke på er at spillene i dag blir mer og mer realistiske og får bedre og bedre grafikk. Snart er det pokkers umulig å se om det er film eller animerte sekvenser med i spillene. Alt ser så innmari realistisk ut. Forskjell på spill og film, er at man i spillene utfører man selv handlingen, om det er å kutte strupen på fienden eller skyte i filler det man møter på veien. Når man ser film, så er man mye mer passiv og trenger ikke selv å bidra til det som skjer på skjermen. Akkurat dette er jeg faktisk mer skjermende på mine barn når det kommer til spill enn om det er snakk om film, selv om begge deler er ille. 

mine foredrag “Spill er sunt” som jeg skal holde utover høsten rundt omkring i Norge, kommer jeg blant annet til å snakke om hvordan vi voksne kan påvirke våre barn til å spille spill som IKKE er supervoldelige. For i dagens spillverdenen, finnes det utrolig mange spill og som slettes ikke er voldelige. Det finnes spill som faktisk samler hele familien fremfor skjermen og det er nettopp her at vi foreldre er nøkkelen til det sunne forholdet til spillingen for våre barn. Vær med og bli delaktig i spillverdenen på lik linje som du er med barna på idrettarrangementer eller om det er noe som skal skjer igjennom skolen. Spill i dag er noe som opptar så og si alle i en eller annen form og det kommer IKKE til å bli noe mindre. Da er det veldig viktig at du som mamma eller pappa bruker bitte litt tid og setter deg inn i hva gutten eller jenta spiller. Vis litt interesse og kanskje også bli med på spillingen. Da vil hele familien få et sunnere forhold til spillingen. 

Tidsklemma er noe alle familier i en eller annen form påvirkes av. Da er det veldig lett å kunne presses av den til ikke å følge like godt med på hva våre barn spiller. Desto viktigere er det da å følge med og vise din interesse, for om du ikke gjør det, kan det hende at barna ikke får det sunne forholdet til spillingen som de burde hatt. Spør barna og vis interesse, så vil du og barna få et mye bedre forhold til spillene. I tillegg kan du også søke både youtube og spørre andre foreldre hvordan de forholder seg til at barna spiller. Alt dette gjør at du selv som mamma eller pappa får en bedre kontroll. 

For å bevise hvor langt spillene har kommet når det kommer til realisme, så sjekk ut filmklippet nedenfor som stammer fra The Witcher 3: Wild Hunt. Et spill hvor drap er essensielt for å overleve. Et spill som ikke passer for barn og som inneholder mye vold. Spillet har fått 18 års aldergrense og det er en grunn til dette. 

Om det er noe du som mamma eller pappa lurer på i henhold til spill, så gjerne kontakt meg og jeg ska hjelpe så godt jeg kan. Det finnes mange spill og konsoller og jeg kan hjelpe dere som familie og finne det som passer dere best  samt komme med råd om hva som er fornuftig i forhold til alder med mer. 

SPILL ER SUNT, så frem at visse spilleregler følges! 
 

Battlefields Levolution på sitt beste!

DICE har alltid vært i førersetet for å gi oss spillere noe spennende og nytt å spille. Dette er slettes ikke noe unntak når de nå jobber på spreng med Battlefield 4. Målet har alltid vært å gi oss unike spillopplevelser prøver alltid å ta spillingen til nye høyder. Om du ennå ikke har hørt om “Levolution” så er det på tide at du gjør det nå. Levolution betyr i praksis at ting du utfører eller ting som skjer i spillet påvirker spillets utfall. F.eks. kan en storm plutselig blåse opp og dette påvirker havet med at bølgene blir mye kraftigere. Det vil da bli mye vanskeligere å treffe fiendtlige kjøretøy. Hva om en devning bryter sammen? Da vil byens som ligger like ved bli oversvømt. 

Tenk deg denne situasjonen, du prøver å smyge deg innpå fienden. Fienden ser deg ikke, du er bare noen få meter unna, men så dulter du borti bilen og alarmen begynner å ule. Da blir du oppdaget. Slike ting pluss masse annet er med på å skape Levolution i Battlefield 4 og som igjen gjør det mer utfordrende for kampen kan plutselig snu seg til din fordel. 

