Gaming = samhold, trygghet og utvikling

 

Selv den dag i dag er det fortsatt foreldre som er negative til at barn og unge bruker tid til gaming. Husker godt da jeg var en ung gamer. Det var tider det. Var ikke mange som hadde en spillemaskin, men jeg hadde. Commodore 64 het maskinen. Den ble flittig brukt både av meg og mine venner som inn i mellom var på besøk for å spille sammen med meg. Dessverre var noen av foreldrene til mine venner negative til at vi brukte tiden inne for å spille. De ville heller at vi skulle bruke tiden ute. Allerede da fant jeg fort ut at gaming faktisk er veldig sosialt. Gaming samler oss, det gir oss utfoldelse, utfordringer, samarbeid og sist men ikke minst glede. Dette klarte ikke de negative foreldrene å se. Lite visste de at gaming kom til å bli så populært som det er i dag. For på den tiden var det ikke mange som gamet og spillmaskiner var noe kun få hadde.

 

I dag er dette noe helt annet. I nesten hvert eneste hjem finnes det en eller annen form for spillmaskin. I dagens Norge er det ikke mange mennesker som i løpet av sitt liv ikke har prøvd spill. Det vil på mobil, nettbrett, arcademaskin, konsoll eller PC. I dagens samfunn har gaming fått skikkelig til plass og hvor nesten alle spiller. Det verste er at de mennesker som ikke spiller, er det som er mest trangsynte og minst positive til spilling. De mener spilling er bortkastet tid. Barn og unge bør heller bruke tiden på noe annet enn gaming.

 

Alt med måte er det noe som heter. Nettopp denne frasen har jeg gjennom mine mange år som foredragsholder for Spill er sunt prøvd og forklart for foreldre, lærere, helsevesen, politi og instanser som har med gaming å gjøre. Alt med måte er jo noe vi forholder oss til uansett hva det er. Det kan være mat, drikke, godteri, shopping pluss massevis av andre ting. Her er det faktisk opp til oss mennesker å finne den rette balansen over hva som passer oss best i hverdagen. Har vi ekstra tid eller at været er ekstra ille så kan vi koste på oss mer tid fremfor skjermen med spilling i fokus. Her er det vi som bestemmer om det er meg som egen person eller meg som forelder. Det er opp til meg å påvirke for eksempel mine barn i hva de skal bedrive tiden med. Det er opp til meg å sørge for at de opplever samhold, trygghet og utvikling. For å komme i mål med noe av dette er det viktig å følge med på det som skjer i samfunnet. Da kan man ikke ha på skyggelapper rundt øynene og tro at det man gjør kun er det beste, men være mer åpen for å prøve nye ting og tiltak for å krydre hverdagen enda mer.

 

Gnist er noe vi alle trenger inn i mellom. Det er her foreldre er den viktigste nøkkelen i tillegg til at man samarbeider med viktige instanser i samfunnet som skole, helsevesen med mer. Vi skal gi gnist til våre barn og unge slik at de fortsetter en fin fremgang. Om ikke gnisten er der falmer også mennesket. Gaming er på en måte en gnist og som kan bygges oppunder med å gi barn og unge en aktivitet. Gaming er i dag, tro det eller ei er en resurs som bør utnyttes mer enn det den blir gjort i dag. Gaming i dag kan brukes som hjelpemiddel på mange måter. I dag finnes det spill som dekker de utroligste av aspekter av læring om samfunnet. Her har fortsatt foreldre, skole med flere mye å hente. Med spill blir også læringen mye mer interessant spesielt når vi nå har en hel verden som spiller eller som vokser opp med spill. Er det barn og unge som sliter, kan spill for eksempel være en løsning for å bedre læringen. 

 

 

Å legge til gode rammer for spillingen er meget viktig. Å være negativ fra utgangspunktet kan gjøre ting langt verre enn det tilfellet er. Å ha åpne sanser for det som finnes i rundt oss er viktig på lik linje som spilling er en viktig del for mange. Alt med måte skrev jeg tidligere. Finn balansen, planlegg “ukens timeplan” og sett rammer for hva som er best for alle og ikke kun enkelte i familien. Grenser og rammer som holdes skaper en trygghet for alle. En hverdag som alle kan overleve og lære av. Start med nettopp denne grensesettingen fra barna er små slik at det blir lettere å følge opp om dette. Vis interesse til det barn og unge holder på med. Om de er aktive i idrett, er med i korps, driver med dans eller er aktive med spilling. Jo med interesse du viser, jo mer tillit får du til de. Her skaper du en unik dynamikk. Hvis du nå tror at løpet er kjørt, så har det ikke det. Alt starter med positivitet og interesse. Viser du interesse for barn og unges spilling, så kan jeg garantere deg at du sakte men sikkert bygger tillit. De ser da at du bryr deg og den biten er meget viktig i dag. Med at man bryr seg gir det også grunnlag for enklere å sette grenser og rammer for det som skjer både innenfor og utenfor husets fire vegger.

