Dette heter i alle fall spillforedraget mitt som jeg holder for foreldre, skoler, barnehager, politi, helsevesen og andre instanser. For spill er faktisk sunt så lenge man følger visse forhåndsregler. Det har også blitt forsket en del på hvilken påvirkning spilling har for personer i forskjellige aldre og resultatene har visst seg å være veldig interessante. Å spille kan nemlig gjøre deg mer kreativ i forhold til de som ikke spiller. Du kan ha lettere for å komme deg ut av pressede situasjoner på en bedre måte i forhold til de som ikke spiller og du lærer deg både bedre reaksjon, koordinasjon og sist men ikke minst, du blir bedre i språk.
Det man må passe på er å ikke bli sittende for lenge og at barn fra 8 til 13 år IKKE spiller 18+ spill (voldelige spill) Du må også være aktiv i forskjellige aktiviteter og ikke bosette deg fremfor skjermen. For jo mer du i tillegg er med på, jo bedre er det. Jeg mener også at ALLE barn skal ha rett til å spille fra de 2 til 3 år og oppover for å kunne lære seg den tenkologiske utviklingen som skjer i verden.
Har holdt flere spillforedrag i det siste og fått veldig gode tilbakemeldinger fra de som har hørt på. Stor applaus har det også blitt i tillegg til at jeg har fått hørt at jeg har en viktig jobb å gjøre. Dette er noe som gir meg enda mer gnist til å fortsette å forkynne om at “SPILL ER SUNT” og at alle som har muligheten og interessen bør spille i en eller annen form.
Jeg blir veldig ofte kontaktet av foreldre som lurer på hvilke spill de skal kjøpe inn, hvilke konsoller som passer best til deres bruk og hva de skal gjøre når barnet deres sitter på timesvis og spiller. Jeg prøver med beste evne å finne løsninger slik at alle blir fornøyde for er det noe som er viktig, så er det å få folk til å forstå at vi mennesker ikke er like og at vi vi har forskjellige behov. Da gjelder å finne det rette balansen slik at alle parter blir fornøyde.
Spilling har i media den siste tiden fått veldig mye pepper og på grunn av volden som i dag finnes i spill. Det er ikke å komme bort i fra at de fleste spillene har vold i en eller annen form om det er barne og familiespill eller 18 års spill. For i en eller annen form skal du i spill “ta livet av noe(n)” og da blir dette sett på som vold. Det vil med andre ord si at det finnes forskjellig former for vold og at det gjelder å skille dette fra hverandre. Etter 22. juli hendelsen har spill og vold virkelig blitt mye tatt opp av media og spesielt med tanke på at Terroristen spilte World og Warcraft og Call of Duty: Modern Warfare 2. Selv om han spilte disse spillene, så ligger det andre grunner til verks for at han gjorde det han gjorde og ikke basert på spillingen. Det er fort gjort av media og gi skylden på spillingen på grunn av at spill som Modern Warfare 2 inneholder mye vold.
Tegneserier har også veldig mye vold i seg. Hva med Tom & Jerry? Det er nå vold i “verste” klasse. Eller hva med Bippe Stankelbein? Vold der også. LEGO-spillene har vold, Ratchet & Clank-spillene har vold selv om dette er “uskyldig” vold, så finnes det vold i utrolig mange spill. Til og med det siste Vinter i Blåfjell (DS) fra Ravn Studio har til en viss grad vold med at man kan hoppe på Blånissene for så å gjøre de små. Vi er på en måte omkranset med vold selv om jeg våger å si at dette ikke er vold og mer uskyldig enn det f.eks. 16 til 18 års spillene har hvor alt er mer realistisk.
Det er moro å holde foredrag og jeg håper på å kunne holde mange foredrag i tiden fremover til de som føler seg interessert i å høre om spillingen for barn og unge. For “Spill er sunt”, Det gjelder bare å ta godt vare på denne hobbyen og sørge for at den ikke tar helt overhånd.
Ville du ha hørt på et foredrag om spill? Har du barn som spiller eller spiller du selv?
Her er et spill som blant annet blir nevnt i mine foredrag, nemlig Skylanders: Spyro’s Adventure og som på mange måter er et godt barnespill, men som også inneholder “uskyldig” vold.