Når spilling gir foreldre grå hår!

 

I den siste tiden har jeg blitt kontaktet av flere foreldre som er skikkelig bekymret for sine barn og unge. I disse Koronatider har vi ikke lov til å bevege oss ute like mye slik vi er vant med. Det er så og si fullstendig lock down her i landet. Alt av arrangementer er avlyst, alle samlinger av mange mennesker på et sted er ikke frarådes. Barn og unge får kun lov til å møte noen få så fremt disse ikke flakser vegg i mellom til andre. Vi blir styrt hardt av Norges styresmakter. Vi vet jo at det er til alles beste slik at vi forhindrer det dødelige Koronaviruset av å spre seg blant befolkningen, men det hindrer oss også i å være sosiale.

 

At barna våre skal være sosiale er noe vi alle foreldre ønsker. Derfor skjønner jeg godt at foreldre i disse tider sliter spesielt med at barn og unge i liten grad kan være sosiale. Når man er mindre sosial, så fører det til at man bruker mer tid fremfor skjermene hvor da spilling er en populær aktivitet. I den senere tiden har jeg blitt kontaktet av foreldre som synes at sine søte, håpefulle bruker altfor mye tid fremfor skjermene sine. Hadde dette Koronaviruset dukket opp da jeg var ung ville jeg ha skjønt problematikken. Da jeg vokste opp hadde vi ikke chatteprogrammer som Skype, discord, Teams eller TeamSpeak. Fasttelefon var det nærmeste vi kom og fikk ikke lov til å ringe før etter klokken 17:00. Da var det billigst å ringe. På den tiden måtte man ut for å møte venner. Inn i mellom var jeg nærmest inn og stemplet for så å stikke snuten ut igjen. Hadde vi fått beskjed om å holde oss inne med datidens chattemuligheter hadde vi ikke hatt mulighet til å være like sosiale som vi er i dag.

 

 

Et uttrykk jeg ofte bruker når jeg holder foredraget Spill er sunt er “usosiale, men sosiale”. Det betyr at dagens barn og unge faktisk er usosiale, men sosiale takket være alle de chatteprogrammer som jeg nevnte ovenfor. I dag kan vi foreldre i grunnen verdsette dette, noe mine foreldre ikke hadde kunnet om vi hadde hatt en lock down som det vi har nå. Vi hadde ingen muligheter å kommunisere med venner slik som barn og unge har i dag. Å være sosiale i dag er like viktig som det var da jeg var ung, men i dag kan vi karakterisere den sosiale biten litt annerledes hvor digital sosialisering er det som for det meste skjer. I disse innestengte tider er vi prisgitt at vi har disse chatteprogrammene.

 

Ordet hjemmeskole har fått en helt ny betydning og et verktøy som faktisk viser seg å fungere bedre enn det vi hadde trodd før Koronakrisen. Nå får foreldre og lærere virkelig tatt i bruk den digitale hverdagen på sitt beste med de gode hjelpemidlene vi har. Kan innrømme at det til tider har vært veldig “prøve og feile”, et nett som har knelt og programmer som ikke har fungert helt optimalt for alle med samtidig pålogging. I disse tider lærer man hele tiden å fungere sammen sørge for at den digitale skoledagen fungerer så godt som mulig.

 

 

Etter å ha blitt kontaktet av foreldre som er bekymret for den økende tiden barn og unge bruker fremfor skjermene sine, har jeg med erfaringene rundt foredraget Spill er sunt sagt at dem må være litt mindre firkantet. Selv om man kan være ute så kan man ikke treffe venner man ønsker, man får ikke samlet seg på fotballbanen, delta på treninger eller møte venner f.eks. på kino. Det vil igjen si at man blir mindre motivert til å være ute og det skjønner jeg godt. Da er det faktisk bedre å være usosial, men sosial fremfor skjermene sine.

