Skytespil, bra for hjernen eller?

Som foredragsholder for “Spill er sunt” er jeg veldig fornøyd med at det nå kommer frem etter ti års forskning at “skytespill” virkelig er bra for hjernen og dens utvikling. Selvsagt er det igjen veldig viktig å påpeke at dette gjelder når visse forhåndsregler er satt. For alle vet jo at en 8-14- åringer ikke har godt av supervoldelige skytespill med 18 års aldersgrense

Det er det amerikanske psykologiske tidsskriftet Scientific American Mind som står bak studiet og har kommet frem til de som spiller spesielt skytespill faktisk utvikler større “rom” i hjernen som igjen er mer mottakelig til å lære. Personer som spiller actionspekkede spill har videre en bedre evne til å se detaljer i kaotiske omgivelser, noe som også er viktig for å utvikle leseferdigheter. Dette sier Nevroforsker Daphne Bavelier som jobber ved University of Rochester og Universitetet i Genève.

Jeg har også lest flere rapporter som sier det samme og hvor de som spiller faktisk kommer seg ut av pressede situasjoner bedre enn de som ikke gjør det, nettopp på bakgrunn av at de som spiller hele tiden må komme seg ut av “farlige” situasjoner. 

Konklusjonen er at spillere blant annet oppnår bedre evne til å styre oppmerksomheten, resonnere og fatte beslutninger, skriver Vårt Land.

Min erfaring fra foredragene er også at foreldre skryter av sine barn og unge som blant annet spiller skytespill og sier at barna er veldig flinke til å lese situasjoner i tillegg til at de også har blitt mye flinkere i språk som f.eks. engelsk. Jeg får også høre om barn som i tidlig alder spiller voldelige spill og det er ikke like heldig. Derfor gjelder det å finne en grenser hvor skytespill og alder passer inn slik at spillingen virkelig blir så sunn som mulig. 

Det finnes flere mer “snille” skytespill eller spill med skyting og som egner seg for den litt yngre gruppe. Dette er spill som ikke er så realistiske og virkelighetstro. Da tenker jeg spesielt på en spillserie som også er veldig populær, nemlig Halo-serien. Halo 4 er et skytespill, men har en mer tegnet grafikk, sci-fi og ikke på langt nær like realistisk som f.eks. Battlefield 3 og Call of Duty: Black Ops II. Onlinespill, så finnes du Battlefield Heroes, Ratchet & Clank: Q-Force (det nyeste spillet), Portal (1 og 2) hvor i sistnevnte må man bruke hjerne for å komme seg videre. 

Om du ikke vil at barn og unge skal spille skytespill i det hele tatt, får man faktisk samme “hjerne-effekt” med å spille bilspill. Psykologen Bente Arntzen som også driver Nettapi (klinikk for behandling av spillavhengighet), mener at bilspill også fungerer på samme måte som skytespill og i mine øyne er selvsagt bilspill mye “sunnere” enn skytespill spesielt for den yngre generasjonen. 

Jeg synes slik forskning er spennende og spesielt når det beviser at spilling faktisk er sunt i en tid hvor spesielt voldelige spill har fått en del pepper

Hva mener du? Tror du noe på denne forskningen? Har du opplevd positive “egenskaper” ved deg selv når du spiller spill? 

Bioshcok Infinite er et skytespill og det kommer 26. februar i år til konsoll og PC. Filmklippet inneholde spoilere fra spillet og som viser de første fem minuttene. 

 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3452

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top