Så skjedde det som ikke skulle skje…

22. april 2021…

Noen av dere som husker hvordan våren i fjor var? Regner med det. Vanskelig å glemme den spesielt med at det var surt og kaldt både i slutten av mai til midten av mai. Snøen lavte ned hvor vi morgen etter morgen våknet opp til et hvitt teppe. Årsaken til dette var et blokkerende høytrykk i sørvest med påfølgende rygg som strakte seg langt nordover og sørover. Dette igjen sørget for at den normalt milde luften fra sør og sørvest stoppet helt opp en lengre periode. Med en slik værsituasjon får vi kald nordavind over hele landet hvor snøbygene ligger som perler på en snor og dundre innover land.

 

Nå er vi pitrade i samme situasjon igjen. Årsak et et blokkerende høytrykk i sørvest som igjen åpner opp for kald luft fra nord. Med denne kalde luften kommer også snøbygene helt nede til fjæresteinene. Rett og slett håpløst spesielt for en som mer enn gjerne vil ha sol, varme og sommer. For ikke så mange dagene siden skinte solen med varme gode stråler. Temperaturen lå på den behagelige siden. Faktisk fikk man litt farge i ansiktet noe som gjør godt.

 

Årsaken til det kjølige været vi har nå slutten av april.

Nå tenker vel mange at vi får en gjentakende opplevelse slik vi hadde slutten av april til midten av mai i fjor, men heldigvis blir det ikke det. Selv om denne kjølige perioden vil vare en stund, så er ikke dette høytrykket like sterkt som det vi hadde i fjor. Det vil si at vi allerede den første uken i mai vil få varmere vær og mer behagelige temperaturer. Faktisk ser det ut til at 17. mai i år ikke blir så ille. Tendensen ser i alle fall slik ut. I fjor sluddet det på 17. mai her på Orkanger. Skulle ikke langt opp i høyden får snøen lå som et hvitt teppe. Ikke umulig at vi faktisk får muligheten til å kunne grille og kose oss ute på 17. mai i år. Selv om vi ikke får samlet oss slik vi normalt gjør på nasjonaldagen så får vi gjøre så godt vi kan. 

 

Selv om jeg har ført værstatistikker stort sett hver dag siden 1987, så må jeg innrømme at jeg inn i mellom blir tatt på senga av været med sine krumspring. Noen ganger går det normale over til det unormale. I og med at været forandrer seg hele tiden så skulle man ikke tro at man kunne få det samme unormale året etter, men det kan man i disse tider. Nå vil vi dessverre få en tid med kjølige temperaturer. Det vil bli perioder med snø. Toppen av det hele hadde vært om det plutselig dukket opp et polart lavtrykk grunnet den kjølige luften fra nord. Slike polare lavtrykk har en tendens å dukke opp når det blir vedvarende kjølig med nordavind. Vi får inderlig håpe på at det ikke skjer nå. 

 

Sikkert vårtegn er disse hestehovene/leirkaillene/leirfivlene…

Slik tendensen ser ut nå så vil vi altså få en kjølig start på mai. Allerede andre uke i mai kommer det til å bli varmere og slik vil det henge i til i alle fall etter 17. mai. Etter varme kommer som normalt kjøligere vær. I fjor var juni helt vidunderlig med tropevarme flere dager på rad. Dette vil nok ikke skje i år hvor juni blir mer normal. Varmen vil nok kommer mer mot slutten av måneden, mens juli i år ser ut til å bli ganske så bra. Enda er det litt tidlig og se. Skal grave litt i statistikken min og se om det er noen likheter med våren vi hittil har hatt for å se om likhetene tilfaller sommeren. 

 

Uansett, det er lite man kan gjøre med været hvor man må ta det som kommer…

 

Hvordan har våren vært hittil der du bor? 

 

 

 

4 kommentarer
   1. Tusen hjertelig takk for det Gry 🙂 Er veldig interessert i vær og vind og har vært det siden jeg var liten 🙂 Det har blitt en del værstatistikker opp igjennom årene ja 😉

  1. Så spennende å lese, og det stemmer så langt det du skriver. I hvert fall her i Sandefjord . Fint vær, men kald vår. Lave temperaturer . Håper du får rett om juli😇 Vi har kjøpt båt i år 😉☀️
   Så kult at du har full kontroll på været siden 86.
   Da lurer jeg på en ting, jeg er vokst opp med båt på 80-90 tallet og følte at vi alltid hadde bra vær hver sommer ..😂 stemmer det eller er det bare nostalgi og selektiv hukommelse ?

   1. Artig å høre at det stemmer selv der du bor Anita 🙂 For dere i sør vil nok få mer sol enn vi lengre nordover. Temperaturmessig blir det ikke snakk om tropevarme for noen av oss og heller mer mot det som vi har nå. Er dere ekstra heldige så vil temperaturen kanskje bikke over 15, men blir nok av sjeldenhetene tiden fremover.

    Vær og vind er spennende -> https://www.avisa-st.no/pluss/2021/04/25/Vil-til-USA-og-oppleve-en-tornado-%E2%80%93-Jeg-skulle-bundet-meg-fast-under-ei-bru-og-sett-den-rase-forbi-23854890.ece

    Hehe, du husker nok de gode stundene ja, for været var til tider veldig ustabilt 80-90 tallet også, men når det først var skikkelig stabilt, så varte dette over lengre tid enn det vi har nå for tiden 😉

    Artig at du også er interessert i vær og vind hvor du følger litt med 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg