Dette går over alle grenser! Foreldre, skjerpings!

Jeg synes det er greit at det finnes forskjellige måter å leve på og spesielt når man tenker på kostholdet. I det siste året har det blant annet et kostholdsprogram kalt lavkarbo vært mye i søkelyset, spesielt den siste tiden med tanke på smørmangelen Norge har kommet opp i. For her skyldes det mye på lavkarbodietten og smøret som blant annet blir brukt i alle stekingen av flesket m.m.

At lavkarbo fungerer skal jeg ikke si noe på og vet om mange som jeg kjenner som har gått ned flere kilo på grunn av dietten. Derfor skjønner jeg godt at denne dietten er blitt så populær og spesielt med tanke oå at man kan spise mye god mat som f.eks. egg og bacon m.m. og likevel gå ned i vekt. 

I dag kunne jeg lese i nyhetene at foreldre i Sande i Vestfold ønsker at SFO i kommunen skal starte med å servere lavkarbomat til de som går der. Tenk det, snakk om å være hjernevasket og si at barna også skal gå på lavkarbo. Barna er jo for “gods sake” under vekst og da skal de jo ikke bli utsatt for en diett. Stakkars barn når foreldrene er så bort-i-natta hjernedøde til denne dietten at deres barn skal gjøre det samme. Nei, her er det noe riv ruskende galt mener jeg. Selvsagt, er barna overvektige, så kan man jo kanskje velge en form for diett og kanskje passer da lavkarbodietten barnet, men ikke om barnet er i normal vekst og har et normalt kosthold.

Flere ernæringseksperter er veldig skeptiske til å la barna “vokse opp” på karbohydratfattig mat. Det er Vibeke Landaas ved Rikshospitalet som sier dette og hun retter en pekefinger til foreldrene om at barna trenger karbohydrater for læring og fysisk utfoldelse. Så hun kan ikke skjønne at foreldrene lar barna få diett og det under oppveksten.

At det er bra å redusere inntaket av næringstom mat og som inneholder mye sukker og hvitt mel er så sin sak, men barn er mye i aktivitet og trenger da glukose som er hovedkomponenten i karbohydrater. Det sier Vibeke til dette utspillet fra foreldrene i Sande. 

Hva synes du, har lavkarbo blitt det reneste hysteriet eller skjønner du foreldrene og måten de tenker på? Om du hadde gått på en diett, ville du at barna dine skulle gjort det samme om de var normale i vekst? Synes du at dietter har noe for seg eller er det bare å tirre seg selv med at man like etter endt diettkur, går like fort opp igjen? Ville du ha gått på en diett som f.eks. lavkarbodietten?  Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3350

3 thoughts on “Dette går over alle grenser! Foreldre, skjerpings!

  1. Et veldig viktig tema! Noen synes det er greit å kjøre lavkarbo på barna, mens andre lar ungene ha med seg pølsebrød med nugatti i matboksen..

  2. Jøje då, dette trodde jeg ikke var mulig! Solbloms kommentar sier noe om ytterpunktene, -og jeg trodde virkelig at voksne (foreldre) visste bedre enn å sette ungene på dietter. Såpass opplyste trodde jeg det norske folk var, at de fleste vet hva barna trenger av næringsinnhold i maten de spiser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top