Som foredragsholder for Spill er sunt snakker jeg selvsagt om hvor bra det er å spille spill. Spill er en en viktig del av oppveksten til barn, både når det kommer til utvikling av hjerneceller, koordinasjon og sist men ikke minst reflekser. I tillegg til at man lærer seg å teknologiene som ligger bak og kjenner igjen disse når man en dag blir voksen. Selvsagt skal man ikke overdrive og det gjelder å finne en middelvei for spillingen. Da blir spilling en sunn “aktivitet” for oss mennesker.
Du har garantert opplevd å få beskjed om å avslutte spillingen til fordel for og ut å sparke fotball eller andre “sportslige” aktiviteter av din mamma eller pappa. Bekymringen deres har vært at du “IKKE” får nok aktivitet i forhold til helsen. I flere studier har det dessverre kommet frem at barn vektmessig stadig blir tyngre og tynge og en av årsakene er at barna rører seg for lite. Her kan vi voksne være en del av skylden med at vi i stedet for å la barna “sykle” til fotballtreningen, heller kjører de. Bruken av digitale hjelpemidler og kommunikasjon sørger for at vi holder kontakten med våre venner uten å måtte forlate godstolen. Selvsagt, gjør dette at vi alle får et mer stillesittende liv. Det er ikke bare barna som beveger seg mindre i dag på grunn av digitale hjelpemidlene, men også de eldre. Selv om man kanskje ikke skal skylde på det, så er det opp til hver enkelt hvordan man vil bruke de digitale hjelpemidlene på best mulig måte og få et godt variert liv hvor alle disse ingrediensene som spilling og aktiviteter er med.
Heldigvis har flere og flere studier påpekt at spilling faktisk er sunt for kropp og sjel, mer sunt enn mange ville våget å tro. I denne bloggen skal jeg ta for meg noen helsemessige fordeler av å spille spill og dette spesielt for de i den eldre generasjonen. For selv om det å holde seg aktiv og få blodpumpen i gang med blant annet trim, så gir faktisk også spilling helsemessige fordeler og det skal man selvfølgelig ta seriøst. For meg betyr spilling utrolig mye og kan uten tvil skrive under på disse fordelene ved å spille.
– Spilling er terapeutisk for barn med kroniske sykdommer:
The University of Utah har utgitt en studie i fjor som undersøkte effekten av vanlig spilling på barn diagnostisert med sykdommer som autisme, depresjon, og Parkinsons sykdom. Barn som spilte visse spill, inkludert ett spesialdesignet spill nettopp for studiet, viste tegn til bedring i både styrken og viljen til å kjempe for å bli bedre. Forskere mener at spillene påvirker de nevrale mekanismene som aktiverer positive følelser og belønningssystem som har bidratt til å bedre barnas møte med de daglige utfordringene i sine sykdommer.
– Spilling forbedrer førskolebarnas motoriske ferdigheter:
La en 4-åringen sitte foran en TV med en spillkontroller virker kanskje ikke som den beste måten å aktivisere barnet best på, men forskere fra Deakin University i Melbourne, Australia sier noe helt annet. Deres studie undersøkte utviklingen av 53 førskolealdrende barn og fant at de som spilte interaktive spill hadde bedre objektkontroll og deres motoriske ferdigheter enn de som ikke spilte i det hele tatt. Dette er også noe jeg har påvist lenge via mine foredrag Spill er sunt. Mine barn har i tidlig alder blitt presentert for spilling og jeg har sett hvor flink de har blitt i deres koordinasjon på alle skjermer, store som små.
– Spilling reduserer stress og depresjon:
I den årlige gjennomgangen av Cyberterapi og telemedisin (2009) inkluderte en studie at spillere som led av psykiske problemer som stress og depresjon var i stand til å legge bort sin frustrasjon og aggresjon ved å spille dataspill og viste en kraftig forbedring. Studiens hypotese at spill ga visse Type A mennesker tid til å slappe av og stresset ned etter å ha spilt spill. I spillene opplever du til tider stress og får adrenalinet til å koke, men når du er ferdig med spilling så blir man mer rolig og avbalansert. Man opplever mer glede enn depresjon. En artikkel NRK.no skrev, så sies det at man er “slem i dataspill, og snillere i livet”. Så dette er nok noe en må ha med i beregningene når man snakker om at spill er sunt.
