Ikke bli en nisse med lang nese i jula!

Det er så enkelt å gå på limpinnen og tro at alt er bare fryd og gammen uten at det er det. Selv som pappa opplever jeg at barna kan være lure og smarte. Når det kommer til spill, så lar jeg meg ikke så lett lure. Der har jeg peiling, men dessverre er det mange mammaer og pappaer som ikke har det. De går rett på limpinnen i disse tider og blir lurt rett i fella. For er det noe mange av dagens foreldre ikke har, så er det viten om spill og hva barna sine spiller. Dessverre er dette mye på grunn av tidsnøden vi alle opplever og hvor man rett og slett ikke finner tid til å sette seg inn i dette. 

Derfor vil jeg med denne bloggen prøve å hjelpe de som IKKE vil bli lurt i fella og sørger for at spillingen til barna blir så sunn som overhode mulig. Har du hørt om PEGI? Dette er en forkortelse på Pan European Game Information og skal beskrive spillets innhold samt gi en anbefalt aldergrense. PEGI-merkingen vet ikke foreldre om og derfor viktig å sjekke ut før man kjøper ønsket julegave til barna. For hva sier du til at barna dine f.eks. spiller supervoldelige 18-års spill? Faktisk kan dette hende og hvor du selv har kjøpt spillet, uten å være klar over det. 

fremsiden av alle spill står det et tall nederst til venstre. Dette tallet beskriver den anbefalte aldersgrensen. Står det 18, så er det anbefalt 18 års aldersgrense. På baksiden kan du se forskjellige tegn og beskrivelser av spillet. Her får man vite om spillet inneholder mye vold, røft språk, eller om det er andre ting som er viktig å vite. Disse tegnene er i sort og hvitt. Når du har sett dette, kan du også kaste et blikk på bildene som er på baksiden. Da ser du litt hva spillet inneholder, om det ser for rått og brutalt ut.

Et annet hjelpemiddel for å sjekke ut om barnas ønsker ikke er av den voldelige sorten, søk på youtube etter spillet. Der vil du garantert finne noe som kan vekke din oppmerksomhet og om spillet passer alderen til dine barn. I dag blir spillene mer og mer fotorealsitiske og hvor volden ser mer og mer ut som på film, det eneste problemet er at man i spill er den som utfører handlingen og ikke som på film hvor du passiv sitter og ser. Å gjennomføre et spill tar også mange timer, noe en film ikke gjør. Derfor er det viktig å følge med på om spillet passer til dine barns alder.

Jeg mener bestemt at barn fra 8-12 års alderen IKKE skal spille voldelige spill som Grand Theft Auto, Battlefield, Call of Duty. Dette er spill av den voldelige sorten og som har såpass til grafikk at spillene virker veldig realistiske. Hadde du f.eks. sendt 10 åringen din på en 18 års film på kino? Tviler sterkt på det. Derfor er det lov til å bruke huet når det kommer til spill og hvor barna “underholdes” titalls timer.

La deg ikke bli en nisse med lang nese i jula og sjekk for guds skyld ut spillet du kjøper til dine barn i julegave passer. For det skal ikke mange minuttene til for at du får en viss oversikt over spillenes innhold og aldersgrense. Tro meg, det er verdt det. Barn i en viss alder skal så godt som mulig skjemmes for vold, enten man vil det eller ikke. Ta deg tid og vips, så er du med på å sikre at spilling blir til en sunn affære. 

Les mer om PEGI HER!

Spill er sunt – innenfor visse rammer!

Ønsker dine barn seg spill til jul og er du klar over hvilke spill de ønsker seg?

Ser ikke dette ut som en stilig actionfilm og ikke som spill? Husk, skinnet bedrar og spillet er veldig voldelig og har 18 års aldersgrense med god grunn!

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3349

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top