Første snøfall i høstferien?

Det er noen uker siden jeg skrev om at vinteren kunne komme tidlig i år og mange lo godt da jeg la opp innlegget her på bloggen midt i en tropisk varme periode. Jeg så hvordan ting utviklet seg og hvordan værfenomenet El Nino bygget seg opp. Jeg har helt siden da fulgt med på hva været har forandret, hvordan jetstrømmen har lagt seg og hvordan El Nino har utviklet seg og slik det ser ut og som eksperter sier så blir det en sterk El Nino i år. 

Husker du vintrene 2009/2010 og 2010/2011? Jeg husker godt disse to vintrene som om de skulle vært i går. Disse vintrene var ufattelig kalde og kulderekorder gikk for fall i tur og orden disse årene. Under disse vintersesongene var også El Nino på ferde og var forholdsvis kraftig. Det som skjedde disse årene var at alfahøytrykk bygget seg opp i øst og om dere ikke vet det så går beveger vinden rundt høytrykk seg med klokka. Det vil si at en bitende kald vind fra Sibir ble satt opp over oss og som igjen sørget for at vintrene disse årene ble de kaldeste på flere tiår.  

er vi altså ved et nytt sterkt El Nino år, i tillegg til at solen vår også har lite solflekker. Alle disse “effekter” påvirker klimaet på jorden i større eller mindre grad. Det vil si, det vil selvsagt variere hvor hardt det slår ut etter hvor vi bor, men slik jeg ser det vil vi få en kald vinter stort sett over hele Norge. Nord-Norge kan oppleve en meget snørik vinter med masse pålandsvind, men jo lengre sørover man kommer jo mer fralandsvind får man. Disse vindretningene er utslagsgivende om det kommer mye eller lite nedbør og hvor kald luften blir. 

Ut i fra hvordan jetstrømmen beveger seg så ser det ut til at vi får tilslag av en god del pålandsvind tiden fremover og i høstferieuken (uke 41) vil vi i “verste” fall oppleve å se hvite snøfiller dale ned mot bakken. Man skal ikke så høyt opp for å finne hvitt og i fjellet blir det snø. Jetstrømmen i oktober kommer til å bli preget av mye pålandsvind med små innslag av vind fra sør og sørøst. Når vinden snur på sistnevnte, blir det også letter og varmere vær. Snøen som kommer i høstferien er heldigvis bare kortvarig, men gir oss en forsmak på hvordan vinteren kan bli. I 2009 fikk vi “første” snøfall den 3. oktober. Da lavet det ned hvite snøfiller nede i bygda på Snåsa. Det la seg ikke, men fjellet var temmelig hvitt (se det nederste bildet). Vinteren 2009 kom ikke på skikkelig vis før kvelden 13. desember. Da slo det totalt om og det ble vinter og en vinter som varte helt frem til våren (se det øverste bildet).

Vi i Trøndelagen har hatt to vintre med veldig lite snø, kun i fjor før jul at det var skikkelig vinter, eller har det vært begredelig spesielt for de som liker å stå på ski eller kjøre scooter. Vinteren i år vil gi gode muligheter for både å stå på ski og kjøre scooter. At vinteren slår seg til ro i slutten av oktober eller begynnelsen av november er i år søren meg ikke utenkelig spesielt med tanke på en sterk El Nino og sist men ikke minst at solen mister futten (det vil si mindre solflekker). Derfor har jeg stor tro på at vinteren i år kommer til å bli kald og det vil bli snø forholdsvis tidlig enn det som er vanlig. 

Jeg har også sett litt på hvordan temperaturen i Sibir har ligget og der har det til tider vært kaldt og skulle det dukke opp alfahøytrykk og legge seg over Øst-Europa slik som skjedde vintrene 2009/2010 og 2010/2011, så kan det altså bli veldig kaldt og kanskje ryker nye kulderekorder. Det blir i alle fall spennende å se og spesielt for en som følger hvordan været påvirkes av jetstrømmer, værfenomener og astronomiske påvirkninger. Selv om jorden blir varmere og varmere, så vil vi fortsatt få vintre som er kalde og sure med mye snø, tro meg. 

Selv om vi får en god del tilslag av kjølig pålandsvind, så vil også milde sørlige vinder komme og varme oss mellom øktene. Høytrykksrygger vil dukke opp og gi oss pause i det elendige været, men stort sett må vi i tiden fremover regne med vestavær med en god del nedbør, spesielt på i Vest-Norge, men verst i Midt-Norge og Nord-Norge. 

Hvordan har høsten vært der du bor? Hvordan håper du vinteren skal bli? 

#høst #værogvind #været #værspåmann #weather #snø #vinter #jetstrøm #jetstream #jetstrøm #kaldvinter #kaldt #cold #snow #winter #elnino #sunspots #wet #vått #regn #sludd #rain #sleet #værmann

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3348

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top