 

Når du først har skaffet deg et aldri så lite overblikk i det våre barn og unge driver med, blir det også enklere å følge opp om dem. Tillit er noe en må jobbe for å få. Den kommer ikke av seg selv og når tilliten er der, vil også barn og unge komme til oss om det skulle oppstå problemer i en eller annen form. I stedet for om vi ikke bryr oss så vil det være mye vanskeligere for dem å komme til oss, for vi skjønner ikke uansett det som skjer. Negativ holdning til spilling er altså det man ikke ønsker. Vær positiv, gi tegn på at du bryr deg selv om du ikke har anelse på hva dem snakker om. Spør enkle spørsmål, se på når våre unge håpefulle spiller og vær der på lik linje som du er om de har en viktig kamp på fotballbanen. Alt dette skaper igjen trygghet både for deg som forelder og for barn og unge. Om dere er litt strenge på for eksempel aldergrenser, så heller vær med barna og finn spill som heller egner seg. Her kan det også være smart å spørre andre foreldre slik at man finner like løsninger. Mange spill i dag gir god utvikling av både reaksjoner og sist men ikke minst tankegang. Her har dere muligheten til å påvirke slik at spillene passer inn under deres grenser og rammer.

 

Samhold er også et viktig begrep i dagens spillverden. Under Koronapandemien oppfordres vi til minst mulig kontakt med andre. Vi skal være så “usosial” som det går an. Gjennom diverse tiltak regjeringen har kommet med så oppfordres vi til å være mest mulig hjemme. For de som spiller spill er dette greit. For i dag går det an å være sosial gjennom spillingen. Headset, øreplugger med mikrofon samt en haug med chatteprogram som Discord, TeamSpeak, Teams, Skype, Messenger med flere så er det ikke noe problem å holde kontakten med omverden. Har man også et webkamera så ser man til og med hverandre mens man spiller. Som gamer kan ikke tiden være mer perfekt. I denne pandemien er det da viktig som foreldre å legge opp til en hverdag hvor man stort seg må holde seg hjemme og hvor tiltakene er verst ikke være med på noe som helst av utendørsaktiviteter sammen med andre. Da kan spillingen være en god substitutt. Å møte hverandre digitalt er sosialt i dag. Her er det ingen landegrenser som stopper. Mange får utenlandske venner som de spiller spill med. Vennskap dannes med samme interesse og i dag er det flere som har flere digitale venner enn venner “in real life”. Selv om man ikke sitter skulder til skulder med hverandre så er man sosial. I Koronapandemien så kan jo ikke dette være mer betryggende.

 

 

Om dere foreldre nå har et godt forhold til deres barn og unge så vil dere nå også kunne sette gode rammer og betingelser når det kommer til spillingen. Det er nå dere som foreldre også kan blomstre sammen med deres barn og unge når dere selv ikke kan være like aktive. Da kan man på hjemmefronten være sammen om gledene for eksempel spillingen gir. Vinn og tap med samme sinn er det noe som heter. Vet ikke hvor mange ganger jeg har tapt i fotballspillet Fifa mot mine barn. Når jeg ser gleden barna har over at jeg i det minste prøver så er det verdt å tape. Sett deg ned med barna. La dem vise deg hvordan ting skal gjøre. Se på når dem spiller, vis interesse rett og slett. Alt dette vil til slutt sørge for at det er du som forelder som har kontrollen og ikke motsatt. Du har alt å vinne på å være der når barna spiller spill. For det viktige er jo å skape en hverdag med samhold, trygghet og utvikling selv for de som er gamere.

 

Hvordan gir du dine barn og unge en trygg oppvekst når det kommer til gaming? Hvordan takler du at dine søte små bruker tid på gaming? Har du noen gode råd å dele med andre om hvordan få en god harmoni i familien når det kommer til gaming?

 

Om du eller dere ønsker mer innføring i å skape en god harmoni i hjemmet når det kommer til gaming, så kontakt meg. Kanskje kommer jeg når pandemien er over og holder foredrag for dere. Vi kan sammen skape en fin hverdag for familien med gamere innenfor husets fire vegger. 

 

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3424

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top