Gleder du deg til Battlefield 4 og hva gleder du deg mest til med spillet?

Her et rykende ferskt filmklipp hvor DICE nettopp forklarer oss hvordan Levolution fungerer.
 

På torsdag skjer det…

Det er mye som skjer på torsdag. Denne dagen er det to dager siden Gamescom åpnet dørene, spillutviklere og spilldistributører gir oss et innblikk i sine kommende spill. Det er også en annen ting som skjer. Jo, da slipper nemlig Maxis oppdatering nummer 7 til SimCity. I denne oppdateringen får vi muligheten til å heve og senke veiene i spillet pluss at A.I-en på trafikken blir bedre. Jeg gleder meg stort til dette og ser frem til denne oppdateringen. For i byene mine nå er det trafikkaos. Savner også T-bane og håper inderlig det også kommer snart. 

Via foredraget mitt Spill er sunt, anbefaler jeg SimCity!

Spiller du SimCity og er det noe du savner i spillet?

Den var nydelig og smakte himmelsk. Perfekt bryllupskake!

Selv om jeg er patriotisk til de store gullmedaljer, så kan jeg ikke noe annet enn å skryte stort av kaken dama mi lagde til Turid og Erling på en nylig arrangert bryllupsfeiring i helga. Dama mi er utrolig flink til å lage kaker og har gjort det i mange, mange år nå. Den ene rålekre kaken etter den andre har sett dagens lys og i helgen var hun i aksjon igjen og hvor hun lagde en enkel, nydelig og veldig smakfull bryllupskake. 

Hva synes dere? 


74-åring spiller Battlefield 4!

Jeg vet at det finnes ganske så “gamle” Battlefield-spillere, men denne 74-åringen tar kaka. Jeg har alltid sagt at jeg alltid kommer til å være spillnerd sselv den dagen jeg går i grava og da er det nok ikke umulig at jeg blir som 74-åringen som du kan se nedenfor i filmklippet. Dette er blant annet en reklamefilm for spillmessen gamescom som åpner dørene sine i morgen. 

Under disse dagene vet jeg at vi kommer til å få se og høre mer om Battlefield 4. Et helt nytt kart skal presenteres og skal ærlig innrømme å si at jeg gleder meg stort til gamescom. 

Hva synes du om denne spreke 74-åringen? Kommer du til å spille til du blir gammel?


Det hever og senker seg i SimCity

At ting går opp og ned er ikke noe nytt og endelig er dette noe jeg får oppleve i tiden som kommer. Selv om jeg har ønsket denne muligheten lenge, så var det søren meg på tide. For i kommende oppdatering fra Maxis, så vil vi få muligheten til å heve og senke veiene. Dette kan faktisk se ganske så fint ut og håper inderlig at dette ordner noe av trafikkproblemene som finnes i de byene jeg har bygd. En annen ting som jeg sliter med, men som mange andre også sliter med i spillet er den dårlige “inteligensen” trafikken har. Har flere ganger opplevd at brannbilene mine har kjørt en ekstra tur rundt omkring i byen før de har funnet ut at det brenner. 

Når denne oppdateringen kommer sier ikke Maxis noe om, men håper det skjer ganske så kjapt slik at trafikken kan temmes litt bedre. 

Jeg vil via foredraget “Spill er sunt” anbefale SimCity!

Les mer om spillet på Gamereactor.no

Skjermiser fra den kommende oppdateringen;

Føler meg tidløs…

“Føler meg så tidløs, hadde altfor mange planer, sitter bare her og teller dager, jeg kan gjøre alt jeg vil, for nå går livet mitt i sakte film…” Planer er en viktig del av livet og noe alle bør legge uansett som det er luftslottplaner eller enkle planer som lett kan gjennomføres. En låt som jeg spiller en del for tiden er med Cir.Cuz og “Tidløs”. Låten er fin synes jeg og som selvsagt spilles her for full guffe. 

Hva synes du om låten? Liker du Cir.Cuz?