Vær og vind: Enda en måned til med kulde!

 

For et vintervær vi opplever for tiden. Snakk om stabilt vintervær. Vi må nok tilbake til vintrene 2010/2011 – 2011/2012 hvor de var tilsvarende lik som den vi har i år. Da var det bitende kaldt stort sett over hele landet. Gjennomsnittstemperaturen var langt under det normale. Husker også vinteren 2017/2018. Den var også litt unormal kald. Mange jubler over det været vi har for tiden. Når det først er vinter så er det greit at det er det også. Snø har det kommet for de fleste av oss selv om det kanskje ikke er helt de store mengdene for enkelte områder i vårt langstrakte land. For oss som bor i Midt-Norge så har vi brukbart med snø.

 

Det siste to døgnene har det lavet ned med snø og det takket være en lite lavtrykk ute i Norskehavet. Dette har sendt snøbyger innover Midt-Norge og de nordlige deler av Vestlandet. Bygene har til tider vært ganske så kraftige slik at det har kommet en god del snø enkelte steder. Selv her på Orkanger har det lavet ned. Blitt noen runder med snømåking for å si det slik. Når det er pålandsvind her hos oss, så er det stabilt og bra på Østlandet. Her har det også vært særs så kaldt med temperaturer under minus 30 grader enkelte steder, men rundt -20 de fleste steder. 

 

I ukene fremover, det vil si til og med februar vil været bli slik vi har hatt det. Kaldt og surt til tider med trekk fra sørøst og østlig retning. Med denne vindretningen blir det også stabilt. En sjelden gang vil en og annen skydotten trekke innover og da kan det også bli litt snø, men ikke de mengdene vi har hatt i det siste. I disse snøbygene kommer det også pålandsvind, men blir nok av det sjeldne slaget.

 

 

Årsak til av vi har det så kaldt nå er at jetstrømmen har tatt en mye mer sørligere retning enn det “normale”. Det vil si, at der det normalt ikke er snø, har fått snø denne vintersesongen. Med en jetstrøm som går langt sør sørger også for godt fotfeste for den kalde luften. Den omkranser hele Skandinavia pluss en god del sørover i Europa. Da får vi kald luft fra Nordpolen pluss bitende kalde vinder fra Sibir. Da er det lite vi kan gjøre enn å stålsette oss med kaldt vintervær. Mange vil nok si at det er slik en vinter skal være og forsåvidt er det sant.

 

Akkurat nå har vi et værfenomen som foregår på den sørlige delen av jordkloden. Værfenomenet har fått navnet El Niño – sørlig oscillasjon (ENSO). Dette er et fenomen som oppstår i havet og atmosfæren og som også sørger for at resten av været på kloden påvirkes til en viss grad. Om du vil vite mer om El Niño så klikk deg inn på denne linken

 

Uansett februar måned som vi nå har fremfor oss kommer til å bli kald, til tider svært kald med temperaturer under minus 20 grader. Det er kaldt det og spesielt her på Orkanger som også er nærme sjøen. Blir det en liten trekk i tillegg så blir det enda kaldere. Huttetu, kan innrømme at jeg ikke ser noe frem til det, men lite kan en gjøre og får nok belage seg på å kle seg godt om man skal ut en tur. Foruten noen perioder med mildere vær og kanskje også litt nedbør så blir det gjennomgående kaldt tiden fremover. 

Noen av dere som husker sommeren etter vinteren 2017/2018? Om ikke så kan jeg si at den var bra hvor det var perioder med tropiske temperaturer. God og varm var sommeren så da kan jo hende at sommeren i år blir slik. Vi får uansett håpe på det. 

 

Hvordan har januar måned vært for deg der du bor?

 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3350

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top