 

Selv om mange foreldre er negative til gamingen som i disse tider foregår mer enn noen gang, så skal man bare vite at med gaming så trener man også hjernen. Man får mer hjernetrim med å spille spill enn å sitte passivt med å se på TV eller Youtube. I spill må man hele tiden tenke konstruktivt, kreativt og i mange spill krever det gode reaksjoner. Gaming gir med andre ord god trening i alle disse tingene. Dessverre er det en del foreldre som ikke tenker over dette og som igjen fører til at de da blir negative til gamingen.

 

 

Her er noen positive aspekter med å spille spill:
* Trener reaksjon og koordinasjon
* Tenker mer taktisk i stressede situasjoner
* Trener kreativiteten
* Opplever mestringsfølelse
* Lærer seg å samarbeide
* Lærer seg tålmodighet
* Lærer seg språk
* Er sosiale i spesielt onlinespill
* Lærer historie

 

Her har jeg nevnt noen av de positive aspektene med å spille spill noe som også bør tas med når man nå bruker mer tid fremfor skjermene. Selvsagt kan det være godt å slappe av med en god Youtubevideo når man skal ha litt ro, men beste er altså å spille. Det viktige er å sette rammer som er tilpasset tiden vi er inne i nå. Om familien samles og man finner et brettspill som man vet alle liker så er dette et godt alternativ. Eller at man finner en aktivitet ute som passer alle og som alle vil være med på. Etter at hjemmeskolen er over for dagen, er det viktig at man lager en plan for hva en kan gjøre. Se litt mellom fingrene over hva barn og unge gjør i dag. Om de møtes via et chatteprogram så er det positivt, for da er man sosial på en måte som faktisk fungerer under dagens situasjon. Det samme gjelder også når det kommer til gaming. Tro det eller ei, en del av barn og unge har i dag flere venner online enn det virkelige livet. Med at man møtes og spiller sammen så er dette positivt på alle aspekter når tiden er som den er.

 

 

En annen ting jeg har fått spørsmål om, er at ting i spill koster penger. Hvor mye er det normalt å bruke her da? For i spill som FIFA, Fortnite, PuBG, Rocket League bare for å nevne noen så er det normalt at man kan bruke penger på ting og tang. Her må hver enkelt familie sette regler for sine barn. En måte er å lage en egen paypal-konto som en igjen overfører penger til. For i de fleste spill kan man betale fra en slik konto. Da har også foreldre bedre oversikt over hvor mye som brukes. Er det tomt på kontoen så er det tomt. Om man åpner Visa-kortet så må man i alle fall passe på at ikke kortet er åpent for videre kjøp. Her har mange foreldre bommet hvor jeg har måttet trå til å hjulpet til. For selv om det er småbeløp som inn i mellom brukes, så blir det mye penger på sikt om man ikke har kontroll. Derfor er det viktig å finne en løsning som fungerer både for barn, unge og foreldre. Når de første begynner å tjene sine egne penger så kan man være mindre kritisk, men fortsatt være der for å gi gode råd over pengebruken i spill.

 

For å konkludere det hele, så anbefaler jeg foreldre av barn og unge å være mindre firkantet i disse tider. Se litt i mellom fingrene og godta at det spilles mer nå. Ikke opp med piggene og heller vise mer interesse i det barna våre bedriver med fremfor skjermene sine. Da vil de også få mer “tiltro” til oss foreldre slik at det bygges mer tillit og hvor grensesettingen da blir enklere å overholde for alle parter senere.

 

Spill er sunt så fremt det skjer innenfor visse rammer. Dette er noe jeg har holdt foredrag om i over ti år. Her er det viktig for alle parter at man bygger opp tillit som igjen sikrer rammer som passer inn for hver enkelt familie. I disse tider, la barna spille sine spill, la de være sosiale med sine venner via chatteprogram og gjerne vis interesse for det dem driver med. Dette vil bare sørge for at de får en bedre tid nå når vi alle en “stengt” inne. Om dere foreldre føler for det, vær med å spille sammen med dem. Det er jeg bra sikker de vil sette stor pris på. Tro meg, jeg vet!

 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3424

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top