– Dataspill gir smertelindring:
Spilling gir ikke bare lindring av følelsesmessige smerter. De kan også hjelpe de som lider av fysisk smerte. Psykologer ved University of Washington utviklet et spill som hjelper sykehuspasienter som lider av enorm fysisk smerte ved hjelp av et gammel mentalt triks: distraksjon. Den virtuelle spillet “Snow World” setter pasienter i et arktisk eventyrland der de kaster en endeløs arsenal av snøballer på en rekke mål, for eksempel pingviner og snømenn. De som spilte disse spillene fikk mindre smertelindrende medisiner enn de som ikke spilte spillet. Distraksjon var altså medisinen her.
– Spilling kan forbedre ditt syn:
Mamma har garantert advart deg at TV-kjermen ikke er bra for øynene dine. En utviklingspsykolog fant ut at det faktisk kan være svært så gunstig for synet ditt. Dr. Daphen Maurer av Visual Development Lab of Ontario McMaster University gjorde en overraskende oppdagelse: Personer som lider av grå stær kan forbedre sitt syn ved å spille første-person skytespill spill som Battlefield og Call of Duty. Hun mener disse spillene er så actionspekkede at de krever en ekstrem oppmerksomhet. Dette trener de synshemmede med å se ting bedre og fanger opp det som skjer en god del kjappere. De kan også produsere høyere nivåer av dopamin og adrenalin som potensielt kan gjøre hjernen oppmerksom, sa hun. Selvsagt, igjen alt med måte og om man sitter time etter time, så er det ikke bra.
– Videospill forbedrer dine ferdigheter med å ta raske og riktige beslutninger:
De fleste videospill krever raske reaksjoner og avgjørelser som kan bety forskjellen mellom det virtuelle liv og den virtuell død. Kognitive nevrologer ved University of Rochester i New York fant ut at disse spillene gir spillernes hjerner massevis av praksis for å ta beslutninger i den virkelige verden. Forskere antyder at actionorienterte spill fungere som en simulator for beslutningsprosessen ved å gi spillerne flere sjanser til å anskaffe seg informasjon fra sine omgivelser og tvinge dem til å reagere deretter og det til tider kjapt som rakkern.
– Spilling gjør deg lykkelig som gammel:
Forskere fra North Carolina State University observerte en gruppe eldre mennesker for å se om det var en sammenheng mellom å spille videospill og mental velvære – “Lykke”. De fant at pensjonister som sa de spilte TV-spill, selv inn i mellom fikk høyere nivåer av lykke og trivsel, sier Rick Nauert på PsychCentral. De som ikke spilte videospill opplevde flere negative følelser og hadde større sjanse for å bli deprimerte enn de som spilte. Jeg skjønner veldig godt at Japan blant annet har installert spillkonsoller på så og si alle aldershjem i landet. Nettopp for å sørge for at de eldre blir mer aktive og sist men ikke minst lykkelig.
Gjennom denne bloggen, kan du altså se at det er mange, mange fordeler med å spille. Faktisk vil jeg si at spilling i dag er en viktig del av både oppveksten til barna, som voksen og sist men ikke minst som gammel. Det er viktig å ikke overdrive, da kan det fort hende at spillingen ikke gir helsemessige fordeler, men sørg for å balansere det hele og da kan man trygt si at “Spill er sunt”
Har du noen flere fordeler meg å spille spill? Hvorfor spiller du spill og hva gir spillene deg?
#spillersunt #healthygaming #blog #blogg #spilling #spill #videogames #gaming #gamer #pcgamer #consolegamer #pcgaming #nintendo #sony #microsoft #healthygamer #lovegaming #ilovegaming #intel #kingston #gigabyte #creative #benq #coolermaster
Noen mener ditt og andre mener datt.
Jeg vil si, spill med fornuft og ikke til du blir avhengig!
Jeg kan skrive under på at spilling er smertelindrende i alle fall 🙂 det funker for meg!
For meg som har spilt mye i barndommen er dette nydelig lesning!
Izayoi: Det er godt å høre at spilling hjelper for deg 🙂 Spill er for meg ren og skjær terapi. En fin måte å rømme fra virkeligheten på 🙂
PinkLadyXoXo: Enig med deg der ja 🙂
FlestLesere: Herlig 🙂 Hvilke spill likte du å spille? Jeg er snart 42 år og elsker å spille spill. Fin terapi for min kropp og sjel 😉