Giftig regn!

Dere har sikkert hørt om ordene “sur nedbør” og i dag er disse ordene på nytt blitt tema for meg. Ikke fordi at vi har store problemer med sur nedbør i det siste, men hva var årsaken til denne giftige nedbøren som vi i Sør-Norge var veldig plaget med på 70 og 80-tallet. I dag er så og si all sur nedbør borte og det takket være rensingen av svovel i industrien. på 70 og 80-tallet ble det sluppet ut store mengde svovel opp i atmosfæren spesielt fra Tyskland, Øst-Europeiske land og delvis Storbrittania. Om vinteren kunne vi oppleve at snøen var sort og om sommeren falt nedbøren som sur nedbør. Dette medførte at innsjøene ble fisketomme og sørget for massiv kalking av disse.

En annen ting som ikke har kommet frem så mye i media, var svovelen sin egenskap i atmosfæren. Ikke bare forårsaket den sur nedbør om sommeren og sort snø om vinteren, men den la seg også som et teppe i lufta som hindret at solstrålene fikk trenge frem skikkelig. Dette skjedde over meget store områder og som igjen førte til at gjennomsnittstemperaturen på jorden ble lavere.

I den senere tiden er det blitt påbudt med resning av svovel og dette har medført til mindre svovel i atmosfæren rundt oss i Norge og landene i Europa som igjen har sørget for at solstrålene nå treffe de lavere luftlagene. Dette fører igjen til at temperaturen på jorden blir høyere og at snøsesongen blir kortere. At denne effekten nå er borte fører også til at gjennomsnittstemperaturen øker og vi får varmere klima. Dette kan også være årsaken til at temperaturen har blitt så mye høyere enn hva den var på 70 og 80-tallet. En annen ting skal også nevnes i denne saken og det vulkanenes posisjon med tanke på svovelutslipp, for når er en vulkan eksploderer, spyr den ut store, store mengder svovelutslipp og da vulkanutbruddet på Fillipinene skjedde, ble gjennomsnittstemperaturen på jorden litt lavere på grunn av mye støv i atmåsfæren. Så store viulkanutbrudd kan faktisk være med på å senke gjennomsnittstemperaturen en del på verdensbasis og sørge for at vi får et annerledes blikk på dette. 

Klimaet beveger seg i bølgedaler, men dessverre er trenden slik at temperaturen bare går oppover og oppover. Derfor er det viktig å ta godt vare på naturen vår og ta alle forhåndsregler som skal til. For selv om vi lever nå, så kommer det generasjoner etter oss som skal ha noe å leve av. Skru av strømmen i rom du ikke bruker er en god start for å bidra til det store fellesskap om å minke klimatrusselen som lurer i det fjerne.  

Hva mener du? Tror du at om noen år må du høyt til fjells for å gå på ski eller er det fortsatt snakk om naturlige svigninger?

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3348

3 thoughts on “Giftig regn!

  1. Om en del år tror jeg faktisk at vi må langt opp på fjellet for og gå på ski. Vi er ikke særlig flinke på og ta vare på kloden vårs.
    Egentlig bryr jeg meg ikke så mye om forurensning osv, men jeg burde kanskje tenke litt mer på det..
    Ha en fin dag! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top