Vil det bli snø til jul?

 

Hvis jeg skal ta utgangspunkt i mine statistikker gjennom så tilsier det at julen ringes inn med snø. Statistikken strekker seg tilbake til 1987. Da startet jeg med å føre været for hver dag. Dessverre har jeg noen huller i føringene, men tendensen viser at temperaturene har steget gjennomsnittlig noe som igjen har sørget for at antall vinterdager har gått ned på årsbasis. Klimaendringene er her og det er ikke annet enn å ta det innover seg. Derfor skal man også være glad i dag om man får oppleve ei jul i vinterdrakt.

 

 

Vestavindsbeltet er i perioder veldig aktivt som igjen sørger for at vi får både fuktigere og mildere vær. Vi skal ikke mange dagene tilbake før vi hadde enorme mengder regn for ikke å glemme bra med vind, spesielt på kysten. Som lyn fra klar himmel dukket Kong Vinter opp og ga oss både snø og mye lavere temperaturer enn det vi har hatt hittil i høst, spesielt for oss som bor i Midt-Norge. Faktisk har det ikke vært skikkelig med kulde i år. Normalt bruker det å være enkelt døgn hvor minimumstemperaturer er under null, men det har det vært svært lite av i høst for vår del.

 

 

I det siste er det flere som har spurt meg om vi nå får beholde snøen og det flotte vinterværet frem til jul. Dessverre må jeg si at det er svært tvilsomt. Selv om det for tiden er stabilt kaldt over vårt ganske land, så truer vestavindsbeltet for å ta over med lavtrykk, mildere vær og vind. Etter siste kraftige lavtrykk som ga oss store nedbørsmengder med regn og mye vind, så sørget det i etterkant for en nordlig passasje med vind fra polare områder. Dette igjen har altså gitt oss kalde temperaturer hvor snøen som kom den siste uken i november har blitt liggende.

 

I dag er vi inne i julemåneden desember. Nå er det mange som håper at denne fine vinterstemningen vi har varer frem til over jul. Ikke noe mer skaper bedre julestemning enn snøtunge trær dekket med snø, kalde temperaturer og med knakende lyd når man beveger seg ute. Akkurat nå er vi fortsatt inne i en kald værtype noe som vil vedvare i alle fall en uke til om ikke mer. Etter det vil vestavindsbeltet skyve kulden unna og hvor det vil bli markant mildere vær. Mange vil nok si at dette er en selvfølge og det er det. For været beveger seg alltid i bølgedaler. Spørsmålet da til jul er om vi kommer inn i en bølgedal hvor det blir lavere temperaturer og sjanse for hvit jul. Selv om min statistikk sier at vi skal ha hvit jul, så er det ikke alltid denne slår til. I årene som kommer vil denne statistikken slå sprekker med at det blir mindre og mindre sjanse for hvit jul med stigende gjennomsnittstemperaturer på årsbasis. Da gjelder det å glede seg stort om man får oppleve hvit jul noe som etter hvert bli en sjelden opplevelse.

 

 

Okei, nå har vi det kaldt stort sett over hele landet. Det snør en rekke steder noe som vil vedvare i alle fall en uke til. Så vil vi rundt midten av desember oppleve en god del mildere vær for de fleste av oss. Dette mildværet vil virkelig sette snøen som har kommet på prøve. Mange steder vil den nok forsvinne helt og bytte ut det flotte snølandskapet med barmark noe som for mange skaper mindre julestemning. Så er spørsmålet, hvor lenge vil denne bølgedalen med mildere temperaturer vare. Hvis disse milde temperaturene starter enda litt tidligere enn 15. desember, ja da er det større sjanse for at vi kommer inn i en bølge med kaldere vær når julen ringes inn. Om denne kalde bølgen kommer, vil det også være store sjanser for at det kommer snø, i alle fall for mange av oss. I nord har det snødd mye hvor snømengden er stor, men jo lengre sør og øst man kommer, jo mindre snø er det.

 

Desember måned som vi nå er inn i kommer nok til å bli en mer normal måned temperaturmessig. Leste en artikkel om at metanmengden i atmosfæren nå er stor over oss her på den nordlige delen av jorden. Forskere grubler på om det kan være på grunn av tining av permafrosten blant annet i Sibir som er årsaken. Metan i atmosfæren er verre enn CO2 spesielt med tanke på at den legger seg som et lokk og sørger for å bevare varmen som sendes igjennom atmosfæren. Det igjen vil føre til at man også får varmere klima og høyere temperaturer. Heldigvis er levetiden på metangassen kortere i atmosfæren enn CO2, men om opptaket stadig blir større så lover ikke det godt. Hvordan dette vil påvirke været i vinter er jeg usikker på, men årene fremover klimamessig ser ikke så alt for lovende ut. 

 

 

Uansett, for de som elsker snø, kulde og kritthvitt landskap. Nyt det, for det varer dessverre ikke frem til jul. Hvordan været nøyaktig blir i julen kommer jeg tilbake til. Nå har du i alle fall fått en liten pekepinne på hva vi har i vente og at kulden vi har nå blir etter hvert byttet ut med mildere vær fra sør og sørvest. Har du hørt om uttrykket “kakelinna”. Mange trodde før i tiden at mildvær før jul kom på grunn av mye baking og varme fra alle ovner som ble brukt. Dette ble altså kalt “kakelinna”. Selv om mange baker til jul og vil helst kanskje ha syv sorter å velge i mellom, så er nok mildværet som kommer ikke på grunn av det. Været blir som det blir og man kan ikke annet enn å ta det som kommer.

 

For å avslutte dette innlegget, så får jeg vel prøve å svare på spørsmålet om de fleste av oss får snø til jul. Slik det ser ut nå, så er det sjanser for det. Alt spørs på når bølgedalen med mildvær kommer og hvor lenge den varer. Kakelinna kommer…  

 

Hvordan har været hos deg vært den siste tiden? Har dere fått julesnø? Ønsker du deg hvit jul?

Arrangerer en rekke spillevents for både små og store. I tillegg har jeg et mål om at skolene skal bli flinkere til å bruke spill i undervisningen. Det finnes mange gode og lærerike spill som ikke utnyttes godt nok i disse instansene. I 2010 ble jeg også nominert til årets ildsjel på Gullstikka samt nominert til Ung Kulturpris i Nord-Trøndelag og jeg fikk Inspirasjonsprisen fra Snåsa Kommune og Sparebank 1. Har seks herlige barn, en kjempeherlig kjæreste og som jeg spiller spill sammen med. Kvalitetstid. Hva med deg?
Posts created 3350

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top